Wouter Huitzing loopt FKT op Pieterpad

Op vrijdag 19 april om 5 uur ‘s morgens ging Wouter Huitzing van start in Pieterburen om een nieuwe beste tijd te lopen op het Pieterpad.

{b}Wouter Huitzing op het Pieterpad{eb}
Wouter Huitzing is een adventure racer die ook een aantal goede prestaties neerzette bij extreme hardloopwedstrijden. Zo won hij in 2018 de Spine Challenger, een winterloop van 108 mijl in grote autonomie op het Pennine lange afstandwandelpad in Engeland. In 2019 werd hij 2e. Wouter vatte het plan op om een snelste prestatie op het Pieterpad neer te zetten, een FKT in het Engels. Dit is wereldwijd een trend om over bekende routes in solo vorm een snelste tijd neer te zetten. Die prestatie moet dan wel goed worden gedocumenteerd om voor erkenning in aanmerking te komen. Wouter liep met een tracker van Legendstracking en was daarmee te volgen bij zijn tocht. De link naar die website: http://pieterpad.legendstracking.com/

{b}Het Pieterpad{eb}
Het Pieterpad is zoals bekend een lange afstand wandelpad van de Sint Pietersberg bij Maastricht en Pieterburen in Groningen, geopend in 1983. In de loop der jaren is de route regelmatig aangepast. Zo kwamen er route wijzigingen in verband met de aanleg van nieuwe rond- en snelwegen, maar ook door de beschikbaarheid van nieuwe wandel-fietspaden, het niet meer mogen betreden van privé terrein-natuurterrein, het verdwijnen van paden en bruggen en tijdelijke stremmingen. Steeds bleef de lengte van het Pieterpad zo rond de 495 km lang. Op dit moment is het Pieterpad 498 km.

{b}Eerdere snelste prestaties op het Pieterpad{eb}
De eerste bekende poging om de route hard te lopen was in 1998 van 10-14 juni toen Henk Noor en Frans Bergsma een poging deden om de route in 5 dagen te lopen met etappes van 100 km. Die poging slaagde niet.
Van 1999-2009 organiseerde Runners Oost Groningen tochten over het Pieterpad, van Zuid naar Noord over een iets langere route van 503 km. De snelste tijd werd in 2000 van 30 april-6 mei neergezet door de Duitser Karl Graf met een tijd over 7 etappes van 54.53 uur. De laatste etappe liep Karl Graf in 6.16 en daarmee was zijn totaaltijd 150.16 uur.
In 2004 was het Edwin van Nieff die de route ook van Zuid naar Noord van 16-21 mei in 6 dagen wandelde. Hij wandelde zo’n 85 km per dag. Een start- en aankomsttijd zijn van hem niet terug te vinden. Het is aannemelijk dat hij zeker 16 uur over een wandeletappe deed. Dan zou zijn totaaltijd op rond de 136 uur uit komen.
De Australische Lucja Leonard (met Nederlandse roots) en de Britse Marina Ranger liepen in 2016 het Pieterpad in 5 etappes. Hun eerste etappe was 114 km, de daaropvolgende etappes ca. 100 km en hun laatste etappe een kleine 85 km. Ze hielden een vast ritme aan met een start om 6.00 uur, halverwege een half uur pauze en de aankomst in hun hotel-onderkomen rond 21.30 uur. Hun start was op 27 juli 2016 om 6 uur. Ze moeten op 31 juli zo rond 18.00 uur zijn binnengekomen. Daarmee hadden zij een eindtijd van rond de 108 uur. De dames liepen het Pieterpad in roze ondergoed bij wijze van sponsorloop. Ze haalden een enorm bedrag op en hun poging trok in Nederland maar ook vooral internationaal veel belangstelling.

{b}Wouter Huitzing loopt een record op het Pieterpad{eb}
Wouter koos voor een snelle start. Hij had een schema opgesteld dat hem in 81.05 uur naar de finish zou moeten leiden met een eerste 24 uur van 202 km, een tweede 24 uur van 146 km en een derde 24 uur van 111 km. Een optimistisch schema omdat, hoewel het Pieterpad het nodige asfalt en veel goed beloopbare paden heeft, een groot deel onverhard is. En dat remt de snelheid toch wel. Daarbij trof Wouter het niet echt met het weer. Het werd overdag warm, iets wat we in deze periode nog niet gewend zijn. De eerste 24 uur kwam Wouter tot een mooie afstand van 190 km. In het tweede blok van 24 uur kreeg Wouter het moeilijk. Een aantal langere deels niet ingeplande rust- en slaap pauzes zorgde ervoor dat hij na 48 uur 291 km op de teller had. In het derde blok van 24 uur ging het tempo nog wat omlaag waardoor Wouter na 72 km op 387 km doorkwam. Met een goede laatste 24 uur lag een tijd van binnen de 4 dagen nog binnen de mogelijkheden. Hoewel Wouter het gemiddelde tempo weer iets wist op te krikken kwam hij na 96 uur door op 487 km. De finish werd bereikt na ca. 98.17 uur. De officiële tijd volgt nog. Daarmee bleef Wouter Huitzing niet binnen de 4 dagen, maar verbeterde hij de beste bekende prestatie op het Pieterpad wel met ca. 10 uur.
Wouter leverde daarmee een bijzondere prestatie. Hij heeft de lat heel hoog gelegd voor degenen die na hem het record willen verbeteren. De beste tactiek lijkt een wat rustiger start om dan op de 3e of 4e dag onder de tijd van Wouter te duiken. Maar dat is theorie. Deze prestatie van Wouter Huitzing zou wel eens heel lang kunnen blijven staan.
Nog een mooi detail: Voor de overtocht van de Rijn waar Wouter langskwam op een moment dat de pont niet voer, koos hij ervoor om met een kayak over te steken. Zo bleef hij op de route.

{b}Pieterpad van 29 mei-7 juni{eb}
Voor de modale loper en loopster wordt er dit jaar door Sietze Houwen en RunnersOostGroningen een loop over het Pieterpad georganiseerd. Waar Wouter het in iets meer dan 4 dagen deed, krijgen de deelnemers aan deze tocht daar 10 dagen voor. Klinkt haalbaar toch? Het is ook mogelijk om 1 of meer dagen mee te lopen. Inschrijvingen zijn welkom, zie de website http://pieterrogpad.nl/

Henri Thunnissen