Amstelveen-Blauwestad-Zaltbommel

Henk Harenberg deed mee aan de Sri Chinmoy marathon, Blaauwbek Marathon en Two Rivers marathon: “Laat mijn Mexicaanse familie maar vlot overkomen naar Nederland omdat dan de focus op de liefde en op een veel lager level op lopen ligt.”

Een drieluik aan marathons welke ik gedurende de laatste drie weken heb voltooid.

Na bijna een maand nagenoeg niet getraind te hebben stond de Sri Chinmoy marathon op de Bosbaan in Amstelveen op het programma. Reden dat ik zo weinig had gelopen was familiebezoek in Mexico. We hebben nog wel samen een 24 km trail in de nabije omgeving van het bergachtige Orizaba gelopen. Prachtig maar allemachtig niet te doen. 5,5 uur hebben we er over gedaan. Vijf keer een sterk stromende rivier door en met handen en voeten bergen beklimmen en vervolgens afdalen. Toch super om dit samen te beleven.

De marathon in Amstelveen vond ik interessant mede omdat Nitish en de medeorganisatoren garant staan voor prima wedstrijden en omdat het een nieuwe is. Fijn was het om een aantal ultralopers te ontmoeten zoals Ghislain maar speciaal Jannet. Volgens mij zijn we met circa vijftig lopers gestart. Een keer niet achterin begonnen. Echter na een kleine kilometer of vier tot tijdige inkeer gekomen. Dit gaat in dit tempo niet goedkomen. De eerste ronde had ik gelijk in de gaten dat finishen vandaag een vette uitdaging zou worden. Het zou dus het grote aftellen van rondes worden. Acht rondes. Mooie rondes om de bosbaan. Geen verveling gehad. Alleen vervelend (ha, ha) dat Pascal me al gruwelijk snel een rondje lapte en dat werden er heel veel … Idem voor Leonie. Geweldig tempo liepen ze in combinatie met een mooie looptechniek. De deelnemers ontmoeten van Triple 7 Quest vond ik geweldig. Wat een enthousiasme. Ze moesten wel eerder beginnen omdat ze anders het vliegtuig naar New York zouden missen. Na 31 km was de pijp compleet leeg. Vette krampverschijnselen en steken in mijn rechterlies. Jannet dank voor je tip veel water te drinken. Uiteindelijk gefinisht maar hoe …

De volgende marathon was een week later de Blaauwbekmarathon in het Noorden. Henri en medeorganisatoren presteerden het weer een prima marathon te organiseren. Twee mooie rondes. De eerste ronde liep ik in de nabije omgeving van Ubel. Het tempo ligt te hoog wat natuurlijk door mezelf wordt veroorzaakt. Echter ik (maar was niet de enige) liet me deels ook gek maken door het hogere tempo van 1/2 marathon lopers. De tweede ronde was het verval circa 13 minuten. Teveel voor een ervaren loper. Eigenlijk vond ik het koud ondanks dat het kan zijn dat het voelde als voorjaar. Echter begin januari was het in Mexico +30 graden. Kan nog steeds niet wennen aan de temperatuur. Dus met muts en handschoenen gelopen. Ook super dat Henri ieder finisher op de marathon persoonlijk feliciteerde. Volgende keer kunnen er toch meer ultralopers mee doen?

Vandaag de Two Rivers Marathon gefinisht. De derde marathon in drie weken. Ik kende totaal niemand wat me prima beviel. De tweede keer dat deze marathon door een prima organisatie werd georganiseerd. 1 grote ronde langs de nabije omgeving van de Maas en Waal. Vandaag voor de eerste keer in een groepje met twee pacers gelopen. Wederom een te hoog tempo maar mijn tactiek was dat zou het te snel zijn, ik me zou laten afzakken naar de pacers die 15 minuten langzamer liepen. Waarom te snel starten? Omdat het mijn enige serieuze training in de week is. Naast een marathon loop ik slechts 5 tot 10 km per week en nog twee alternatieve sporten per week. Tot 25 km kon ik de pacers volgen. Na 30 km waren de benen leeg. Na 40 km heftige krampverschijnselen. Wederom in mijn rechterkuit zoals in Amstelveen en in de liesstreek van mijn rechterbeen. Het heeft met sportieve ouderdom te maken. Beide knietjes vallen naar binnen. De gewrichten hebben blijkbaar toch wat te doorstaan na een jaar of 15 ultralopen. Ook valt het me op dat mijn bloeddruk na afloop veel hoger ligt dan vooraf. En dat mijn nieren na afloop geen vocht binnen kunnen houden. Laat mijn Mexicaanse familie maar vlot overkomen naar Nederland omdat dan de focus op de liefde en op een veel lager level op lopen ligt. Tweede helft van de marathon 11 minuten verval. T.o.v. de marathon in Amstelveen was ik vandaag 25 minuten minder langzaam en t.o.v. de Blaauwbekmarathon 12 minuten minder langzaam. A.s. twee weken nog twee marathons. Of dit een ideale voorbereiding is op de langste afstand op de ultra op de Holterberg volgende maand?
Deze marathon staat in relatie tot de Two Rivers in Zuid Afrika. Toch als je ooit een ultra wil lopen, mijn advies The Addo Elephant Run. Een 50 of 100 miles. De 100 miles is zo mega indrukwekkend. 1 van mijn hoogtepunten.
Het hoogtepunt vond ik vandaag door het plaatsje Rossum te lopen …, elke stap was er iets van van Rossum aanwezig.

Idem als de vorige twee marathons en de marathon in Diever ontving ieder finisher een medaille. De vorige drie heb ik naar Annie verzonden. De medaille van vandaag gaat het niet meer worden.

Groet,

Henk Harenberg