Hoe verder, hoe makkelijker (NL record Leonie Ton)

Aan de vooravond van het WK 100 km in Los Alcazares, hier een PZC-interview met Leonie Ton, de nieuwe Nederlandse recordhoudster 100 km, afgenomen twee dagen na haar prachtige prestatie tijdens de RUN Winschoten op 10 september j.l.

{i}Bron: Provinciale Zeeuwse Courant, dinsdag 13 september 2016, pagina 12 (katern Zeeland){ei}

ATLETIEK NK 100 kilometer

{b}Hoe verder, hoe makkelijker{eb}

Leonie Ton uit Wissenkerke is in staat ultralopen goed te verteren. De 41-jarige atlete van AV’56 is sinds zaterdag de nieuwe houdster van het Nederlands record op de 100 kilometer.

{i}Roeland van Vliet{ei}

Wissenkerke – Leonie Ton moest zaterdag tijdens het NK 100 kilometer plotseling uitwijken voor een overstekend kind. Ze bleef overeind door een rare sprong te maken, maar merkte wel dat ze in haar rug iets verdraaide. Zo’n 10 kilometer lang maakte de 41-jarige atlete uit Wissenkerke zich grote zorgen. “Het zou toch niet zo zijn dat ik door zo’n klein incident de wedstrijd waarvoor ik maanden getraind had niet uit kon lopen …”
Het kwam allemaal goed. Ton liep de wedstrijd ‘gewoon’ uit. “Na een uur dacht ik: hé, ik voel het al niet meer.” Ze won de wedstrijd*) en ook nog in een scherp Nederlands record. Met 8.22.46 uur dook ze ruim 8 minuten onder de tijd van Mildred Haans.
*) {i}Redactie UN: bedoeld wordt dat ze Nederlands Kampioene 100 km werd, want bij de vrouwen 100 km werd ze 2e, achter de Zweedse winnares Sophia Sundberg die na 7.54.59 finishte. {ei}

{i}Hoe gaat het nu met je, twee dagen na je wedstrijd?{ei}
“Ik kan al weer lopen … Nee, hardlopen nog niet. Die rug voel ik nu wel weer, hoor. In zo’n wedstrijd kun je blijkbaar over de pijn heen komen of het verdringen.”

{i}Gelukkig maar, want het ging zo goed.{ei}
“Ja, boven verwachting. Vorig jaar liep ik in Winschoten voor het eerst een wedstrijd over 100 kilometer. Toen was ik na 9.11 uur binnen. Nu was het mijn doel om binnen de 9 uur te finishen. En stiekem – dat had ik alleen tegen mijn trainer Jan de Wilde gezegd – wilde ik rond de 8.45 eindigen. Maar 8.22, dat is nóóit in me opgekomen. Ik dacht: het Nederlands record ligt ver buiten mijn bereik.”

{i}Hoe ben je hier dan toch in geslaagd?{ei}
“Nou, ik ging weg met het idee om in de eerste 6 uur een gemiddelde aan te houden van 12 km/u. Dat was me eerder in een 6-uursloop in België ook gelukt. En dan zou ik er dus ongeveer 72 kilometer op hebben zitten. In de laatste 3 uur moest het dan wel lukken om 28 kilometer te lopen. Maar in die eerste 6 uur ging ik al wat harder. Ik sprokkelde zo in elke ronde van 10 km wat minuten. Bovendien kon ik na die 6 uur m’n tempo redelijk vasthouden. Ik had wel wat verval, maar niet heel veel.”

{i}Tien keer 10 kilometer door Winschoten. Is dat niet saai?{ei}
“Als je het zo zegt wel. Het is in zekere zin ook wel een saai rondje, maar deze wedstrijd leeft daar enorm. In alle wijken waren de straten versierd. En veel mensen stonden buiten, met biertaps en barbecues. Er traden ook bandjes op. Er was, kort gezegd, heel veel afleiding en support.”

{i}Maar 100 kilometer … Het blijft wel een enorme afstand.{ei}
“Jawel. Je wordt ook al depressief als je denkt: ik moet 100 kilometer afleggen. Daarom verdeel ik het in stukjes. Dus eerst een marathon. Heb je die gedaan, dan denk je: nog 10 kilometer en ik ben over de helft. En dan rond de 60 kilometer spreek je jezelf toe: je gaat nu niet opgeven, nadat je maanden zo hard getraind hebt.”

{i}Waarom wil je dit eigenlijk?{ei}
“Tja, daar heb ik het met mijn trainer ook wel eens over. Ik denk dat het een kwestie is van zoeken naar mijn grenzen. Ik kan die lange afstanden ook goed aan, merk ik. Het lukt me niet meer om mijn tijden op de 10 kilometer te verbeteren, maar in mijn ultralopen zit wel vooruitgang. Het lijkt wel: hoe verder, hoe makkelijker het me afgaat. Bovendien voel ik me thuis binnen het ultralopen. Iedereen snapt namelijk wat je er allemaal voor hebt moeten doen en laten.”

{i}Je belangrijkste wedstrijd van het jaar is geslaagd. Wat nu?{ei}
“Haha, eerst naar de dopingcontrole! Ik moet mij dinsdag in Capelle aan den IJssel melden om een plasje in te leveren. Dat is nodig om mijn Nederlandse record erkend te krijgen. Blijkbaar hoeft zoiets niet meteen na een wedstrijd. Het moest binnen 72 uur.”

{i}En verder?{ei}
“Nou, eind november mag ik mee naar het WK 100 kilometer in Zuid-Spanje. We gaan namens Nederland met drie mannen en drie vrouwen. Een heel mooie ervaring wordt dat. Zo’n wedstrijd ga ik toch niet laten lopen. Maar op mondiaal niveau stel ik natuurlijk niet veel voor. De snelste vrouwen zijn tussen de 7 en 8 uur binnen.”

{b}Ton geniet van eigen gezondheid
Wissenkerke – Natuurlijk zit Leonie Ton wel eens stuk tijdens wedstrijden en voelt ze pijntjes, maar door haar werk is ze in staat te relativeren. Ze is namelijk oncologie-verpleegkundige en hospice-verpleegkundige. “Het zijn twee banen” vertelt ze. “Zo kom ik ongeveer op fulltime uit.”
Bij het hardlopen is het volgens de Noord-Bevelandse atlete “heerlijk om te genieten van je eigen gezondheid”. Ze gebruikt het kilometers verslinden om haar hoofd leeg te maken, omdat de omgang met ernstig zieke mensen veel impact heeft. “En als ik dan weer op mijn werk ben, ben ik des te dankbaarder dat ik wel gewoon alles kan. Ik moet zeggen: ik sta daar niet dagelijks bij stil, maar het zit wel voortdurend in mijn achterhoofd.” {eb}

{i}Noot van de redactie{ei}: inmiddels is eind oktober het Nederlands record van Leonie Ton officieel erkend en voert zij nu de lijst bij de vrouwen 100 km aan (zie https://www.atletiek.nl/sites/default/files/userfiles/Wedstrijdatletiek/Recordboeken/NR%20weg%20vrouwen_6.pdf):
{fixed}100 km
SEN 8.22.46 uur Leonie Ton Delta Sport Zierikzee Winschoten 10-09-2016
V35 8.51.47 uur Mareike Bestenbreur av Veteranen Nederland Grantham (GBR) 23-06-1985
V40 8.22.46 uur Leonie Ton Delta Sport Zierikzee Winschoten 10-09-2016
V45 8.57.43 uur Ida Verduin TAS ’82 Schagen Winschoten 16-09-2006
V50 8.36.10 uur Ida Verduin av Veteranen Nederland Winschoten 13-09-2008
V55 11.19.32 uur Els Annegarn av Veteranen Nederland Winschoten 10-09-2011{efixed}
De kans bestaat dat tijdens het WK 100 km in Los Alcazares komende zaterdag 26/11/2016 het kersverse record van Leonie al weer verbeterd wordt, door haar zelf of door Kim Mulder die zich met haar Salland Trail op 20/8 j.l. in 1 klap bij de beste ultravrouwen van Nederland geschaard heeft. Na het WK zullen we hier op UN een update van de allertijdenlijsten 100 km plaatsen. ( zie https://www.ultraned.org/n_item/f6880_2016_08.php en https://www.ultraned.org/n_item/f6881.php )