Willem Mütze en de Kerstballenloop, plus de Sint Thomastrail

Vandaag stonden de Kerstballenloop en de Sint Thomastrailrun 50 km op het programma. Uit Boxmeer was wel wat bijzonders te melden betreffende meneer Mütze….

Vandaag stonden er 2 lopen op de Nederlandse kalender. De Kerstballenloop in Boxmeer was daar eentje van. En daar was wat bijzonders mee. Organisator Willem Mütze liep zelf mee en liep daarmee zijn 1500e ultraloop/marathon. Ja echt jullie lezen het goed, 1500 keer minimaal de 42,195 km.

Maar zoals Lianne Avesaath het op Facebook zo mooi verwoordde is dat zeker niet alleen wat Willem zo bijzonder maakt:
“In oktober 2009 leerde ik Willem Mütze en zijn vriendin Annemarie Hosli kennen. Willem een twee meter grote man met oersterke benen en maatje 52 in de hardloopschoenen. Een marathon en ultraloper. Tijdens onze eerste gezamenlijke tocht viel ik van de ene in de andere verbazing door zijn verhalen over zijn loophistorie. In zijn jongere jaren liep hij 2:40 uur op de marathon en mocht zich Centurion noemen. Een titel die je krijgt als je de 100 mijl (160 km) binnen de 24 uur kunt wandelen! Willem deed er 18:53 uur over… De trainingsuren, tijden en plaatsen waar hij gelopen had, geweldig om naar te luisteren. Wat voor Willem nog belangrijker is, is het plezier in het lopen. Lopend genieten is de boodschap die hij uitdraagt en nog steeds weet hij veel lopers te inspireren door de mooie loopjes die hij samen met Annemarie organiseert. Naast de waardering van de lopers kreeg hij hiervoor in 2010 ook de waardering middels een koninklijke onderscheiding. Vandaag liep hij bij de oliebollenmarathon in Boxmeer zijn 1500 ste…marathon. VIJFTIENHONDERD Prestaties kunnen voor bewondering zorgen. Het is echter het karakter dat iemand daarnaast ook een mooi mens maakt. Willem is in mijn ogen zo’n mooi mens.”

De Kerstballenmarathon was de laatste loop die Willem dit jaar organiseerde. Er deden ruim 50 lopers en loopsters mee. Het programma van 2017 is klaar, zonder Limburgs Zwaarste maar met wel de Halfzwaren en meer dan genoeg keuze. Het programma is terug te vinden in de kalender van Ultraned en natuurlijk op de website van Willem: http://www.funrunner.nl/ Daarbij is het goed om aan te geven dat Willem naast zijn vaste programma nog een aantal kleinschalige lopen organiseert, meest op korte termijn. Die kan je vinden op zijn eigen website.

In het Friese Nieuwehorne stond voor de vieerde keer de Sint Thomas trail run op het programma, met als langste afstand een 50 km. Lang was het onzeker of de 50 km door kon gaan omdat er zich onvoldoende deelnemers hadden gemeld. Gelukkig werd besloten om de 50 km door te laten gaan, want het is een leuk initiatief en een leuke trail Vorig jaar was het parcours zwaar door de natte periode daarvoor. Het was soms meer een mudrace dan een trail, hoewel zo’n parcours wel een echte uitdaging is! Nu lag het parcours er beter bij wat ook aan de snelle tijden te zien was. Bij de mannen bleef Peter Rietveld met 3.54.26 Bob van der Weg met 3.55.16 net voor. Laurenz Boer werd derde in 4.04.21. Stella Petric won bij de vrouwen in 4.18.58. Stella loopt de afgelopen jaren veel sterke uitslagen. Een tijd van 4.18 op een 50 km trail mag er zijn. Annie Oostenbrink werd tweede in 4.51.11 en Bea van der Mei werd derde in 5.28.39. Met dank aan Bob van der Weg voor de info. Info over de Sint Thomas Trail is te vinden op de website: http://www.sintthomastrail.frl/ De directe link naar de uitslagen is: http://www.sintthomastrail.frl/uitslagen/ Met 404 finishers was dit een geslaagde editie. De meeste belangstelling was er voor de 20 en 9 km. Op de 50 km finishten er ‘maar’ 26 mannen en 4 vrouwen. Volgend jaar moet dat aantal toch hoger kunnen voor deze leuke trail.

Na de Kerst staan er nog de volgende lopen op de Nederlandse kalender:

28 december: 6 uur van Deventer, let op: de website is uit de lucht. Informatie staat op Facebook: https://www.facebook.com/MarathonPlus/?fref=ts en je kan je inschrijven via https://inschrijven.nl/ Inschrijven kan tot en met 26 december 24.00 uur. Alleen voor de 1 uur is er dag-inschrijving.

28 december: Ultratrail Drenthe 56 km, trail in de omgeving van Roden

30 december: One and only marathon, leuke opgezette marathon in Roelofarendsveen

31 december: Sylvester Marathon en Ultra, een gratis van punt tot loop in het mooie Zuid-Limburg van Simon Blok en Jo Schoonbroodt, het is een groepsloop met als finish de uitspanning de Nachtegaal in Meerssen waar ze o.a. lekker bier hebben.

Henri Thunnissen