In memoriam Annie van Rossum

Annie van Rossum is zondag 12 februari op 64-jarige leeftijd overleden.

Zondag 12 februari is Annie van Rossum op 64-jarige leeftijd overleden. Annie was een bijzonder iemand. Bij wedstrijden praatte ze honderduit. Meestal vrolijk, maar ze kon ook behoorlijk mopperen. Ondanks dat ze meestal ver achterin de wedstrijd eindigde, kreeg ze veel waardering van haar mede-lopers. Ze hoorde er helemaal bij en was een graag geziene gast bij wedstrijden.

Annie van Rossum liep haar eerste marathon in 1998 in New-York waar ze een tijd van 5.54 liep. In 2001 ging ze naar China waar ze de Great Wall marathon liep in een tijd van 6.16. In 2007 maakte ze haar ultraloop-debuut in Amsterdam op de 50 km in 8.31. Omdat Annie langzaam liep haalde ze in veel wedstrijden de tijdslimiet niet. Ze moest haar wedstrijden goed uitkiezen, of een organisator treffen die haar tegemoet kwam. Zo liep Annie 3 keer Limburgs Zwaarste, waarbij ze als 60 km loopster 3 uur eerder mocht starten samen met de 80 en 100 km lopers. Ze liep Limburgs Zwaarste alle drie keren uit ondanks de nodige dwaalpartijen. Dan moet je lef hebben! In 2010 liep Annie haar eerste 24 uur, in de jaren daarna gevolgd door meerdere 24-uurslopen, een 48 uur en een 72 uur. Op de 24 uur heeft Annie het (officieuze) Nederlands record V60.

In 2013 ging Annie van Rossum naar het Italiaanse Pantano voor een 6-daagse. Ze kwam dat eerste jaar tot een afstand van 335 km. Ze zou nog 2 keer in Pantano lopen, waarbij ze in 2014 tot een afstand van 350 km kwam. In 2015 liep ze bij de 8-daagse van Monaco een afstand van 455 km. Met die meerdaagse wedstrijden had Annie haar plekje gevonden. Dat waren de wedstrijden waar ze het best tot haar recht kwam. Haar sterke punt was dat ze nooit opgaf, altijd doorging hoe moeilijk het ook ging.

Annie had een ongeneeslijke vorm van kanker. Zo’n gevecht kan je niet winnen, je kan alleen positief blijven. En dat is ze tot het laatst toe gebleven. Annie is niet meer, maar ze zal in onze herinnering een plekje krijgen.

In het regioblad Kontakt van Vianen staat dat op vrijdag 17 februari om 10.30 uur de afscheidsdienst wordt gehouden in de Rooms-Katholieke kerk te Vianen.

Henri Thunnissen