Categorieën
nationale selectie

NK en WK 100 km en aankondiging 50 km en 24 uur

WK 100 km Sveti Martin Kroatië

Het Wereldkampioenschap 100 km werd dit jaar georganiseerd in Kroatië op zaterdag 8 september. Uitgangspunt was het kuuroord Sveti Martin waar de deelnemers en begeleiders overnachtten. Het 100 km parcours bestond uit een ronde van 2,5 km over het terrein van het kuuroord gevolgd door 13 heen en weer stukken van 7,5 km. In het parcours zaten een kleine 1000 hm+ wat in het verloop van de wedstrijd invloed kreeg. De wedstrijd startte om 7.00 uur. De eerste 4 uur was het bewolkt, maar toen brak de zon door en werd het warm.

Nederland was vertegenwoordigd met een mannenploeg bestaande uit Rombout Breedveld, Jan Albert Lantink, Pascal van Norden en Wouter de Vries en met Leonie Ton en Silvia Verhoeven. Leonie ging weg op een schema van 7.45. Ze kon dat schema lang vasthouden en lag op enig moment vijfde in het klassement. In het laatste gedeelte van de wedstrijd toen het warm werd moest ze haar schema loslaten maar wist wel haar eigen Nederlands Record te verbeteren. Met haar tijd van 7.54.55 werd ze 10e. Silvia Verhoeven liep lang op een schema van 9.30 maar verloor in de laatste warme 30 km tijd en kwam tot 9.46.00.

Pascal van Norden kwam bij zijn derde WK 100 km tot een tijd van 7.11.35 goed voor een 28e plek. Jan Albert Lantink verbeterde de beste wereldprestatie M60 met zijn tijd van 7.29.35 waarmee hij debutant Wouter de Vries net voor wist te blijven. Wouter maakte zijn wildcard waar met zijn tijd van 7.32.47. Rombout Breedveld viel uit op 55 km. De Nederlandse mannenploeg werd 9e van 31 teams die met minimaal 3 lopers van start gingen. Een top-tien plek in een zo sterk bezet WK is een goede prestatie.

Het WK werd bij de mannen gewonnen door de Japanner Hideaki Yamauchi die zijn titel van 2016 prolongeerde. De Kroatische Nikolina Sustic werd na haar 2e plek van 2016 dit jaar in eigen land Wereldkampioene. De Japanners wonnen zowel bij de mannen als vrouwen het teamklassement. De link naar de uitslag is: http://live.cro100.run/

Lennart Berkman was coördinator van het team en werd bijgestaan door Jan de Wilde en door vrienden en familieleden van de deelnemers.

Nederlands Kampioenschap 100 km

Het NK 100 km werd gelopen bij de RUN Winschoten wat op dezelfde dag was als het WK 100 km in Kroatië. Dat betekende dat de nodige toppers afwezig waren wat kansen bood aan anderen. Bij de 32 mannen die aan het NK meededen, leek op voorhand de strijd om de titel te gaan tussen Cees van der Land en Bram van Rijswijk die vanwege familie omstandigheden ervoor koos om in Winschoten te lopen. Bram viel na ruim 50 km uit waardoor Cees naar de titel kon lopen. In de tweede helft kende Cees wat fysieke problemen maar hij zette door en kwam bij zijn debuut op de 100 km uit op een tijd van 7.54.30 waarmee hij in het algemeen klassement 3e werd. Peter Ligthart liep in een goed ingedeelde 100 km naar een tijd van 8.40.56. Peter passeerde in de laatste ronde van 10 km Jan Suijkerbuijk die 3e werd in 8.42.20. Jan werd in 2014 al eens een keer 3e bij het NK.

Bij de vrouwen verraste in de open wedstrijd Hinke Schokker. Maar omdat Hinke haar wedstrijdlicentie niet op tijd op orde had kon zij niet meedoen aan het NK. Aan dat NK deden 6 vrouwen mee waarvan Sameena van der Mijden de snelste was met haar tijd van 8.47.50. Ze werd daarmee 3e in de open wedstrijd. Linda Voets had wat maagproblemen maar zette door en werd 2e in een tijd van 9.06.32. Ingrid IJsebaert liep na een goede voorbereiding naar de 3e plaats in een tijd van 9.24.37.

2020 IAU 100 km World Championship

It is our great pleasure to announce that the 2020 IAU 100 km World Championship was granted to Winschoten, Netherlands.

The event will take place on September 12th 2010. After a great World and European Championship that took place in Winschoten in 2015 we all have chance to come back and experience local hospitality again.

The course is a 10 km flat and traffic-free track which leads through Winschoten and Heiligerlee. The course is officially measured by the Jones Counter and all records will therefore be accepted by the Royal Dutch Athletic Federation, EAA, IAU and IAAF. Bronze IAU Label.

Jacek Bedkowski
Chair of the IAU Communication Committee

WK 50 km 2019

In het Roemeense Brasov wordt op 1 september 2019 het WK 50 km georganiseerd. Meer informatie volgt. Dat Roemenen in staat zijn om een goed kampioenschap te organiseren bleek dit jaar bij het EK 24 uur in Timisoara. Voor de ontwikkeling van de 50 km is het positief dat er weer een WK 50 km is.

WK 24 uur 2019

Er is een grote kans dat het WK 24 uur wel doorgang zal vinden. Er zijn 2 serieuze kandidaten waarmee de IAU in gesprek is. Waarschijnlijk zal de datum van mei naar oktober gaan. Voor lopers-loopsters die zich nog willen kwalificeren zou dat goed nieuws zijn. Hopelijk komt er snel duidelijkheid.