Verslagje WK trail 2019

Een overzicht van het wedstrijdverloop van het WK trail in Portugal.

{b}WK trail 2019{eb}
Zaterdag 8 juni werd het WK trail gelopen bij de Ultra Trail Trilhos dos Abutres in Portugal. Direct van de start werd er snel gelopen, veel sneller dan verwacht werd op basis van eerdere edities van deze wedstrijd. Het parcours was met ruim 44 km wat korter. Maar gezien het aantal van 2150 klim- en 2150 daalmeters pittig. Iets wat ook terug te vinden is in de verslagen van deelnemers die aangaven dat er de nodige technische passages waren.

{b}Mannen{eb}
Bij de mannen was het de Zwitser Christian Mathys die de leiding nam. Bij het eerste meetpunt op 7 km waren de verschillen nog klein, met 22 man binnen de minuut. Kort achter Mathys liepen mannen als Jonathan Albon, Julian Rancon en Luis Alberto Hernando. Hernando werd eerder 3 keer op rij Wereldkampioen trail, maar zaterdag zou niet zijn dag worden. Hij viel net buiten de top-10. Halverwege de race nam Jonathan Albon de leiding van Mathys over en even later passeerde ook Julien Rancon hem. Maar Mathys wist zijn 3e plek vast te houden. De Brit Jonathan Albon werd Wereldkampioen in een tijd van 3.35.34, voor de Fransman Julien Rancon in 3.37.47 en de Zwitser Christian Mathys in 3.40.34. Frankrijk won het teamklassement voor Groot-Brittannië en Spanje.

{b}Nederlandse mannen{eb}
Bij de Nederlandse mannen gingen Zac Freudenburg en Diederick Calkoen goed van start. Diederick kreeg in het vervolg van de race last van een blessure en moest na 34 km opgeven. Zac verzwikte zijn enkel. Hij liep door, maar verloor de nodige plekken in het klassement. Zac werd de beste Nederlander op een 76e plek in 4.11.39. Ruud Kappert liep een mindere eerste helft die hij liet volgen door een goede tweede helft. Ruud werd 111e in 4.29.11. Cees van der Land had moeite om in zijn ritme te komen en is veel gevallen. Cees kwam uit op 4.50.42 waarmee hij 147e werd. Martijn Klaasse begon goed, maar kende een minder goede tweede helft. Net als Cees debuteerde hij bij het WK trail. Martijn kwam uit op 5.09.58 waarmee hij 174e werd. Het Nederlandse mannenteam werd 23e van 39 teams. Er gingen ca. 230 mannen van start waarvan er 204 de finish haalden.

{b}Vrouwen{eb}
Bij de vrouwen was het de Française Blandine L’hirondel die meteen duidelijk de leiding nam in de wedstrijd. Ruim een minuut achter haar kwamen haar landgenote Adeline Roche, de Roemeense Dragomir Denisa en de Spaanse Alzaro Salmones door op het eerste timing punt op 7,1 km. De Roemeense Dragomir Denisa was op het volgende timing punt op 16 km tweede, gevolgd door de Spaanse dames Sheila Aviles en Alzaro Salmones en Adeline Roche. Roche en Denisa vielen wat terug en de 2 Spaanse vrouwen liepen een periode op de 2e en 3e plek. De Nieuw-Zeelandse Ruth Croft kwam in de tweede helft van de wedstrijd sterk opzetten maar wist de verrassend sterk lopende Blandine L’hirondel niet meer bij te halen. Blandine Lhirondel werd Wereldkampioene in een tijd van 4.06.17, voor Ruth Croft in 4.14.28 en Sheila Aviles in 4.15.04. Frankrijk won het teamklassement voor Spanje en Roemenië. Roemenië had de nodige loopsters in de ploeg die eerder bij het WMRA WK berglopen lange afstand sterk presteerden.

{b}Nederlandse vrouwen{eb}
De naam van Ragna Debats komt niet voor in het bovenstaande hoofdstukje. Ragna liep vanaf het begin niet lekker. Ze liep rond de 15e plek in het begin en later nog verder achterin het vrouwenveld. Ze probeerde het nog tot de post op 34 km maar gaf daar op. Jammer voor haar na 3 uitstekende WK’s met een 3e, 4e en 1e plek als resultaat. Bertine de Vries had zich vooraf een top-40 plek als doel gesteld. Ze vertrok snel om de opstoppingen bij de eerste smallere passages zoveel mogelijk te voorkomen. Bertine liep een goede race maar moest op het laatst een paar posities prijsgeven. Ze eindigde op de 38e plek in een tijd van 4.48.40. Bonnie van Wilgenburg liep een degelijke wedstrijd en kwam uit op een 69e plek in een tijd van 5.10.26. Hinke Schokker was in het eerste deel van de wedstrijd misselijk. Het parcours was voor haar een uitdaging maar ze zette door en liep naar de 85e plek in een tijd van 5.20.19. Met haar finish stelde ze een 16e plek veilig voor het Nederlandse vrouwenteam in het landenklassement. Aan dat landenklassement deden 32 landen mee. Er gingen ca. 175 vrouwen van start van wie er 160 de finish haalden.