Enschede Marathon – 23 april 2017

Henk Harenberg uit Eibergen: “Een bijna thuiswedstrijd vandaag. Circa 30 minuten rijden. De laatste keer dat ik deelnam is exact 10 jaar geleden en de eerste keer dat ik deelnam is 27 jaar geleden.”

Een bijna thuiswedstrijd vandaag. Circa 30 minuten rijden. De laatste keer dat ik deelnam is exact 10 jaar geleden en de eerste keer dat ik deelnam is 27 jaar geleden.

De eerste Enschede Marathon (mijn debuut op de marathon) in 1990 kan ik me nog redelijk herinneren. Nadat ik slechts vijf maanden hardliep, plande ik maar direct een marathon. De trainingen waren niet echt doordacht. ‘Gewoon’ vier keer per week een 1/2 marathon en dan elke keer volle bak met als gevolg dat beide achillespezen niet bepaald blij waren. Aangezien mijn 1/2 marathon in wedstrijdverband een lage 1 uur en twintig minuten was, had ik maar 1 doel tijdens deze eerste marathon: een eindtijd onder de drie uur. Dit lukte bijna. Eindtijd 3.06.18. Heb ik genoten? Totaal niet. Er kwamen zelfs vrienden en kennissen uit Rekken kijken. Die heb ik helemaal niet gezien. Ik liep met vette oogkleppen op. Wat ik me ook nog kan herinneren dat ik mijn veters los had in Hengelo en zo moe was met als gevolg ergernis aan mensen op een terrasje op de markt in Enschede waardoor ik pardoes mijn spons naar hen gooide met als gevolg dat alle glazen van de tafel op de grond donderden.

De tweede keer dat ik deelnam was in 1991. Aangezien ik tijdens de voorbereiding van de eerste marathon nog weleens een biertje dronk, had ik voor deze marathon alcohol gedurende het hele jaar geschrapt. Geen enkele druppel. Daarnaast had ik nu toch echt het idee dat een eindtijd onder de drie uur moest kunnen. De 1/2 marathon liep ik al eens in de 1.18.04. Halverwege de marathon liep ik een hoge 1.19. Oerdom: veel te hard gestart met als gevolg een 1/2 uur verval tijdens de tweede helft. Eindtijd 3.16.48. De consequentie van deze teleurstelling was dat ik een gruwelijk hekel aan de marathon kreeg en zei dat ik nooit meer een marathon zou lopen … Na afloop gelijk maar een aantal biertjes gedronken. Tjonge wat had ik er tabak van. Ruim 10 jaar geen enkele marathon meer gelopen.

In 2007 was mijn derde deelname in Enschede. Inmiddels was ik van marathonloper ‘gepromoveerd’ naar ultraloper en iets meer dan 100 keer gefinisht op een marathon c.q. ultramarathon. Eindtijd in 2007: 3.29.09.

En dan vandaag de vierde deelname. Waar ik niet blij mee was dat na-inschrijven duur is t.w. 52 euro. Ik stond in dubio of deelnemen aan de Shirley Temple Marathon georganiseerd door Sjoerd en Ronald deelnemen of de Enschede Marathon. Toen ik recent schoenen bij Han kocht, gaf ik hem aan een startnummer te zoeken tegen een redelijke prijs. Uiteindelijk nam Han vrijdagavond contact met me op dat een bekende van hem niet deelnam op de marathon. 20 euro heb ik betaald. Vind ik een prima bedrag. Ook mede omdat Enschede twee rondjes zijn. Tuurlijk hebben ze kosten die ik niet onderschat maar inschrijfgeld heeft grenzen wat mij betreft.

Aangezien ik drie weken geen marathon o.i.d. had gelopen, was het even de vraag hoe dit zou uitpakken vandaag. Een week geleden nog wel een tien kilometer in Lichtenvoorde als wedstrijd gelopen. 50.30, dik tevreden omdat de laatste twee kilometers in 4.40 per kilometer gingen. Een voordeel van de laatste drie weken was dat ik vakantie had omdat mijn Mexicaanse familie bij me was. Dus geen stress van het werk. Wel veel gewandeld zoals zeven uur op de Keukenhof en een aantal uren bij onze familie, de apen op de Apenheul.

Het plan voor vandaag starten met de pacers die vertrekken voor eindtijd van 3.45. Ik besef dat dit te snel is maar Roel en Wessel weten dat ik me laat afzakken naar hun groep, die vertrekken op 4 uur, als het niet anders kan. In worse scenario wil ik me laten afzakken naar pacer Jet die vertrekt op 4.15. Nou die pacers op 3.45 heb ik gelijk maar laten gaan. Dit tempo kan ik op dit moment niet aan en of dit nog gaat lukken in de toekomst? Ik denk van niet. De eerste vijf km kom ik door in 26.30 maar besluit niet te veel te forceren. Een dame haalt me in en zegt ‘zo heb je de Spartathlon gelopen?’ waarop ik ‘ja’ zeg, wel vijf keer. Resultaat een handvol dnf. Ik vind het wel funny dit shirt aan te trekken. 1 deelname op de Spartathlon kan ik me nog goed herinneren. Ondanks dat zowel Simon als ik de Sangaspas hadden overwonnen, vielen we ergens tussen de 165 en 170 km uit. Wat kenmerkend voor Simon was, dat ie het t shirt in de prullenbak van onze hotelkamer gooide. De tweede vijf km loop ik in 28 minuten. Nou veel langzamer moet het niet worden om in de 4 uur te finishen met als gevolg dat de volgende 5 km in 27.28 verliepen. Dit tempo voelt goed. Hoe lang ik dit vol houd? Een vraag waar ik me niet teveel mee bezig wil houden. 27.33 tussen de 15 en 20 km. Helemaal prima. De 1/2 marathon kom ik door in 1.55.44. Ai dat betekent niet veel marge voor verval gedurende de tweede helft van de marathon.

Op het twintig km punt heb ik niet een stukje van een banaan bij de verzorgingspost gepakt maar een hele banaan. Ik krijg honger. Tussen 20 en 25 km loop ik 27.26. Gaat het me vandaag lukken voor de tweede keer in tien jaar een eindtijd onder de vier uur neer te zetten? De laatste keer was in 2013. De volgende vijf km verlopen in 28.11. Inmiddels ben ik een aantal vermoeide lopers aan het inhalen. Dit geeft me zelfvertrouwen. 28.16 is de tijd tussen de 30 en 35 km. Het beste is er af. Zeker omdat de laatste circa zeven km pittig zijn. Geaccidenteerd in combinatie met tegenwind. Blijven lopen en niet teveel gaan werken met het hele lichaam. Een minuut verval tussen de 35 en 40 km. Totaal 29.10. De laatste paar km tot de finish verlopen in 13.13. Inderdaad niet volle bak doorgelopen tijdens die laatste kilometers omdat een eindtijd onder de vier uur in de pocket zit.

Eindtijd 3.55.52 / 10,7 km per uur. Circa 4 1/2 minuut verval tijdens de tweede helft van de marathon.

Bij het in de auto stappen schiet de kramp bijna in beide kuiten. Tevreden en met een goed gevoel sluit ik dit verslag af.

Sportieve groet,

Henk Harenberg