{b}Inleiding{eb}
Vorig jaar ontbraken de nodige sterke lopers en loopsters bij de Spartathlon omdat zij voor hun land uitkwamen bij het EK 24 uur in Albi. Dit jaar doen de beste lopers en loopsters van het WK 24 uur in Belfast mee aan de Spartathlon. Zo staat er bij zowel de mannen als de vrouwen een sterk deelnemersveld aan de start. Al is het jammer dat de winnaar en winnares van vorig jaar ontbreken, Katalin Nagy en Andrej Radzikowski gaan niet van start. Naast de favorieten zijn er altijd lopers en loopsters die verrassen en zichzelf overtreffen. Wat de Spartathlon zo interessant maakt is dat deelnemers met geheel verschillende achtergronden goed kunnen presteren. De laatste jaren hebben vooral veel 24-uurs lopers en loopsters het podium gehaald, maar ook met een goede lange trail en lange landschapsloop en 100 km liggen er mogelijkheden. Waar de Spartathlon voor de toplopers en –loopsters een echte wedstrijd is, is het voor de anderen vooral een speciale beleving. Lees het verslag van Jan Spitael over zijn Spartathlon er nog maar eens op na https://ultraned.org/v_item/f6944.php Een bijzonder verhaal. Een finish in de Spartathlon is voor velen een van de hoogtepunten in de loop carrière.
{b}Vrouwen{eb}
Bij de vrouwen staan de Wereldkampioene 24 uur Patrycja Bereznowska en Aleksandra Niwinska aan de start. De Poolse Bereznowska verbeterde dit jaar al 2 keer het wereldrecord en werd in Belfast Wereldkampioene met net geen 260 km, waar haar landgenote Niwinska met een afstand van 251 km 2e werd. Bereznowska heeft 8.00 als PR op de 100 km en loopt ook een goede lange trail. Andere vrouwen die in Belfast sterk liepen en in de Spartathlon van start gaan zijn de Duitse Antje Krause (237 km), de Finse Noora Honkoola (234 km) en de Kroatische Antonija Orlic (232 km). Uit Kroatië doet 100 km loopster Veronika Jurisic mee met een PR van 7.44. Uit Groot-Brittannië doet Sara Morwood mee die al veel 100 mijl trails won. De Amerikaanse Brenda Carawan-Guajardo won al veel lange wedstrijden overall zoals de Nove Colli Running 202 km en de Phidippides Run 490 km. In de Spartathlon is het Brenda nog niet gelukt om te finishen. Dat is de Hongaarse Szilvia Lubics wel al vele malen gelukt, met overwinningen in 2011, 2013 en 2014. Haar landgenote Zsuzsanna Maraz werd vorig jaar 3e bij haar debuut in de Spartathlon. Maraz won dit jaar de Ultrabalaton voor de derde keer op rij. De Deense Stine Rex werd vorig jaar verrassend 4e in de Spartathlon. Na de Spartathlon liep zij geen wedstrijden meer. Het kan een leuk gevecht om de overwinning gaan worden met Bereznowska en Niwinska als 24-uurs toppers en Lubics en Maraz als ervaren Spartathlon loopsters, met daarbij de nodige vrouwen die zich in die strijd kunnen mengen. Zo’n breed en sterk startveld als dit jaar hebben we nog niet gehad in de geschiedenis van de Spartathlon.
{b}Mannen{eb}
Bij de mannen staan Wereldkampioen 24 uur Yoshihiko Ishikawa en de runner up Sebastian Bialobrzeski aan de start. De Japanner Ishikawa kwam in Belfast tot een afstand van 270 km, maar heeft ook een sterke 100 km met een PR van 6.52. De Pool Bialobrzeski liep 267 km in Belfast in zijn pas 4e ultraloop. De Hongaar Rudolf Tamas werd in Belfast 8e met 255 km en is een veelzijdig loper met 7.11 op de 100 km en veel ervaring in de trails. De Tsjech Radek Brunner kwam in Belfast tot een afstand van 253 km en werd vorig jaar 3e bij de Spartathlon waar hij toen lang aan de leiding lag. Brunner heeft zijn seizoen weer helemaal op de Spartathlon afgestemd. De Italiaan Marco Bonfiglio die in 2016 2e werd liep een sterk seizoen met o.a. een 2e plek in de Badwater 135 mijl. Dit lijken de mannen die om de podiumplaatsen gaan strijden. Maar er zijn genoeg andere sterke lopers en outsiders. Van de top-tien van vorig jaar staan de Japanner Yutaka Fukada, de Griek Nikolaos Sideridis, de Pool Lukasz Sagan, de Portugese oud-winnaar Joao Oliveira en de Fransman David Lebroch weer aan de start. Van deze lopers liepen Oliveira en Sagan dit jaar goede resultaten. Oliveira won dit jaar al UltraMilano-San Remo 285 km en de PT281+ 282 km, waar Sagan op de 48 uur tot een afstand van 381 km kwam. De Tsjech Ondrej Velicka liep vorig jaar bij het EK 24 uur 258 km en dit jaar bij de RUN een tijd van 7.19 op de 100 km. De Australiër Mick Thwaites is een outsider met zijn PR op de 48 uur van 413 km en podiumplaatsen in de Badwater 135 mijl en Coast to Kosci Ultramarathon 246 km. Van de Amerikaanse mannen lijkt Marc Burget de beste kansen op succes te hebben. Hij won tot nu al zijn wedstrijden waaronder 2 100 mijlslopen in sterke tijden. Paul Beechey is een sterke Britse loper die dit jaar 2 trails van 130 en 145 mijl won. Uit Brazilië doet 100 km loper Urbano Dario Cracco Junior mee die bij het WK in 2016 7.09 liep. De Argentijn Pablo Barnes eindigde vorig jaar als 11e man en liep dit jaar een goed seizoen met o.a. een 2e plek in UltraMilano-San Remo.
{b}Belgische en Nederlandse deelnemers plus aanverwanten{eb}
Er doen weer de nodige Belgen en Nederlanders mee. Van Belgische zijde zijn dat Kristof de Block, Stefaan D’Espallier, Luc de Jaeger-Braet, Alex Michels, Peter Palmans, Steven Schenkels, Joeri Schepers en Jan Spitael en van Nederlandse zijde Eric Ariens, Arjan van den Berg, Wilma Dierx, Frank van der Gulik, Giel Joziasse, Tom van der Veldt en Nitish Zuidema. Plus Fillippos Chatzmichail, Ryan Cooper, Tobias Lundgren en Katie Unoki die korter of langer in Nederland wonen. Spannend wie er allemaal de finish gaan halen. Daar zullen de omstandigheden invloed op gaan hebben. In het warme jaar 2012 haalden slechts 72 deelnemers de finish, tegen 234 vorig jaar. De Belgische en Nederlandse deelnemers zijn te volgen via de trackers van Legend Tracking: http://spartathlon.legendstracking.com/ De wedstrijd is in de loop der jaren steeds beter te volgen. Er worden nu op 10 punten de tijden van alle deelnemers genoteerd, zie de website van de Spartathlon http://www.spartathlon.gr/en/ . Op Facebook is veel info te vinden, waarbij er veel ‘teams’ zijn die je kan volgen. Verschillende landen hebben hun eigen Facebook pagina’s. Voor de Nederlandse deelnemers is er de volgende Facebookpagina aangemaakt: https://www.facebook.com/groups/1965352407022867/?fref=nf De start van de Spartathlon is op 29 september om 7.00 uur Griekse tijd. Dat is bij ons om 6.00 uur. Met een tijdslimiet van 36 uur zal de laatste finish op zaterdag om 18.00 uur Belgisch-Nederlandse tijd zijn.
Henri Thunnissen