4 interessante trails in 5 weken

Hans Lems: “De start van de Transvulcania is ’s morgens om 6 uur bij een vuurtoren om dan met ongeveer 1.800 man over een paadje van 2 meter breed richting 2.400 meter te vertrekken. Je kunt raden welke taferelen er zich direct na de start afspelen.”

Ieder jaar probeer ik voor mijzelf weer een uitdaging te vinden in het traillopen. Tenminste bij leven en welzijn. Dat zeg ik er altijd bij, want je weet, bij traillopen liggen de blessures op de loer. Zeker als je het teveel doet. Deze keer wilde ik proberen de Transvulcania, de GTLC, de Tenerife bluetrail en de Zugspitze Ultra in 5 weken te lopen. En verdraaid nog aan toe; bij alle 4 gezond en wel gefinisht.

De klemtoon lag op de 2 Canarische trails, hoewel ik de Zugspitze Ultra ook altijd een hele mooie uitdaging vind. En dit jaar was het sinds tijden mooi weer, dus ik kon eindelijk de hele omgeving eens zien i.p.v. mistflarden en regensluiers. De trails op de Spaanse eilanden kenmerken zich door een zeer enthousiast publiek, 9 van de 10 keer mooi weer en lava. Dit laatste kan behoorlijk listig zijn, omdat je bij een valpartij er uit ziet alsof je door een witte haai bent aangevallen. Ik maakte bij een korte training een schuivertje onderuit en mijn linker elleboog ziet er nog niet uit.

De start van de Transvulcania is ’s morgens om 6 uur bij een vuurtoren om dan met ongeveer 1.800 man over een paadje van 2 meter breed richting 2.400 meter te vertrekken. Je kunt raden welke taferelen er zich direct na de start afspelen. Na de passage op 2.400 meter krijg je een pittige afdaling terug naar zeeniveau. Vandaar moet je weer een paar 100 meter stijgen om daarna te finishen op een met publiek volgepakte boulevard. Werkelijk fantastisch. De Coolsingel bij de Rotterdam marathon is er niets bij.

Bij de Tenerife Bluetrail moet je nog ietsje hoger de vulkaan op. 3.400 meter wel te verstaan. Je start ’s nachts om precies 24.00 met voor de boeg een klim van rond de 55 km tot 100 meter onder de top van de vulkaan de Teide. Ik heb over die beklimming precies 12 uur gedaan. Vooral de laatste 5 zijn gruwelijk in mijn ogen. Alleen maar scherpe lavablokken waar ik met een gemiddelde van 1 km per uur overheen strompelde. We moesten ook nog even halt houden ,omdat er een reddingsactie met helikopter bezig was. Na de top wacht een afdaling van ongeveer 45 km terug naar zeeniveau. Maar vergeet de “leuke” beklimming niet ongeveer 15 km voor de finish. De laatste 3 km gaan over de boulevard, waarbij je enthousiast wordt aangemoedigd door de flanerende toeristen. Zelfs de overal postende policia local staat voor je te klappen en animo,animo te roepen. Tenerife Bluetrail……..een dikke aanrader. Neem wel een paar stevige trailschoenen mee, want die van mij waren na 20 km al blijven hangen aan een lavarandje en fijntjes opengescheurd.

See you bij de Eiger 101 en de Swiss iron trail (bij leven en welzijn natuurlijk)

Groet,
Hans Lems