In 2019 weer 6 uur in Steenbergen

Noteer alvast maar in de agenda: 6 uur Steenbergen op zondag 19 mei. Update: De 6 uur van Steenbergen is een week vervroegd naar zondag 12 mei.

{b}Korte geschiedenis{eb}
In 2005 won Philip Verdonck de eerste 6 uur van Steenbergen met een afstand van 81,887 km waarmee hij alle Hollanders voorbleef van wie Wim Bart Knol het verst kwam. Ook in de jaren daarna was er vaak een Belgische winnaar en deden er veel Belgen mee. Niet geheel onlogisch gezien Steenbergen op nog geen half uur rijden van Belgiƫ afligt. Toen de organisatie van de 24 uur van Apeldoorn na 2007 stopte met de organisatie was er geen Nederlands Kampioenschap 24 uur meer. Steenbergen besloot om als vervanger die 24 uur inclusief het Nederlands Kampioenschap te gaan organiseren. Bij de eerste editie in 2008 won Geert Stynen overall en werd Jan Albert Lantink Nederlands Kampioen. Jenni de Groot won bij de vrouwen de wedstrijd overall en werd daarmee ook Nederlands Kampioene. Hoogtepunt in Steenbergen was de organisatie van het WK 24 uur in 2013. In totaal 299 deelnemers uit 37 landen maakten er een boeiende wedstrijd van. Wilma Dierx liep in deze wedstrijd in het Oranje het huidige Nederlandse Record. In 2016 kwam er een 12 uur bij. In 2017 viel de 24 uur uit vanwege het te lage aantal deelnemers. Dat gemis van de 24 uur werd deels goedgemaakt met de 12 uur die een spannende strijd werd tussen wereldtoppers Dan Lawson en Stephane Ruel en de 6 uur die overall werd gewonnen door Leonie Ton met een beste Nederlandse Prestatie van bijna 78 km. De editie van 2018 werd geannuleerd omdat het aantal inschrijvingen veel te laag lag om de wedstrijd verantwoord door te laten gaan.

{b}6 uur solo en estafette 2019{eb}
In 2019 wordt er op zondag 19 mei weer een 6 uur georganiseerd. {b}Update: De wedstrijd is een week vervroegd naar 12 mei{eb} De wedstrijd staat open voor zowel sololopers als estafetteteams. Voor 2019 zal waarschijnlijk over hetzelfde parcours worden gelopen als in de afgelopen edities. Op de langere termijn gaat men op zoek naar een nieuw parcours. In de voorgaande 13 edities heeft de organisatie in Steenbergen laten zien dat ze een goede wedstrijd kunnen neerzetten. Een wedstrijd waar de deelnemers centraal staan, met een stukje Brabantse gezelligheid.

De organisatie hoopt dat zij het vertrouwen krijgt en dat de deelnemers zich tijdig inschrijven. Dat laatste is wel heel belangrijk. Als deelnemers zich gewoon tijdig inschrijven heeft een organisatie dat stukje zekerheid wat nodig is om een wedstrijd door te laten gaan. Het financiƫle aspect is daarbij belangrijk, maar ook gewoon het aantal deelnemers wat voor de gemeente meeweegt in verband met de vergunning en subsidie en ook van belang is voor de sponsoren. Wat bij wedstrijden als de Salland Trail, de Zestig van Texel en Dutch Coast gebeurt waar de inschrijving de eerste dag(en) piekt moet toch ook mogelijk zijn voor een wedstrijd als in Steenbergen?

Henri Thunnissen