Leonie Ton en Gert Mertens winnen de M&U Cup 2017

Voor het eert in de geschiedenis is er een gedeelde overwinning. Voor het eerst in de geschiedenis is er ook een vrouwelijke eindwinnaar.

De M&U Cup 2017 heeft een unieke eindstand opgeleverd: Voor het eerst in de geschiedenis van de cup is er een ex-aequo bovenaan het klassement en tevens voor het eerst is er een vrouw (mede-)eindwinnaar geworden. Na 12 wedstrijden eindigen Leonie Ton en Gert Mertens met exact evenveel punten, nl. 572,5. Kees van Helmond werd met het resultaat in de Spijkenisse marathon 3e voor Rudy Van Daele op 4 en Sjaak Bus op 5.

In de top 25 staan 19 Belgen, 5 Nederlanders en 1 Zuid-Afrikaan (Warren Dix).

Leonie Ton haalde dit jaar veel goede resultaten. In Steenbergen liep Leonie met een afstand van 77,934 km de beste Nederlandse prestatie allertijden bij de vrouwen op de 6 uur. In Winschoten liep ze een 100 km in 8.15.17. In Amsterdam verbeterde ze zich op de 50 km naar 3.44.31. Leonie won de 50 km wedstrijden in Bottrop en Amsterdam, de 6 uurslopen in Aalter en Steenbergen, de Trail Cretes de Spa, de Monschau Ultramarathon, de marathons in Amstelveen en Spijkenisse, de Bossen van Vlaanderen trailmarathon plus de Indian Summer Ultra 127 km die niet voor de Cup meetelde.

Gert Mertens draaide vooral een evenwichtig jaar. Zonder echte uitschieters, maar wel heel degelijk en met de nodige podiumplaatsen. In de Spijkenisse marathon liep Gert met zijn tijd van 2.53.30 zijn beste marathon van het seizoen. Gert Mertens wordt al voor de vijfde keer eindwinnaar. Hij is hiermee de 2de meest succesvolle cuploper uit de geschiedenis achter Lucien Taelman die de M&U Cup maar liefst 13 (!) keer won.

Kees van Helmond eindigde vorig jaar al op de 2e plek bij de M&U Cup. Kees maakte dit jaar een goed debuut op de 100 km in 8.29.28 en verbeterde in Gieten zijn PR op de 50 km naar 3.35.02.

Voor de voorlopige eindstand, zie de website van de M&U Cup. Daar staat ook de voorlopige kalender voor 2018 op, die alweer goed bezet is. http://www.bloggen.be/marathon_en_ultracup/

Henri Thunnissen