Kwalificatie-eisen Elfsteden ultraloop 2018 bekend

De kwalificatie-eisen voor de Friese Elfsteden ultraloop van 230 km op 19 mei 2018 zijn bekendgemaakt. Dat biedt degenen die zich nog moeten kwalificeren de kans om dat ergens komend jaar te doen.

Volgend jaar wordt op 19 mei de Friese Elfsteden ultraloop georganiseerd. Het initiatief komt van ultraloper Silvio Teunissen en Klaas van Heeringen die de Glazen Huismarathon organiseert. Zij hebben Ed van Beek gevraagd als racedirector. Ed heeft veel ervaring in het organiseren en beschikt over een groot netwerk in de ultraloop wereld. De start is op 19 mei 2018 om 11.00 uur in Bolsward. Er wordt dan eerst een lange Noordelijke lus gelopen van Bolsward naar Harlingen, Franeker, Dokkum, Leeuwarden en vervolgens een iets kortere lus van Bolsward naar Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen en Workum met dan de finish in Bolsward. Bij elkaar een route van 230 km. Silvio doet in de voorbereiding veel werk, maar doet op 19 mei zelf mee aan de Friese Elfsteden ultraloop. Silvio finishte in 2015 in de Spartathlon.

De info over de wedstrijd komt beetje bij beetje beschikbaar. Zo zijn de kwalificatie-eisen vandaag bekend gemaakt. In de periode vanaf 19 mei 2016 moet er een 100 km binnen de 11 uur worden gelopen, meer dan 110 km in een 12 uur of meer dan 175 km in een 24 uur. Die prestaties moeten worden geleverd in een officiële wedstrijd. Een wildcard aanvragen is mogelijk, waarbij het oordeel van de organisatie bindend is. Het lijken vrij soepele eisen, die veel lopers en loopsters de kans geven om te starten. Ieder voor zich moet nagaan of een finish haalbaar is. De tijdslimiet is 32 uur. Behalve een aantal ultralopers wordt de route van de Elfstedentocht dat weekend ook door fietsers en steppers gedaan. De 15.000 fietsers gaan op zondag van start. De finish van de ultralopers valt samen met die van de steppers, waardoor het gezellig druk zal zijn in Bolsward.

In het verleden is de Elfstedentocht al vaker georganiseerd als meerdaagse en als ultraloop. Martien Baars is bezig met een artikel over die eerdere edities. Waar het vroeger heel lastig bleek om voldoende deelnemers te trekken, is er nu getuige de vele reacties op Facebook veel belangstelling. Er is plaats voor maximaal 75 deelnemers, maar met de helft is de organisatie ook tevreden.

Voor een video, deels in het Fries, zie: http://www.omropfryslan.nl/nijs/693304-fideo-ultrarunners-wolle-de-fryske-alve-steden-del#videoplayer693281 Voor een uitgebreid stuk op Runnersweb zie: https://www.runnersweb.nl/nieuws/rayonhoofden-kunnen-elkaar-komen.htm

Informatie over de Friese Elfsteden ultraloop staat op Facebook: https://www.facebook.com/elfstedenultraloop/?fref=nf&pnref=story.unseen-section Waarschijnlijk komt er binnenkort ook een website.

Henri Thunnissen