Edmonton (CAN) WK marathon mannen

Wie nog op teevee gaat kijken naar de herhaling van de marathon moet nog maar niet verder lezen en straks gewoon genieten van een prachtige marathon.

Ongekend, zo spannend bleef de marathon in Edmonton tot op de laatste meters. Pas in de laatste bocht op de atletiekbaan kwam Olympisch kampioen Gezhegne Abera (ETH) langs Simon Biwott (KEN). Geen fotofinish, dat nog net niet, maar het verschil in de uitslag was één luttele seconde.

In de beslissende fase bleef een groep over van zes atleten. Door tempowisselingen van met name de Afrikaanse lopers leken telkens lopers te moeten afhaken, maar ze kwamen steeds weer terug. Naast het tweetal dat op de baan sprintte om de winst waren dat nog Stefano Baldini (ITA), Tesfaye Tola (ETH), Shigeru Aburaya (JPN) en Abdelkader El Mouaziz (MAR). Een prachtige groep met de landen die de marathon groot hebben gemaakt in de recente historie allen vertegenwoordigd. Uit dit zestal viel uiteindelijk de Japanner als eerste definitief af. De televisiebeelden volgden met name de kop, waar zoals gezegd zich een fantastische strijd ontpopte. Daarachter echter wist de Italiaan nog in de eindfase terug te komen naar een derde plaats, waardoor toch een treetje van het podium over bleef voor een Europeaan.

Het landenklssement werd gewonnen door Ethiopie voor Japan, althans volgens de voorlopige uitslag.

Voor de volledige uitslag en tussentijden per 5 kilometer en halfweg kunt u terecht op http://www.iaaf.org/WCH01/Results/data/M/MAR/Rf.html

Om de marathon te kunnen volgen ging ik naar teletekst pagina 224, maar daar stond niets over een directe uitzending. Tot mijn verbazing kon je de marathon ook niet live volgen via de Belgische teevee. Dan maar naar de Duitse zender ZDF, waar heerlijk commentaar gegeven werd. Geen wijsneus die eerst verteld wie de sterkste is om tien minuten later bij een geheel andere winnaar te beweren dat hij het l de hele tijd heeft gezegd wie de sterkste was. Nee, eerlijk commentaar, waarbij de verslaggever net zo goed verrast kan zijn door de ontwikkeling van de wedstrijd als elke andere toeschouwer, zonder zich te verhullen in het wegpraten van eerdere uitspraken.

Tja, Nederland telt maar 13 atleten in Edmonton en België maar 20, waarvan er 7 allee maar met een estafettestokje in de hand mogen rond lopen. Toch mogen we hopen dat de komende dagen goede live-reportages op televisie te zien zijn. Duursporten zijn nu eenmaal niet hoog aangeschreven in de Nederlandse media. Was het niet na het WK zwemmen dat je op teevee te horen kreeg dat Nederland uit was gekomen op zeven zwemmedailles? Men was vergeten dat Edith van Dijk een zilveren en een bronzen medaille had gewonnen bij het lange afstandszwemmen in open water. Voor een open dag van Ajax hebben we in Nederland meer zendtijd over. Maar ja, daar hebben onze verslaggevers ook verstand van.

Anton Smeets
a.smeets@trouwweb.nl