West Coast Challenge op 8 december

Raimond Schikhof bericht dat er zich ook sololopers kunnen inschrijven voor de 65 of 130 km. De looprichting langs de Hollandse kust wordt pas twee dagen voor de start bepaald.

Op zondag 5 november 2017 vond de vooralsnog laatste versie van de strandrace Hoek van Holland – Den Helder voor strand/mountainbikes plaats. Steeds strengere eisen voor vergunningen hebben bij de organisatie geleid tot het besluit dat de versie van 2017 (voorlopig) de laatste versie van deze monsterrace was. Na de 12e editie van 25 maart 2016 had de organisatie van de Jan Knippenberg Memorial, een tweejaarlijkse ultraloop van Hoek van Holland naar Den Helder, ook al besloten om te stoppen met dat memorabele evenement.
Daarmee is de KNRM West Coast Challenge de enige wedstrijd die nog over is van het illustere rijtje aan wedstrijden langs de {b}gehele{eb} kustlijn van het Noord- en Zuid-Hollandse vasteland. Dat maakt de West Coast Challenge, waarin het lopen en fietsen worden gecombineerd, zo mogelijk nog unieker dan het al was.

Sinds 2016 is de West Coast Challenge (WCC) ook opengesteld voor sololopers. Dat betekent dat deelnemers zich – naast de normale wedstrijd voor duo’s met een fiets – kunnen inschrijven voor de 65 of 130 kilometer solo. In 2017 hadden we 7 deelnemers op de 65 km en 6 op de 130 km. Dit jaar zal de wedstrijd plaatsvinden op zaterdag 8 december. De 130 km gaat van Hoek van Holland naar Den Helder over het strand en is vergelijkbaar met het parcours van de Jan Knippenberg Memorial, met dat verschil dat wij de looprichting pas twee dagen voor de start bepalen. We proberen de deelnemers zoveel mogelijk profijt te geven van de verwachte wind. De 65 kilometer start in Velsen en heeft hetzelfde eindpunt als de hele afstand.
Op http://www.westcoastchallenge.nl is alle informatie over de wedstrijd te vinden en daar kan men zich ook inschrijven. We zouden het zeer waarderen als Ultraned de wedstrijd in de kalender zou willen opnemen. Alvast bedankt!

Raimond Schikhof
(knrmwestcoastchallenge < >gmail.com)

{i}Correctie van Ton Peters op 1/11:{ei} “Op zondag 5 november 2017 vond de vooralsnog laatste versie van de strandrace Hoek van Holland – Den Helder voor strand/mountainbikes plaats.” Maar afgelopen zondag 28/10 is de editie 2018 verreden. Wel een nieuwe organisator. En door de werkzaamheden aan de sluizen van IJmuiden met een oversteek van het Noordzeekanaal per boot.

{i}Noot van Martien Baars{ei}: de inschrijfgelden van de WCC zijn fors, vanwege het sponsorkarakter van deze uitdaging. Maar ja, bij de Dutch Coast Ultra Run bij Night (25 januari; https://www.dutchcoastultra.nl/ ) kom je niet langs de hele Hollandse kust, en vanwege de sluizenbouw in IJmuiden is de langste afstand daar bij de komende editie ‘maar’ 75 km. Tegenwoordig is er echter ook de Duinhopper 201 km voor lopers die in verre mate zelfvoorzienend zijn.

Op de website van de WCC is oa het volgende te lezen:
“De hele Challenge is een wedstrijd voor duo’s of sololopers over 130 kilometer en start om 04.30 uur in Den Helder of Hoek van Holland, afhankelijk van de windrichting. Voor een slaapplaats wordt gezorgd. De finish is tussen 14.30 uur en 20.00 uur. in Hoek van Holland of Den Helder.
De halve Challenge is een wedstrijd voor duo’s of sololopers over 67 kilometer en start om 11.00 uur in IJmuiden of Wijk aan Zee, afhankelijk van de windrichting. De finish is tussen 15.00 uur en 20.00 uur in Hoek van Holland of Den Helder.
Daarbij mag je je door een begeleider op de fiets laten vergezellen. De solo’s starten tegelijk met de duo’s. Dat betekent dat de limiet voor de 130 km vrij scherp is gesteld. Om 130 km in 15,5 uur te lopen over het strand zul je flink door moeten lopen.
Op zondagochtend 4 november organiseren we de traditionele WCC-clinic op het hoofdkantoor van de KNRM in IJmuiden. Deze clinic is met name bedoeld voor nieuwe deelnemers en mensen die overwegen deel te nemen. Tijdens de clinic hoor je alle ins en outs over de wedstrijd, de training en de materialen. Ook gaan we in op sponsoracties. Je kunt al je vragen stellen. Na afloop is er gelegenheid om op het strand van IJmuiden het geleerde in praktijk te brengen. De clinic begint om 10.00 uur en duurt maximaal tot 11.30 uur. Iedereen is van harte welkom. Laat even weten dat je komt via knrmwestcoastchallenge < > gmail.com”