Trail des Cretes de Spa 2017

De editie van 2017 werd gewonnen door Xavier Diepart en Leonie Ton. In deze wedstrijd waren ook 2 WK tickets te verdienen voor de mannen en de vrouwen voor een plekje in de Nederlandse ploeg. Met link naar de (live)uitslagen.

De Trail des Cretes de Spa is een trail over een afstand van 57 km met daarbij bijna 2100 hm+. Het is in de Benelux de trail geworden waarmee het trailseizoen wordt geopend. Er stond dit jaar een sterker deelnemersveld dan in vorige jaren aan de start. Waarbij het jammer was dat bij de mannen 2-voudig winnaar Thomas Beirnaert en Tim Pleijte en bij de vrouwen Irene Kinnegim moesten afzeggen. De Trail des Cretes de Spa is een van de 2 kwalificatiewedstrijden voor de Nederlandse ploeg voor het WK trail. De eerste 2 NL mannen en vrouwen konden een ticket verdienen. Huub van Noorden had al een ticket omdat hij bij het afgelopen WK trail beste Nederlander werd. Het verloop van de wedstrijd was te volgen via de Facebookpagina van MudSweatTrails en middels een live-uitslag van de organisatie op de verschillende tussenpunten.

Huub liep na de start met de kopgroep mee, maar moest na ruim 2 uur koers met griepverschijnselen uitstappen. Het werd daardoor een Belgisch feestje met een sterk trio aan kop. Xavier Diepart won in een tijd van 4.18.20, een parcoursrecord. Xavier liep eerder 2 ultralopen, hij won Olne-Spa-Olne 2 keer. Matthieu Deville werd 2e in 4.22.40 en Laurent Remacle 3e in 4.25.17. Voor Laurent is het zijn comeback als ultraloper. In het verleden won hij o.a. de Ardennes Mega Trail en Olne-Spa-Olne. Matthieu haalde al veel podiumplekken en werd vorig jaar 20e bij de OCC 55 km. Geordie Klein werd 4e in 4.47.17 en Zac Freudenburg 5e in 4.48.08. Zij pakten daarmee de tickets voor het WK trail. Geordie deelde zijn wedstrijd goed in. Hij woont in Engeland, waar hij blijkbaar goed kan trainen… Zac had zich niet specifiek voorbereid op deze wedstrijd, hij liep nog mee bij het NK halve marathon afgelopen weekend waar hij een tijd van 1.08 liep. Dominque Pankow kon lang mee in de strijd om de tickets maar verloor in het laatste deel van de wedstrijd de aansluiting en finishte als 3e NL en 10e overall in een tijd van 4.55.18. Dominique kreeg voor het afgelopen WK de aanwijsplek die hij waarmaakte met een goede wedstrijd. Jeroen Machielsen werd 4e NL en 13e overall in 5.03.41. Jeroen was eerst niet zichtbaar in de Live-tijden, maar dat werd later aangepast. Hij liep een goed ingedeelde wedstrijd.

Bij de vrouwen won Leonie Ton de wedstrijd in een tijd van 5.26.51. Dat betekent dat ze een parcoursrecord liep in weer een sterke wedstrijd en zich plaatste voor het WK trail. In Hamme plaatste Leonie zich al voor het WK 50 km. De Belgische Chariel de Cock werd 2e in 5.42.35. Kim Mulder liep haar eerste ultraloop na het WK 100 km in Spanje. Ze liep wat behoudender dan anders en werd 3e in 5.44.21 waarmee ze het tweede WK ticket verdiende. Met haar tijd was ze overigens 6 minuten sneller dan vorig jaar toen ze de Trails des Cretes de Spa won. Charissa Koetsier werd 3e NL in 6.04.01 vlak voor Stella Petric in 6.04.48.

Vorige week was de Trail du Petit Ballon. Daar plaatsten Erwin Adan, Peter van der Zon, Maartje Bastings en Karin Sloove zich. Huub van Noorden en Ragna Debats waren al geplaatst omdat ze als beste Nederlander finishten op het afgelopen WK trail. Er zijn nog 2 aanwijsplekken te vergeven, eentje bij de mannen en eentje bij de vrouwen. De definitieve selectie wordt op 9 april bekendgemaakt.

De wedstrijd is nog bezig als ik dit verlag plaats. De link naar de (live) uitslagen is: http://prod.chronorace.be/Classements/ListeRapports.aspx?eventId=1187790385587467