Dutch Coast Ultra Run by Night 2017

Alsnog een kort verslagje over de DCURbN 2017. Geen heroïsche omstandigheden, maar toch weer een bijzondere editie.

In eerdere jaren zorgde een wedstrijd als de Dutch Coast Ultra Run by Night altijd voor veel wedstrijdverslagen op Ultraned. Dit jaar geen een. Het is de trend dat verslagen niet meer verder komen dan Facebook, wat jammer is want Facebook is een vluchtig medium.

De Dutch Coast kende dit jaar geen heroïsche omstandigheden zoals in 2013 met de kou of 2015 met de storm, maar zo’n lange tocht over het nachtelijk strand blijft een hele uitdaging. De inschrijving voor de Dutch Coast liep niet zo hard als eerdere jaren, maar toch stond erom 22.00 uur een mooie groep lopers en loopsters klaar in Den Helder voor de start van hun 25, 50, 75 of 100 km. Het was een donkere editie, want de koppeling met volle maan is losgelaten. Bij het verlaten van de verharde dijk bij Huisduinen was het asfalt bevroren en daardoor spekglad. Op het strand was het de eerste kilometers uitkijken voor de strekdammetjes met basaltblokken. In Petten waar vroeger de Hondsbossche Zeewering begon stond de kleine verzorgingspost vlak bij het hoge uitzichtduin. Hier finishten de 24 deelnemers van de 25 km. Ralph Apeldoorn was hier de eerste man in een tijd van 1.57 en de Ierse Marie O’Neill de eerste vrouw in 2.26. Marie reed met Rinus van der Wal en mijzelf mee naar het 75 km punt en in ruil daarvoor maakte zij zich verdienstelijk door bij de post te helpen. Deze post had dit jaar een wat groter assortiment dan in eerdere jaren en net als vorig jaar een lekker warm vuurtje.

Met een vol busje met uitstappers reden Rinus en ik na het sluiten van de post door naar de strandtent de Deining in Castricum aan Zee. Dit is de finish van de 50 km waar Mark Kromeich de snelste man was in 5.04 en Ida Verduin de eerste vrouw in 5.34. Ida is aan het trainen voor de Zestig kilometer van Texel. Zij is voormalig houdster van het Nederlands Record 100 km (2008-2014). Er finishten 33 deelnemers op de 50 km. De Deining is een gezellige strandtent compleet met openhaard vuur en een goede verzorging door de eigen vrijwilligers.

De deelnemers aan de 75 en 100 km kregen het op de paar kilometer strand na de Deining nog zwaar met de opkomende vloed die ervoor zorgde dat het strand bijna niet te belopen was. Op die 75 km kwam Martijn Croon als eerste binnen in een tijd van 7.03, net boven de door hem gewenste sub 7 uur. Het was de tweede keer dat Martijn de 75 km won. Lisenka Beenders was de eerste vrouw in 10.03. Organisator Ferry van der Ent kwam tot 75 km in 10.28, waar hij geplaagd door blessures in de voorbereiding bijna niet getraind had. Het geeft aan dat een goede mentaliteit bij een loop als deze zeker zo belgangrijk is als een goede voorbereiding. Nog nooit haalden zoveel lopers en loopsters de 75 km met 24 finishers.

Ook op de 100 km was er een record aantal finishers met 17 lopers en loopsters. Nou ja, eigenlijk loopster want Renske Vermeulen was de enige vrouw die de 100 km uitliep in een tijd van 13.59. Renske is nu de enige die alle edities vanaf 2011 uitliep op de langst mogelijke afstand. Partner Ernst Jan is op dit moment geblesseerd en liep alleen de laatste 25 km. Bij de mannen liepen debutant op de 100 km Mike Bruce en de ervaren strandloper Bas Haasnoot de laatste ronde door de duinen samen en finishten in 11.32. Spartathleet Steven Vanmolecot werd derde in 11.47. Vanuit finishlocatie de Pierewaai vertrok een trail van 25 km met 54 finishers. Met al die finishers was het in de Pierewaai heel gezellig. Het team van Ron van der Wal legde de deelnemers in de watten. Er werden zo’n 130 eitjes met/zonder ham/kaas gebakken.

De Dutch Coast Ultra Run by Night is een unieke loop. Heel basic en daardoor te organiseren met relatief weinig vrijwilligers. Maar bij de verzorgingsposten is het een waar feest, worden de deelnemers verwend. De Dutch Coast staat volgend jaar weer op het programma, waarbij er nu al druk gebrainstormd wordt om voor 2018 wat leuks te verzinnen.

Henri Thunnissen