Trail du Petit Ballon, kwalficatiewedstrijd voor IAU WK trail Badia Prataglia

De Trail du Petit Ballon is de eerste kwalificatiewedstrijd voor de NL ploeg bij het IAU WK trail in Badia Prataglia op 10 juni. Er zijn voor zowel de mannen als de vrouwen 2 tickets te verdienen.

Op 10 juni wordt in Italië het IAU WK trail gelopen. De IAU en de ITRA zijn in discussie over de toekomst van het WK trail. Voor de komende 2 WK’s is er duidelijkheid. Mei 2018 wordt in Spanje bij de Trail Penyagolosa een afstand van 80 km gelopen. Dit jaar wordt in de omgeving van Badia Prataglia een afstand van 49 km gelopen met 2700 hm+. Het is een trail in het middelgebergte de Appenijnen met 1351 meter als hoogste punt. De ITRA gaf 7 punten voor het onderdeel Mountain level, wat aangeeft dat het een pittig parcours zal zijn.

Nederland zal bij het IAU WK trail vertegenwoordigd zijn met een mannen- en vrouwenploeg van 6 man/vrouw. Huub van Noroden en Ragna Debats zijn als beste Nederlandse finisher bij het IAU WK trail in Geres 2016 verzekerd van een plekje. Er zijn 2 kwalificatiewedstrijden waar de 2 beste NL mannen/vrouwen een ticket kunnen verdienen voor het WK. Die wedstrijden zijn de Trail du Petit Ballon op 19 maart en de Trail des Cretes de Spa op 25 maart. Daarnaast is er voor zowel de mannen als de vrouwen nog een wildcard beschikbaar. In grote lijnen is de selectieprocedure gelijk aan die van 2016. Toen kreeg Ragna Debats de wildcard die ze helemaal waarmaakte door knap 3e te worden. De complete selectieprocedure is terug te vinden op: https://www.atletiekunie.nl/nieuws/kwalificatieprocedure-wk-ultratrail-2017

Op MudSweatTrails staat een voorbeschouwing over de Trail des Cretes de Spa: http://www.mudsweattrails.nl/cretes_de_spa_2017

De Trail du Petit Ballon is een trail in het middelgebergte de Vogezen. De Petit Ballon is met 1272 meter het hoogste punt van deze trail. Gezien de relatief snelle tijden die er gelopen worden is het geen technisch parcours. De afstand is 52 km met 2300 hm+. Op de deelnemerslijst van de Trail du Petit Ballon zijn de nodige Nederlanders te vinden. Meest opvallende naam is die van Peter van der Zon. Peter won vorig jaar heel verrassend de Zugspitz XL trail waarmee hij zich kwalificeerde voor het IAU WK Trail in Geres. Daar werd hij 3e Nederlandse man. Peter lijkt favoriet te zijn voor 1 van de 2 plekken. De strijd om de tweede plek kan spannend gaan worden. Michel Buijck deed mee aan het WK trail in 2011 in Ierland bij het eerste WK waar Nederland was vertegenwoordigd. Michel werd vorig jaar 14e bij de AlpenX100. Remko Kap kan voordeel hebben van zijn snelle marathon van 2.46. Hij werd vorig jaar 3e bij de Vaalserbergtrail. De nog jonge Erwin Adan werd dit jaar 2e achter Tim Pleijte bij de Trail by the sea marathon in 2.51 en heeft daarmee net als Remko mogelijk voordeel van zijn basis snelheid. Diederick Calkoen werd vorig jaar 9e bij Olne-Spa-Olne. Er staan 17 Nederlandse mannen op de deelnemerslijst.

Bij de vrouwen doet Janne Geurts mee, die vorig jaar derde Nederlandse vrouw werd bij het WK trail in Geres. Janne woont in Engeland en doet naast trailrunning aan adventure races. Maartje Bastings is een loopster die nog onbekend is in Nederland. Maartje woonde een aantal jaren in de Verenigde Staten waar ze een aantal goede resultaten behaalde. Maartje is net als Huub van Noorden en Siebrig Scheeres uitgenodigd voor de Salomon Ultrarunning Academy, een trainingsweek die afgesloten wordt met deelname aan de MaxiRace, de wedstrijd waar in 2015 het IAU WK trail werd georganiseerd. Siebrig Scheeres kiest vaak voor de wat technischere trails en was ook te gast bij Alke Staal bij zijn Esprit Montange Invitational. Wat zij kan op zo’n relatief snel parcours als de Trail du Petit Ballon wordt spannend. Een jonge loopster als Mirthe Overkamp die bij de Trail by the Sea 3e werd bij de vrouwen kan voordeel hebben van haar hogere basissnelheid. Dat geldt ook voor Karin Sloove die als voordeel heeft dat ze al de nodige ervaring heeft in de langere trails. Er staan 7 Nederlandse vrouwen op de deelnemerslijst.

Opvallend is dat zowel Peter van der Zon als ook Janne Geurts op de startlijst van de Trail des Cretes de Spa staan. Dat biedt 2 kansen, hoewel de onderlinge competitie in de Trail des Cretes de Spa sterker is dan in de Trail du Petit Ballon.

De winnende tijd in de Trail du Petit Ballon was vorig jaar bij de mannen 3.47 en bij de vrouwen 4.26. Die tijd bij de vrouwen was van Jasmin Nunige die op de wat snellere parcoursen haast onverslaanbaar is. Er is gelukkig genoeg animo voor deze eerste kwalificatie wedstrijd voor het IAU WK trail. Het belooft een spannende strijd te gaan worden om de tickets in het mooie trailgebied de Vogezen.

Henri Thunnissen