Een bijzondere loop is de jaarlijks georganiseerde Wings for Life World Run, een loop zonder vaste afstand. Op 25 locaties over de hele wereld startten op dezelfde tijd lopers en loopsters die worden bijgehaald door een zogenaamde catchers car. Die catchers car begint 30 minuten na de start te rijden in een tempo van 15 km per uur. Na 15 km gaat het tempo omhoog naar 16 km per uur, na 31 km naar 17 km per uur, na 48 km naar 20 km per uur en na 88 km naar 35 km per uur. Om de catchers car bij het marathon punt voor te blijven moet je de marathon binnen de 3.10 lopen en de 50 km binnen de 3.36. De 88 km moet binnen de 5.30 worden afgelegd en na 6 uur moet er meer dan 105,5 km zijn afgelegd. Dat laatste is onhaalbaar. Op elk van de 25 locaties wordt er een traject van 100 km voorbereid. Gevolg van de gekozen snelheden voor de catchers car is dat de meeste deelnemers al ruim voor de 50 km worden ingehaald en de toppers niet verder dan 88 km komen. Maar de prestaties zijn hier ondergeschikt aan het doel om veel geld binnen te halen voor het onderzoek naar dwars-laesie. De winnaars en winnaressen zijn voornamelijk ultralopers, maar ook niet ultralopers kunnen in dit concept prima uit de voeten. Giorgio Calcaterra kwam bij de mannen tot nu toe het verst met een afstand van 88,44 km. Bij de vrouwen was dat de Japanse Kaori Yoshida met een afstand van 65,71 km.
Die afstand van Calcaterra werd dit jaar niet verbeterd door een hardloper, wel door Aron Anderson, een wheeler die in Dubai alle hardlopers voorbleef. Het lijkt mij geen goed concept om wheelers te laten meedoen met deze race, want een goed getrainde wheeler komt met dit concept 10-15 km verder dan een hardloper.
In totaal kwamen er wereldwijd 600 lopers en loopsters 43 km of verder. Giorgio Calcaterra won voor de 4e keer in Italiƫ met een afstand van 87,15 km. De overall winnaar was dit jaar de Poolse marathonloper Bartosz Olszewski die tot een afstand van 88,24 km kwam. Hopelijk zien we deze loper binnenkort op de 100 km terug, waar hij met deze prestatie en een marathon PR van 2.25 ver kan komen. Bij de vrouwen won de Poolse Dominika Stelmach met 68,21 km. Een nieuw record bij de vrouwen dus.
Stefan van den Broek kwam in Melbourne tot een afstand van 68,20 km goed voor een 2e plaats in Melbourne en een 16e plaats wereldwijd bij de mannen. David Liviau werd in Breda 4e met een afstand van 65,77 km. Beste Nederlander werd Marcel Laros die in Breda tot een afstand van 57,10 km kwam. Er waren dit jaar geen Belgische en Nederlandse vrouwen die een marathon of meer liepen.
De link naar de wereldwijde uitslag is: https://results.wingsforlifeworldrun.com/nl/nl/2017
Henri Thunnissen