Het is lang stil geweest rondom de deelname van een Nederlandse ploeg aan een internationaal kampioenschap.
Een aantal factoren lag hier aan ten grondslag.
In het begin van het jaar legde Henk Heemskerk zijn functie als bondscoach plotseling neer.
Een chronisch gebrek aan tijd was er de oorzaak van dat hij onvoldoende aandacht kon schenken aan zijn bondscoachschap.
Hoewel er al snel meerdere kandidaten waren die zijn taak wilden overnemen duurde het erg lang voordat de K.N.A.U. actie ondernam. Het vertrek van technisch directeur Bert Pauw, het wegvallen van Wil Dries, de verhuizing van het bondsbureau en last but not least de ontwikkeling van een nieuw beleid waren zaken die hier debet aan waren.
Toen mij uiteindelijk gevraagd werd om de samenstelling en begeleiding van het nationale team voorlopig op me te nemen zaten we enkele weken voor het EK 24 uur in Apeldoorn.
Hierdoor was het slechts mogelijk om een team samen te stellen uit Nederlanders die al op de deelnemerslijst vermeld stonden.
Toch stond er een sterk team.
Wim Epskamp (249.694 meter tijdens het EK in 2000), Rut Zoutman (200 km in 22u30’10” tijdens de millenniumrun), Feike van Driesum (200.670 meter in Apeldoorn, juni 2000), Luigi Simbula (debutant met als pr op de 100 km: 7u09’51”) en Jan van der Weijde (altijd in de buurt van de 200 km en een zekere finisher).
Helaas kregen vrijwel alle atleten al vroeg in de wedstrijd te kampen met uiteenlopende problemen zodat niemand zijn persoonlijk beste prestatie benaderde.
Wel was het opzienbarend dat gegeven de omstandigheden alle atleten de wedstrijd uitliepen. De strijd die men hiervoor met zichzelf aanging was groots en meeslepend.
Naar het WK in Cleder (Frankrijk) is geen team afgevaardigd. De atleten die voor een selectie in aanmerking kwamen hadden de Run in Winschoten reeds op het programma staan.
In Winschoten waar op 29 september het EK 100 km plaatsvindt is Nederland wel weer met een ploeg vertegenwoordigd.
Als selectiecriterium is een limiet van 7u30’ op de 100 km gehanteerd. Men moest in het recente verleden aan deze limiet voldaan hebben of een vergelijkbare prestatie hebben neergezet. Daarnaast moest er een reële verwachting zijn dat er in Winschoten ook binnen de limiet gelopen zou kunnen worden.
Op basis hiervan werden de volgende atleten geselecteerd:
Wim Epskamp (pr 7u07’58”)
Krijn Kroezen (pr 7u26’32”)
Veron Lust (pr 7u20’25”)
Edward de Ruiter (pr 6u57’02”)
Luigi Simbula (pr 7u09’51”)
Inmiddels heeft Krijn helaas af moeten haken met een blessure.
Voor wat betreft de toekomst zal het in oktober duidelijk worden wat de gevolgen zijn van het nieuwe beleid van de K.N.A.U. voor het ultralopen.
Het beleid wordt (nog meer) topsport gericht waardoor de geldstromen met name naar de olympische disciplines zullen vloeien.
Wel is het zo dat de K.N.A.U. ook de niet-olympische disciplines zoals het ultralopen en het berglopen blijft ondersteunen.
Mijn verwachtingen omtrent de te verwachten ondersteuning zijn toch wel positief.
Gerard Nijboer heeft in zijn functie van Hoofdcoach al meerdere keren in woord en daad laten merken dat hij affiniteit met het ultralopen heeft.
Budget en ondersteuning door de K.N.A.U. zijn voor het ultralopen belangrijk.
Een belangrijker stimulans voor het ultralopen blijven de activiteiten die ontplooid worden binnen het “ultrawereldje” zelf.
Het ultralopen heeft een prachtige website en een dito informatiebulletin (Marathon Plus).
Ook worden er voldoende (en mooie) ultrawedstrijden in Nederland georganiseerd en is er mijns inziens talent voldoende.
Als er nu ook nog een actieve werkgroep gevormd wordt en er een bondscoach aangesteld wordt die voldoende tijd en energie heeft om het bondscoachschap goed in te vullen dan zou de toekomst er best wel eens zonnig kunnen uitzien.
Na october weten we meer. Voor degenen die in Winschoten starten: veel succes!
Gerrit van Rotterdam