Haast lente in Blaauwbekmarathon

Een geslaagde derde editie van de Blaauwbekmarathon. Alleen van dat blaauwbekken kwam weinig terecht met het mooie weer.

Bij een marathon met een naam als Blaauwbekmarathon hoort eigenlijk winters weer. Bij de derde editie van de Blaauwbekmarathon was het na een heuse winterperiode in januari nu haast lenteweer. De temperatuur steeg tot 9 graden met een lekker zonnetje erbij. Sommigen startten in korte broek en menig deelnemer kwam bezweet over de finish. Iedereen vond het wel goed zo, het was prachtig loopweer. Bijzonder was dat de start en finish ín Sporthal de Rietkraag was.

Bij de Blaauwbekmarathon is er voor elk wat wils: Jeugdlopen, wandelingen over een halve en een kwart marathon en hardloopwedstrijden over een achtste, kwart, halve en hele marathon. Alles bij elkaar waren er 807 inschrijvingen, waarvan 500 voor het hardlopen. Op de hele marathon waren er 62 inschrijvingen. De echte toppers ontbraken, want de Blaauwbekmarathon is een recreatieve marathon. Maar er deden wel de nodige sterke deelnemers uit de regio mee, waaronder Edward Pechler en Bertine de Vries de Blaauwbekmarathon vorig jaar wonnen.

Naast Edward Pechler deden bij de mannen ook Laurenz Boer en Anton Slagers mee, waarmee het een leuke strijd om de overwinning kon gaan worden met een winnende tijd van rond de 3 uur. Het was Laurenz Boer die in een PR van 3.01.43 de overwinning pakte. Laurenz loopt regelmatig goede uitslagen in trails. Recent haalde hij een derde plaats bij de Sint Thomas Trail en de Drents Friese Wold Trail en de overwinning in de Roden Ultra Trail. Edward Pechler werd in 3.03.12 tweede. Edward won recent de Monnikentocht, maar richt zich steeds meer op de trails. Hij liep al tochten als de UTMB, Lavaredo en Transgrancanaria. Vooraf vertelde Anton Slagers dat hij een trainingsmarathon kwam lopen, maar toen hij eenmaal liep veranderde hij het strijdplan en liep een mooie 3.07.39. Ook Anton loopt de laatste tijd meer trails, waaronder de Lavaredo, CCC en Zugspitz Ultratrail.

Bij de vrouwen was Bertine de Vries favoriete. Bertine liep een sterke marathon en verbeterde haar tijd van vorig jaar met 11 minuten. Haar tijd was 3.19.22 waarmee ze vierde overall werd. Bertine liep vorig jaar 3 trails waarvan ze er 2 won. Begin april loopt ze in de VS een 50 mijls trail. Bertine en Laurenz Boer verdienden met hun winst in de Blaauwbekmarathon een startbewijs voor de Zestig van Texel. Ina Oortwijn liep in een goed opgebouwde marathon naar de tweede plaats in een tijd van 4.09.09. Ina won in 2014 de bronzen medaille bij het NK 100 km. Corine Dieterman werd derde in 4.13.12. Corine heeft veel ervaring op de marathon en ultra. In 2015 liep ze bij de RUN de 100 km een paar minuten buiten de tijdslimiet uit.

Al met al was het een geslaagde derde editie van de Blaauwbekmarathon. De uitslagen van de Blaauwbekmarathon zijn te vinden op: https://customer.mysports.tv/1.1/BA17//results

Henri Thunnissen