Verslagje Belgisch Kampioenschap 100 km 2019

Er werden een aantal goede prestaties geleverd bij het Open Belgisch Kampioenschap 100 km in Zwevezele.

{b}Belgisch Kampioenschap 100 km{eb}
Het Belgisch Kampioenschap 100 km werd dit jaar op zondag 9 juni georganiseerd in het Vlaamse Zwevezele. Joeri Schepers en zijn team tekenden voor de organisatie. Zij staan garant voor een goede wedstrijd. Het parcours bestond uit ronden van net geen 5 km. Het parcours was officieel Jones Counter opgemeten en de wedstrijd had een IAU-label. Dat zijn voorwaarden die belangrijk zijn voor lopers en loopsters die records willen lopen en zich willen plaatsen voor een WK 100 km. Het parcours was niet helemaal vlak wat geen beletsel was voor sommigen om hier een goede tijd te lopen. Het werd gedurende de dag nog behoorlijk warm.

{b}Vrouwen{eb}
Lang leken er bijna geen vrouwen mee te doen aan het Belgisch Kampioenschap, maar er stonden uiteindelijk 4 Belgische vrouwen aan de start waarvan niet allen aan het BK meededen. Daarnaast stonden er 2 Nederlandse vrouwen aan de start waaronder Leonie Ton. Favoriete voor de titel was Adinda Vetsuypens. Ze liet wijselijk Leonie haar gang gaan en liep een goede wedstrijd. Halverwege kwam ze door in ca. 4.19 om uit te komen op een tijd van 9.02.13. Daarmee wist ze haar verlies in de tweede helft te beperken tot 23 minuten wat heel netjes is. Met haar tijd staat ze nu 8e op de Belgische ranglijst allertijden bij de vrouwen. Rebecca Vanblaere deed mee aan het BK en werd daarin 2e in een tijd van 10.30.26. In de open wedstrijd won Leonie Ton in een tijd van 8.16.20. Halverwege kwam Leonie door in ca. 4.01 waarmee bij haar het verval binnen het kwartier bleef.

{b}Mannen{eb}
Bij de mannen ging David Liviau voor een tijd onder de 7 uur. In het begin van de wedstrijd liep David samen met Wouter Decock en Joris Beaumon. Wouter liet zich wat afzakken waardoor David en Joris aan de leiding kwamen. Na 40 km kwam David alleen aan de leiding en kwam halverwege door in ca. 3.15 voor Joris in 3.17 en Wouter in 3.21. Waar bij Joris en David de rondentijden omhoog liepen wist Wouter zijn schema mooi vlak te houden. Op ca. 66 km haalde hij Joris in en op ca. 69 km haalde hij David in. David Liviau kende nog een aantal moeilijke ronden voordat hij op ruim 80 km stopte. Een afstand van 80,535 km in een tijd van 5.35.45 is op zich natuurlijk een knappe prestatie. David gaat nu meedoen aan de RUN Winschoten om daar zijn doel van een tijd van < 7.00 uur te lopen. Wouter zag zijn ronden iets oplopen maar hij wist zijn voorsprong op Joris steeds iets verder op te bouwen. Wouter Decock won de wedstrijd in een tijd van 6.49.06. Voor Wouter alweer zijn 5e Belgische titel! Joris Beaumon verbeterde zijn PR naar een knappe 6.58.07. Daarmee was hij duidelijk sneller dan zijn 7.18.25 waarmee hij vorig jaar de RUN Winschoten won. Geert Ceuppens werd 3e in het Belgisch Kampioenschap met zijn tijd van 7.39.02. {b}Link naar uitslagen{eb} De link naar de uitslag met de rondentijden: http://www.sqmtime.be/nl/bestanden/844 Voor meer info over de wedstrijd en reacties van de deelnemers zie de website van de organisatie: http://fv6uur.blogspot.com/p/pinksterlopen-100-km.html Henri Thunnissen