{b}Toch nog grote deelname{eb}
Op zondag 21 oktober zal de 6e editie van De Zestig van Texel plaatsvinden. Dit tweejaarlijkse hardloopevenement van Atletiekvereniging Texel zou traditiegetrouw op Tweede Paasdag (16 april) gehouden worden, maar moest eind maart vanwege MKZ-preventie noodgedwongen opgeschort worden. Van de 580 deelnemers die zich toen al aangemeld hadden, heeft gelukkig driekwart de inschrijving gehandhaafd voor de nieuwe datum. Tussentijds zijn er wat nieuwe ultralopers bijgekomen, maar er is ook nauwelijks extra reclame voor de loop op de nieuwe datum gemaakt, mede om bestaande marathons en estafettelopen in de herfstperiode niet nog meer in de wielen te rijden. De teller staat nu op 461 deelnemers, maar de organisatie gaat er vanuit dat daaronder nog wel wat inschrijvers zitten die vergeten hebben zich af te melden. We hopen de lijst deze week nog op www.UltraNed.org te publiceren zodat nog wat correcties verwerkt kunnen worden bij de definitieve opmaak voor het programmblad. Anderzijds schrijven elke editie zich nog een twintigtal ultralopers op de dag zelf in voor de 60 km, afhankelijk van het weer en de vorm – en om de concurrentie te verrassen. De deelname-omvang van 515 totaal van 1999 wordt dan wel niet gehaald maar de organisatie is na alle paas-perikelen toch zeer tevreden met de ongeveer 475 deelnemers waar nu op gerekend wordt.
{b}Inschrijving gesloten{eb}
De mogelijkheid om zich nog aan te melden voor de 30 km en de 4 x 15 km estafette is inmiddels officieel gesloten. De inschrijving voor de vermaarde 120 km ultraloop was eind april al gesloten, met uitzondering voor de snellere ultralopers (met een 100 km PR van rond de 8 uur of minder). De organisatie voorzag, in verband met de herfstvakantie-plannen van een aantal vaste krachten onder de vrijwilligers, anders een te krap aantal beschikbare Texelse fietsers die de 120 km lopers tijdens de eerste 60 km willen gidsen en verzorgen. Van de oorspronkelijke 30 lopers van de 120 km van 16/4 hebben er nu 9 definitief afgemeld, maar 3 nieuwe ’toppers’, Karl Graf (D), Alain Ponchelet (B), en Wim Epskamp (2e in 1997) hebben inmiddels ingeschreven voor dit superzware ‘dubbele rondje Texel’ op 21/10.
{b}Deelnemersveld{eb}
Ongeveer de helft van de deelnemers doet ‘maar’ een etappe van circa 15 km van de estafette, in totaal zo’n 228 lopers en loopsters van 57 teams. Van de officiële wedstrijdploegen komen AV Rijnsoever (uit Katwijk) bij de mannen en Haag Atletiek bij de vrouwen hun titel uit 1999 verdedigen. Voor de kortste solo-afstand, de 30 km prestatieloop, hebben zich 69 deelnemers ingeschreven. Maar liefst 51 daarvan doen de zware eerste helft van het 60 km lange parcours, met de twee stukken strand van samen 11 km, de overigen preferen de geheel verharde tweede helft.
Voor de 60 km ultraloop staan momenteel 140 namen op de lijst, maar deze categorie kan dus ook op de wedstrijddag nog na-inschrijven. Een viertal Texelaars start op die 60 km: voor Simon Appel (Oudeschild), Rob van Beurden (Oudeschild) en Erik van der Velde (Den Burg) is het hun ultradebuut, terwijl Ronno Honingh (De Koog) tijdens de vorige editie met zijn partner opliep.
{b}Geen parcoursrecords?{eb}
De begeerde wisseltrofee van de 60 km, de oude schoen van Jan Knippenberg (waarop ‘Knip’ onder andere zijn monstertocht naar Stockholm heeft volbracht), komt bij voorbaat in andere handen. Want de Belg Jan Vandendriessche is geblesseerd. Hij was de snelle winnaar van de 60 km van 1999, en miste toen met 18 luttele seconden het parcoursrecord. Dat record van 3.57.18 uit 1995 staat op naam van Gerrit van Rotterdam, die tegenwoordig als de KNAU Bondscoach Ultralang functioneert en uit dien hoofde naar Texel komt om de prestaties over 60 en 120 km gade te slaan. Bij de 120 km lopers zit in ieder geval wel de winnaar van de vorige editie: Guus Smit, de sympathieke praatgraag uit Den Haag, die iedereen (waaronder zichzelf) zo verraste met zijn zege in 1999. Nu zal hij waarschijnlijk vooral te maken krijgen met Paul Beckers, de zeer ervaren Belg die ook tijdens de Zes Uur van Texel aan het front meestreed. Voor alle 6 wedstrijdcategorieën (m/v van 120, 60 en 4×15 km) staat Nauta Boek weer garant voor een premie van f 250 bij verbetering van het huidige parcoursrecord. De kans dat op 21 oktober records sneuvelen is echter niet groot, want het tij is op die dag niet gunstig: een lang hoogwater van ’s morgens 8 tot ’s middags 1 uur!
{b}Start van de 120 km vervroegd{eb}
Vanwege het ongunstige tij heeft de organisatie gemeend om de start van de 120 km op de wielerbaan een halfuur te vervroegen naar 04.35. Zodoende hebben de lopers nu 12.5 uur om voor de officiële sluiting van de finishregistratie ’s middags om 17.05 diezelfde streep op de baan weer te passeren. De eerste finisher van de 120 km kan al tussen 14.00 en 14.30 binnenkomen, en is dan net buiten bereik gebleven van de snelste 60 km loper die rond 14.35 verwacht wordt. Er doet dit jaar geen OSG-estafetteteam aan de 120 km mee maar er is wel een andere “bijzondere categorie”: in de voetsporen van Jan Knip gaan twee Texelse debutanten, Mariska Koenders en André Schoo (beiden uit De Koog), proberen die afstand te volbrengen. Zij gaan al om 03.00 van de wielerbaan weg en hopen dan na zo’n 15 uur lopen rond zes uur ’s avonds te arriveren. Het tweetal heeft de lange wachttijd sinds 16/4 goed doorstaan en heeft onlangs nog een duurtraining van 10.5 uur gelopen.
{b}Nieuwe wisselpunten{eb}
De starttijden van de overige onderdelen zijn als vanouds: vanaf het NIOZ bij de veerhaven om 10.35 de 60 km (die worden weggeschoten door NIOZ-direkteur Jan de Leeuw), en om 11.35 de estafette en de 30 km eerste helft. Dan om 14.05 halverwege het parcours op het fietspad langs de Slufter de start van de 30 km tweede helft. Dat start- en wisselpunt is nu op een andere plaats: aan de Slufterweg in plaats van de Oorsprongweg! Hoewel het parcours hetzelfde is als bij de edities van 1997 en 1999, heeft de organisatie namelijk besloten de eerste twee wisselpunten, waar de aflossing van estafettelopers plaatsvindt en waar ook de doorkomsttijden van de ultralopers geregistreerd worden, naar voren te schuiven. Het eind van de 1e etappe ligt nu op de Nattevlakweg vlak voor het Turfveld aan de Westerslag, in plaats van het Barbecueveld zoals vroeger. De 2e etappe eindigt nu al op het fietspad 150 meter zuid van de Sluftertrap. Die laatste keus is pas na afloop van het recente proeflopen van deze 2e etappe (op 16/9) door de organisatie besloten en heeft inmiddels de instemming van de lokale autoriteiten. De nieuwe locaties hebben betere toegangswegen en bieden meer parkeerruimte voor de bussen en de eigen voertuigen van de (estafette)deelnemers. Het laatste wisselpunt blijft vooralsnog bij Krassekeet. Daarmee zijn de oude etappe-afstanden van 15.4 – 14.3 – 15.0 en 15.3 km veranderd in 14.5 – 13.4 -16.8 – 15.3 km. De 3e etappe is nu dus de langste, maar kan nog steeds de ‘makkelijkste’ zijn omdat men de wind zowel mee als tegen kan hebben ;-). En de 30 km eerste helft omvat dus nu amper 28 km (maar wel hele mooie), terwijl de 30 km tweede helft in werkelijkheid ruim 32 km bedraagt.
{b}Overnachtingen{eb}
In de loop van de eerste week van oktober hoopt de organisatie het programma-blad gereed te krijgen voor verzending naar alle voorinschrijvers. Daarin komt ook wat algemene info zoals over de veerdienst: de eerste boot op zondag 21/10 gaat pas om 08.35 uit Den Helder en is dan om 08.55 op Texel! ‘Overkantse’ lopers die daarom alsnog besluiten om al op 20/10 naar Texel te willen komen, moeten we teleurstellen als ze denken dat ze nog in het NIOZ logeergebouw “In den Potvis” de nacht voor de wedstrijd terecht kunnen. Alle 42 bedden in de 7 slaapzaaltjes lijken inmiddels vergeven, als er geen afzeggingen meer komen. Nieuwe slapers worden door de organisatie doorverwezen naar de VVV Texel voor bijvoorbeeld een logies met ontbijt adres. (NB Jeugdherberg Panorama zit vol en Jeugdherberg Eyercoogh is al dicht.)
{b}Pasta party en lezing Ton Smeets{eb}
Voor de gezelligheid moet je dan ’s avonds toch naar dat NIOZ logeercomplex (met platte daken, pal tegenover het hoofdparkeer-terrein aan de veerhaven), waar om 18.00 een pasta party gehouden wordt – f 20 per persoon, graag opgave van te voren bij Piet Bakelaar (0222) 313843, pjbakelaar@tref.nl -. met koffie na van de organisatie, en gevolgd door een lezing, ook toegankelijk voor niet-meeëters – van Anton Smeets. Deze (ultra)loopexpert heeft beloofd een verhaal met ‘voor elk wat wils’ te houden en zal ook reclame maken voor deelname aan zijn nieuwste iniatief: Ton is bezig om op 4 november op zoveel mogelijk plaatsen in Europa en elders een marathon te laten organiseren, om tegelijk met de New York City Marathon ook hardlopers op andere plaatsen over de hele wereld als symbool voor de westerse vrijheid hun klassieke afstand te laten volbrengen.
{b}Vrijwilligers{eb}
De organisatie is begonnen om de puntjes op de i te zetten en is momenteel naarstig bezig om alle trouwe vrijwilligers te benaderen en voor eventuele vacatures nieuwe te zoeken. Vanwege het 10-jarig bestaan van de Zestig (1991-2001) vergoedt hoofdsponsor Hotel Oranjerie Molenbos bij deze jubileum-editie ook de kosten van 150 extra T-shirts voor het vrijwilligers-corps. Personen die graag eens willen meehelpen worden verzocht contact op te nemen met Cees Timmer (318512).
{b}Nog geen plan voor nieuwe De Zes Uur van Texel{eb}
Op Tweede Paasdag werd een vervangende wedstrijd georganiseerd voor alle Zestig-inschrijvers die ondanks de aflasting toch naar hun logiesadres op Texel kwamen. Met 89 sololopers en 26 estafetteteams was die Zes Uur op de wielerbaan een groot succes. Na afloop opperden deelnemers het idee of AV Texel deze loop niet standaard in de even jaren om en om met De Zestig zou willen organiseren. De Jan Knippenberg Memorial (Den Helder – Hoek van Holland) zit echter op de Pasen van de even jaren, en ook bijvoorbeeld de herfstvakantieperiode (met wat minder toeristendrukte) valt in de volle Nederlandse ultrakalender niet gunstig, ondermeer vanwege het NK 100 km in Stein in 2002, en het EK of zelfs WK 24 uur in Uden in 2004. Vooralsnog is er dus nog geen concreet plan voor herhaling, maar de meting met de Jones Counter van het toen beoogde parcours van 3.5 km is 5 jaar geldig, dus wie weet …. 😉
Texel, 26 september 2001, Martien Baars, PR De Zestig van Texel
tel (0222) thuis 317716, werk 369511, email m.baars@nrcnet.nl