Maasdijkmarathon 11 juni 2017

Henk Harenberg: “De tweede ronde bevalt me toch meer ondanks dat het nog langzamer loopt. Alleen lopen is helemaal mijn ding. Finishen is het enige wat geldt vandaag.”

In tegenstelling tot wat op Ultraned staat geschreven dat de start bij het gemaal is en de finish in de jachthaven van Ravenstein is, starten we op de atletiekbaan in Oss en finishen we er ook. Het is geen punt tot punt loop meer maar het zijn twee rondes. Jammer maar wel begrijpelijk. De vriendelijk en enthousiaste organisatie heeft met slechts dertig deelnemers teveel vrijwilligers nodig voor een punt tot punt loop. Door het veranderen van het parkoers is er nog wel sprake van een dijkloop langs de Maas maar dit is door deze verandering slechts ten dele overeind gebleven.

Vandaag wordt niet alleen de marathon gelopen maar tevens diverse andere afstanden en de triatlon. 11.00 uur starten we te midden van de triatleten die midden in het loopgedeelte zitten. Na circa 3/4 kilometer slaan we en masse rechtsaf te samen met de triatleten. Echter na een klein handje vol minuten blijkt dat we linksaf hadden gemoeten. Niet bepaald een gelukkig begin. Terug naar de T-splitsing. Na circa een kleine 1,5 km verkeerd gelopen te hebben, lopen we op het parkoers.

De ene loper na de andere loper passeert me. De ene puft nog harder dan de ander. Mijn plan is om ongeveer een uur langzamer te lopen dan tijdens de Twente marathon. Dit heeft twee reden. De eerste is de temperatuur en de tweede is dat ik noodgedwongen zes weken geen ‘wedstrijden’ heb gelopen. De eerste vijf kilometer boeien me totaal niet. Aangezien het geen ideaal loopweer is, vind ik dat er te weinig verversingsposten zijn. Om de vijf kilometer staan geweldig enthousiaste vrijwilligers ons heerlijk sportdrank aan te bieden. Water is ook een mogelijkheid. Alleen tijdens de doorkomst op de 1/2 marathon is het mogelijk een banaan te eten. Mijn tip voor toekomstige deelnemers om zelf drinken en iets te eten mee te nemen. Een aantal hebben een fietser bij zich. De gels zijn vandaag populair. Ik heb me ook weer groen en geel gestoord aan de rotzooi die lopers in de berm gooien. Lege gel-verpakkingen liggen her en der in de berm terwijl het landschap hier schoon is van rommel die mensen achter laten.

Vandaag loop ik de eerste vijftien kilometer op met een paar dames. Echter na circa vijftien kilometer dienen we een lusje van 2,5 kilometer te lopen. Die ene dame slaat het lusje over. En loopt linea recta richting Oss. Of ze 1 van de 3 gefinishte dames is, weet ik niet. De andere dame loopt langzamerhand bij me weg waardoor ik zo af en toe nog een paar estafettelopers ontmoet. Bij doorkomst op de atletiekbaan vraagt de speaker of ik doorloop waarop ik antwoord ‘natuurlijk’.

Wat bijzonder is dat er een bordje met drie kilometer in de berm staat wat betekent dat je inmiddels drie kilometer van een ronde hebt afgelegd. Voor de rest heb ik geen kilometer-aanduidingen gezien. Na circa 25 kilometer stopt Dorothe Jansen. Ze heeft krampen. Heel lief van haar dat ze me een gel aanbiedt. Vandaag is het de eerste keer dat ik haar ontmoet. Tja je naam op het startnummer ‘verraad’ gelijk wie je bent. We hebben in ieder geval dezelfde super FB-vriendin die ook nog weleens een ‘stukje’ hardloopt.

De tweede ronde bevalt me toch meer ondanks dat het nog langzamer loopt. Alleen lopen is helemaal mijn ding. Finishen is het enige wat geldt vandaag. De benen zijn het grootste probleem. Super dat de vrijwilligers geduldig zijn maar ook de organisatie. Circa vijf kilometer voor de finish rijdt iemand van de organisatie mee. Hij geeft me een flesje water. Tevens zegt hij dat de lus van 2,5 kilometer niet gelopen hoeft te worden ter compensatie dat we in het begin verkeerd hebben gelopen. Per saldo betekent dit dat ik volgens mij niet de exacte marathon-afstand heb gelopen. Of dit ook voor de anderen geldt?

Een kleine 50% is vandaag gefinisht. De favoriet (zijn naam is me ontschoten) voor de overwinning op de marathon gaf in een interview aan normaliter in 2.53 te kunnen finishen maar dat vandaag sowieso 3.00 uur mogelijk moet zijn. Volgens mij is hij niet gefinisht. Wat ik in ieder geval niet hoeft te doen is op vakantie naar een zonnig oord. Ik ben zo rood als een kreeft terwijl het niet abnormaal zonnig was maar brak de zon door, dan was ie er ook echt.

En als je de uitslag omdraait was ik de nummer 1 vandaag.

Sportieve groeten,

Henk Harenberg

Noot redactie (Henri Thunnissen): Een waarschuwing van onze kant: Kijk altijd op de website van de organisatie. Die informatie is leidend. Als wij de kalender van Ultraned samenstellen zijn vaak nog niet alle details van de wedstrijden bekend. Er worden na die tijd nog regelmatig dingen veranderd, zoals bij de Maasdijkmarathon waar de route en startplek werd aangepast.