Zes Uur van de Haarlemmermeer bedankt Steenbergen, maar houdt zelf vol

Op zaterdag 29 juni wordt de de Zes Uur van de Haarlemmermeer georganiseerd. Er is keuze uit 6 uur solo, estafette (duo, trio, kwartet, team), 3 uur solo, 2 uur solo en 1 uur solo.

Vorige week verscheen op deze site de melding dat het ultraloop evenement van Steenbergen op houdt te bestaan. De moeite en de kosten wegen niet meer op tegen de baten. Heel erg jammer voor de kalender, want sinds vele jaren is Steenbergen echt een toevoeging gebleken. Helaas vissen we veel in dezelfde vijver én is de kalender van ultralopen, maar vooral marathons, heel erg vol. Slechts midden in de zomer en midden in de winter ligt nog enige ruimte. Steenbergen zorgde wél voor spreiding op de geografische kalender, gelegen “tussen Nederland en België”, want veel meer dan het Rondje Voorne, de Zeeuwse Kustmarathon en later de marathon van Spijkenisse, is er niet in die regio (mijn excuses als ik een organisatie vergeet).

Vanuit onze eigen ervaring weten we hoeveel werk het is om een evenement te organiseren. Ook wij staan jaarlijks voor de keuze om óf groter te groeien óf bewust low-budget te blijven. De keus om er mee te stoppen is eigenlijk geen keus. We hebben eens een jaar overgeslagen, maar dat kost deelnemers in de jaren erna én soms ook je plek op de kalender. Voor de AV Haarlemmermeer is stoppen ook geen optie; hoewel we weinig of geen actieve ultralopers meer hebben (we blijven hopen op de toekomst), zijn we al heel veel jaren een “monument”. In de jaren ’70 waren er in Nederland traditiegetrouw de Run in Winschoten, “Apeldoorn” en de Schipholloop. Deze laatste was de ronde om de Haarlemmermeer over 61 km (1978 – 1997). Door toenemende verkeersdrukte op het parcours lukte het niet meer de ronde georganiseerd te krijgen. Vervolgens is de 6 uursloop ontstaan.

Ons streven is low-budget de organisatie rond te krijgen. Eigenlijk met zo weinig als mogelijk zaken er om heen, zodat het pure lopen over blijft. Ik heb van de afgelopen decennia heel goede herinneringen aan bijvoorbeeld de 6 uurslopen van DTS (georganiseerd op de Wielerbaan Kalverhoek, door Rob Steiger en zijn vrouw en dochter), de 50 km van Schinnen (vanuit huis georganiseerd door Ger en Nadja Wijenberg), maar ook de marathons in het noorden (oa. DFW) en die van Sri Chinmoy (waar het ook om het lopen gaat en rest “bijzaak” is).

Gelukkig hecht ook AV Haarlemmermeer er aan dat de 6 uursloop wordt georganiseerd en hebben we veel medewerking van de vereniging, waardoor de kosten laag kunnen blijven (inschrijfgeld solo € 17,50 en teams € 75,=). We hebben een eigen chip-systeem van de vereniging, tv-schermen nemen van thuis mee en de prijzen sprokkelen we bij elkaar. Het belangrijkste vinden we een goed parcours (veilig en afwisselend), een goede verzorgingspost, een goede tijd- en afstandsregistratie en een goede sfeer.

Bij de jaarlijkse evaluaties hebben we altijd wel ideeën om zaken te verbeteren of toe te voegen, maar we kijken daarbij direct of het haalbaar is voor de organisatie (klein team). Mocht zich een sponsor aandienen, dan is dat ter ontlasting van de begroting (totaal- omzet ca. € 1.200,=). We kiezen er ook bewust voor om het prijzengeld niet te hoog te maken (het zou een argument kunnen zijn om andere lopers aan te trekken).

We hopen elk jaar op zo’n 35 tot 40 solisten en 10 teams. De teams zorgen niet alleen voor inkomsten, maar ook voor extra competitie op het parcours, wat de levendigheid en de sfeer ten goede komt. De wedstrijd is opengesteld voor (snel-)wandelaars, duo’s, trio’s en kwartetten en je kunt, binnen de 6 uur, ook andere tijdsblokken lopen en laten registreren. Bijvoorbeeld om eens een pr / clubrecord op de 3 uur te lopen o.a.

Deze toevoegingen passen binnen onze organisatie (we hoeven er niets extra’s voor te doen), maar er is nog niet veel animo. Bekendheid en lobbyen via de sociale media lijkt een noodzakelijkheid te zijn en daar gaan we wel naar op zoek, maar in ons huidige organisatieteam hebben we nog geen zin om dit onderdeel er bij te pakken. We blijven dit jaar dus nog doen wat we doen: een leuke, goed georganiseerde loop voor de deelnemers.

We hopen jullie op zaterdag 29 juni op deze klassieker te mogen begroeten!
Op de site van de AVH http://avhaarlemmermeer.nl/6uur/ is de laatste informatie te zien.

Ton Aker
Namens de organisatie