De afdeling ultralopen van SV. Diomedon stopt met organiseren van het jaarlijkse ultraloop evenement

Slecht nieuws uit Steenbergen. Er is een einde gekomen aan een van de best georganiseerde ultralopen van Nederland.

Na 14 edities is er een einde gekomen aan het ultraloopevenement in Steenbergen. Op 12 mei jl. werd er dus voor de laatste keer een deelnemersveld weggeschoten voor een race over 6 uur. Het geringe aantal deelnemers was de reden voor de organisatie om, na evaluatie van de wedstrijd, te besluiten om af te zien van verdere organisatie van een ultraloop in Steenbergen. Vorig jaar had men ook al moeten besluiten om de wedstrijd te annuleren vanwege tegenvallende voorinschrijvingen. Redenen voor de teruglopende deelnemersaantallen zijn te vinden in een algemene terugloop in de interesse voor ultralopen en een verschuiving van ultralopen naar trails (lopen over onverharde paden in de natuur) en ander alternatieve vormen van loopwedstrijden.

Diomedon heeft altijd een groot voorzieningenniveau nagestreefd bij haar wedstrijden. Een groot digitaal beeldscherm, tijdsregistratie middels Championchip, geluidsinstallatie over het gehele parcours; deskundige microfonisten; perfecte verzorging (voeding én masseurs) etc. Een pakket wat met de huidige aantallen atleten aan de start niet meer verantwoord te financieren is om een wedstrijd te organiseren. Alternatief zou zijn om het geheel terug te brengen naar een afgeslankte wedstrijd met minder voorzieningen (en dito minder kosten) maar daar is niet voor gekozen. De ultraloop in Steenbergen stond voor dit hoge niveau wat in het verleden ook altijd zeer gewaardeerd werd door de atleten, begeleiders etc.

In 2005 gestart als initiatief van de broers Jan en Peter Suijkerbuijk (beiden actief ultraloper) met een 6-uur ultraloop groeide uit in een aantal jaren naar een ultraloopevenement met internationale uitstraling. Het programma werd uitgebreid met een 24-uur ultraloop en later een marathon. In 2013 mocht men het Wereld- en Europees kampioenschap 24-uur organiseren namens de IAU (ultraloopdivisie binnen de IAAF) na al enkele jaren het Nederlands kampioenschap 24-uur te hebben georganiseerd. Dit WK / EK werd een daverend succes met een record aantal deelnemende landen en een prima wereldrecord bij de vrouwen, Mami Kudo uit Japan liet 252.205 meter noteren na 24 uur wedstrijd. Bij de heren zegevierde Jon Olsen uit de VS met 269.675 meter.

Wellicht was stoppen op je hoogtepunt beter geweest, maar de euforie van het succesvolle WK/EK gaf de organisatie voldoende energie om op de ingeslagen weg verder te gaan met het organiseren van een ultraloopevenement op niveau. De uitbreiding van het programma met een 12-uur ultraloop (2016 en 2017) leverde ook nog mooie wedstrijden op met dito internationaal aansprekende resultaten (o.a. Dan Lawson , GBR, met 152.040 meter).

Nu is het doek gevallen en zijn daarmee ook ontwikkelde initiatieven om een gooi te doen naar een nominatie voor het organiseren van een WK 100 km in 2022 definitief verdwenen.

De organisatie bedankt de atleten die hun vertrouwen in de organisatie van Diomedon hebben gesteld en alle sponsoren die altijd klaar stonden om alles mogelijk te maken. Er kan met veel plezier teruggekeken worden op de mooie wedstrijden.

Voorzitter afdeling ultralopen SV. Diomedon
Peter Suijkerbuijk
peter(at)ultraloopsteenbergen.nl