SallandTrail2017 .. en opnieuw werd het een Trailfeestje!

Een verslag van racedirector en vooral gastheer Bertus van Elburg. Voor de mensen die er volgend jaar (weer) bij willen zijn, de datum is dan 10 maart 2018.

Met veel plezier kijken we als organisatie terug op de 6e aflevering van de SallandTrail die op 11 maart heeft plaatsgevonden. De omstandigheden waren vergelijkbaar met die van het vorige jaar. Ook toen in de week voorafgaand aan de SallandTrail erg veel regenval en gedeeltelijk slecht begaanbare zandpaden. En net als toen kwam dat deze keer ook helemaal goed dankzij een aantal droge dagen voor de wedstrijd. Dat werd nog beter toen bleek dat het op de 11e maart – na een nacht met temperaturen rond het vriespunt – prachtig voorjaarsweer werd! Bij veel deelnemers resulteerde dat in het lopen in korte broek, looprokje en shirts met korte mouwen! Waarschijnlijk de eerste keer in 2017.

De eerste start – van de 75 km. SallandTrail – was gepland om 08:45 uur en dat betekende dat de eerste deelnemers al vroeg voor de deuren van zwem-sport-zorg complex Het Ravijn te vinden waren. Het Ravijn, de perfecte start/finish locatie van waaruit voor de zesde keer de SallandTrail zou vertrekken. Die eerste vroege vogels hadden geen risico genomen. Om niet te laat te komen hadden deze ultralopers de nacht doorgebracht op de parkeerplaats; in de auto of camper. Anderen hadden onderdak gevonden bij familie, een bed & breakfast of een hotelletje opgezocht.

Doordat de starttijden wat anders waren gekozen dan vorige jaren, kwamen de deelnemers meer gespreid het gebouw van Het Ravijn binnen. Dat zorgde ervoor dat er geen al te grote opstoppingen ontstonden bij de startnummeruitgifte, de kleedruimte en de toiletten. Het leverde een ontspannen, vrolijke sfeer op die de hele dag is blijven hangen. Natuurlijk begint de spanning wat te stijgen als je in het startvak staat en het tijdstip om te starten steeds dichterbij komt! Maar de vrolijkheid en goede zin overheerste duidelijk. Het voorjaarszonnetje, de vrienden en bekenden om je heen in het startvak, en dan eindelijk mag je op weg! Eindelijk die prachtige, uitdagende en best zware SallandTrails tegemoet. Voor de ervaren rotten geen probleem; die weten wel wat er op ze te wachten staat. Voor de nieuwkomers en minder ervaren deelnemers betekent het de start van een avontuur, waarin nieuwe ervaringen worden opgedaan en lastige momenten onderweg worden overwonnen. Prachtige sport!

Uitslagen:

Bij de 25 km. SallandTrail was het Falco Olivier uit Zwolle die onbetwist als eerste over de finish kwam in een sterke tijd van 1:38:12. Precies 2 minuten sneller dan de snelste loper van vorig jaar: Sierd Sikkema. Als tweede man kwam Melvin van der Voet uit Enschede terug bij Het Ravijn. Vorig jaar eindigde Melvin nog als derde op de 50 km. en nu met 1:42:01 een tweede plek, net iets meer dan een minuut voorsprong op Hellendoorner Frank Meijer die de derde tijd op de klok zette: 1:43:07.

Bij de dames was de eerste plek voor Kim Mulder uit Monster, afgelopen augustus nog glorieus winnaar van de allereerste 100km.SallandTrail. Gelukkig weer goed genoeg hersteld om op de 25 km. een tijd van 1:46:25 op de klok te kunnen zetten. Niet veel later finishte Nathalie de Weerd uit Zwolle, met een tijd van 1:47:58 een minuut of 5 later gevolgd door Lotte van de Put uit Deventer in 1:52:02. Lotte was daarmee een dikke minuut sneller dan vorig jaar, toen ze met 1:53:17 nog de overwinning op de 25 km. pakte.

Op de 50 km.SallandTrail had Dominique Pankov een fantastisch goede dag. De 27-jarige trailrunner uit Rhenen liep het hele parcours met een brede lach op z’n gezicht en had er dus zichtbaar lol in. Dat resulteerde in een eindtijd van 3:45:02. Na Dominique kon Ralph Apeldoorn aan de finish worden verwelkomd. Zijn tijd van 3:54:43 gaf aan dat Dominique een aardig gat had geslagen onderweg. Een kwartiertje later finishte Dion Kes uit Capelle aan den IJssel. Zijn eindtijd van 4:09:21 was goed voor de derde plaats.

Bij de dames was het Lori Cooper die voor de anderen uit binnen kwam: tijd 4:30:08 De Amerikaanse ultraloopster heeft een lange staat van dienst en nam aan vele aansprekende trails deel. Tegenwoordig is Lori woonachtig in Elst. Na haar was het Tania Urteaga uit Roermond die een tijd neerzette van 4:37:19 en aangaf dat ze enorm had genoten van het mooie SallandTrail parcours. Vorig jaar stond ze geblesseerd aan de start, liep toen 5:44:19 en wilde nu echt een mooie tijd neerzetten. Gelukt dus! Derde op de 50 km. werd Ilonka Betjes-Langeberg uit Krommenie. Samen met haar man Sjaak loopt ze veel buitenlandse marathons, waar ze regelmatig in de prijzen valt. Vandaag de derde plek in 4:39:37.

De 75 km.SallandTrail bleek ook dit jaar voor veel inschrijvers op deze afstand te ver en/of te zwaar. Een stevig aantal starters op deze afstand besloot bij de doorkomst na 50 km. om te finishen in plaats van op weg te gaan voor de laatste 25 km. die de lopers door het nationaal Park Sallandse Heuvelrug voert. Geeft maar weer eens aan dat voor Nederlandse begrippen de 75 km. SallandTrail één van de zwaardere trails is. Er moeten tenslotte zo’n 850 hoogtemeters worden overwonnen onderweg. Dit jaar was de 75km. geen prooi voor tweevoudig winnaar Jeroen Vink die helaas onderweg na zo’n 45 km. de handdoek in de ring moest gooien. Dat gaf Guido van Olffen de ruimte om in stevig tempo zijn voorsprong op de achtervolgers te vergroten. De sterke Bornenaar finisht in 6:30:50. Achter hem komt Robbie Bell uit Hengelo over de mat in 6:52:47. Bas Haasnoot uit Katwijk weet beslag te leggen op de derde plaats in 7:09:55.

Bij de dames op de langste afstand kwam Simone Durry uit Düsseldorf als snelste weer terug bij de finish bij Het Ravijn in een tijd van 7:44:05. Zij was daarmee duidelijk sterker dan de nummers twee en drie op deze afstand: Hannah Wielenga uit Odijk – 8:39:18 en Yvonne Rosenkamp uit Raalte – 8:41:58.

Op Facebook en andere plekken op het internet zijn vele enthousiaste verhalen en verslagen te vinden. Je kunt ze ook terugvinden op de website van de SallandTrail, www.SallandTrail.nl samen met werkelijk duizenden, vaak prachtige foto’s die bij start/finish en onderweg van de deelnemers zijn gemaakt.

De volgende SallandTrail zal plaatsvinden op zaterdag 10 maart 2018.

Bertus van Elburg