WK 50 km Brasov, kort verslag

Nederland was met Zac Freudenburg, Hinke Schokker en Bertine de Vries vertegenwoordigd op het WK 50 km. Een kort verslag.

{b}WK 50 km Brasov 1 september{eb}
Op zondag 1 september werd in het Roemeense Brasov de 3e editie van het Wereldkampioenschap 50 km georganiseerd. Voor dit WK was veel belangstelling. Niet alle aangekondigde lopers en loopsters waren aanwezig. Zo ging Tony Migliozzi, de wereldkampioen 50 km van 2015 en 2016 niet van start. Er gingen 67 vrouwen en 84 mannen uit 29 landen van start. Het startveld bestond uit een mooie mix van sterke ultralopers en -loopsters en mensen die met een goede marathon hun debuut gingen maken in het ultralopen. Er werd op een heen en weer parcours gelopen met 10 180 graden bochten en het nodige vals plat. Het parcours kende verder geen scherpe bochten en het wegdek bestond uit goed asfalt. Bij de start lag de temperatuur net onder de 20 graden maar de temperatuur zou snel oplopen tot 25-26 graden. In de praktijk stonden het parcours en omstandigheden snelle tijden niet in de weg.

{b}Wedstrijdverloop mannen{eb}
Bij de mannen ontstond er een vrij grote kopgroep die verrassend rustig van start ging. Na de eerste passage op 5 km bestond die groep uit ruim 20 lopers met favorieten als Nao Kazami (wereldrecordhouder 100 km), Iraitz Arrospide (recente marathon 2.13) en Bongmusa Mthembu (2-voudig winnaar Comrades en winnaar Two Oceans 2019). Tot 23 km werd er een constant tempo gelopen, daarna ging het tempo wat omhoog en waren er de nodige tempo wisselingen. De kopgroep dunde uit omdat een aantal lopers voor hun eigen tempo kozen. Bij de laatste passage op 41 km bestond de kopgroep nog uit 10 lopers. Die groep liep toen op schema 2.50. Vlak voor de doorkomst plaatste de Amerikaan Craig Hunt een aanval die door de Spanjaard Iraitz Arrospide werd gepareerd met de anderen daar kort achter. Die laatste ronde zou idioot snel gaan. Het was Iraitz Arrospide die de wedstrijd won met een tijd van 2.57.42, een nieuw Europees record op de 50 km. De Zuid-Afrikaan Lungile Gunqua werd tweede in 2.48.24 voor de Brit Daniel Nash in 2.49.01. Er liepen 5 man binnen de 2.50, 17 man binnen de 3.00 en 39 man binnen de 3.10. Bij de teams won Zuid-Afrika voor Duitsland en Groot-Brittannië.

{b}Wedstrijdverloop vrouwen{eb}
Bij de vrouwen nam de favoriete Britse Alyson Dixon meteen het initiatief. In de eerste ronde kwam ze samen met haar landgenote Helen Davies door, maar die liet haar verderop gaan. Achter hen liepen loopsters als o.a. de Spaanse Alicia Perez, de Ierse Catriona Jennings en de Poolse Dominika Stelmach. Jennings lag halverwege derde maar moest daarna terrein prijsgeven. Dixon had een iets oplopende schema maar wist haar voorsprong steeds verder uit te bouwen. Ze werd eerste in een tijd van 3.07.20, een nieuw Wereld- en daarmee ook Europees record op de 50 km. Helen Davies werd tweede in 3.09.15 en Alicia Perez derde in 3.15.09. Bij de teams won Groot-Brittannië voor de Verenigde Staten en Oostenrijk.

{b}Nederlandse prestaties{eb}
Zac Freudenburg maakte zijn debuut op de 50 km. Zac heeft erg veel ervaring bij WK’s berglopen en trail. Vorig jaar liep hij een marathon van netto 2.29.57 in Frankfurt. Zac koos voor een voorzichtige start om in de 2 laatste ronden stevig te versnellen. Hij was een van de weinige lopers buiten de kop van de wedstrijd die een negatieve split liep. Hij kwam uit op een tijd van 3.08.26, goed voor de 37e plaats. Een tijd die zelden gelopen word door een Nederlandse loper en tevens een NL record M40.
Hinke Schokker startte snel, om daarna haar tempo te verlagen. In het tweede gedeelte van de wedstrijd wist ze haar tempo te stabiliseren en kwam uit op een tijd van 3.31.35, goed voor de 21e plaats. Een tijd die maar net boven het Nederlands record 50 km van Bertine de Vries lag.
Bertine de Vries begon ook wat snel om daarna een licht oplopend schema op te pakken. Bertine liep op hartslag. Met een moeilijke laatste ronde kwam ze uit op een tijd van 3.35.44, goed voor de 26e plaats.
Bij de vorige 2 WK’s 50 km was de prestatie van Hinke goed geweest voor een 4e respectievelijk 5e plaats, de prestatie van Bertine voor een 7e respectievelijk 8e plaats en de prestatie van Zac voor een 11e respectievelijke 12e plaats. Dit geeft het enorm hoge niveau van dit WK mooi aan.
Paul van Snick en Henri Thunnissen waren mee als begeleiders.

{b}Link naar uitslagen{eb}
Het WK 50 km in Brasov was uitstekend georganiseerd. De prestaties lagen op een hoog niveau, met Nationale, Europese- en Wereldrecords. De 50 km is een goede afstand om sterke marathon lopers- en loopsters voor het ultralopen te organiseren. Met dit WK is dat uitstekend gelukt. Het is daarom te hopen dat dit kampioenschap een vervolg krijgt.