Categorieën
nationale selectie

Nieuws en verslagen Kampioenschappen 2018-2019

Geschreven door Henri Thunnissen
zondag 12 augustus 2018 13:31
WK 24 uur 2019 Irdning geannuleerd

Het WK 24 uur wat in Irdning zou worden georganiseerd op 11-12 mei 2019 is geannuleerd. De plaatselijke organisatie kreeg de begroting niet rond en er dreigde een enorm tekort te ontstaan. De IAU is nu druk bezig met een alternatief. Het is relatief kort dag, maar het moet nog mogelijk zijn om het WK 24 uur op een andere plek onder te brengen. De IAU voert gesprekken met kandidaten.

Voor het WK 24 uur 2019 hebben Peter van Wijngaarden, Nitish Zuidema en Arjan van Binsbergen voldaan aan de kwalificatie-eis van minimaal 210 km en Linda Voets en Wilma Dierx aan de kwalificatie-eis van minimaal 190 km.

WK 100 km Kroatië 8 september

Het WK 100 km wordt dit jaar op zaterdag 8 september georganiseerd in Kroatië bij het kuuroord Sveti Martin. Het parcours bestaat uit een aanvangsronde van 2,5 km, gevolgd door 13 heen-en-weer stukken van 7,5 km. Het parcours kent de nodige hoogtemeters, officieel 780 hoogtemeters, maar in de praktijk zal het aantal hoogtemeters rond de 1000 liggen. Afgezien van de keerlussen kent het parcours geen scherpe bochten. Het lijkt geen supersnel parcours te zijn, maar met een sterk deelnemersveld bij de mannen en vrouwen zullen er toch scherpe tijden gelopen gaan worden.

De Nederlandse ploeg bestaat uit Leonie Ton, Silvia Verhoeven, Pascal van Norden, Jan Albert Lantink, Rombout Breedveld en Wouter de Vries. Wouter kreeg een wildcard om een teamresultaat bij de mannen te waarborgen omdat er bij de mannen kansen liggen op een goed team-resultaat. Bram van Rijswijk en Linda Voets doen om persoonlijke redenen niet mee bij het WK maar komen wel uit bij het NK 100 km in Winschoten. Lennart Berkman is de coördinator van de ploeg die ondersteund zal worden door o.a. Jan de Wilde.

EK 24 uur Timisoara

Roemenië was dit jaar voor het eerst gastheer van een kampioenschap ultralopen. In de stad Timisoara werd in het plaatselijke park over een parcours van 1200 meter werd op 26-27 mei het EK 24 uur georganiseerd. Uit de vele reacties blijkt dat de plaatselijke organisatie goed werk heeft verricht. Het werd zo’n 30 graden en daarmee eigenlijk veel te warm om te lopen. Gelukkig lag een deel van het parcours wel in de schaduw. Met een start om 10 uur ’s morgens was het duidelijk dat het in die eerste warme 12 uur krachten te sparen.

Nederland was vertegenwoordigd door Linda Voets en Iris Vromans die rustig van start gingen. Helaas kreeg Iris Vromans al vroeg in de wedstrijd problemen met de warmte. Op doktersadvies is ze op 63,568 km uit de wedstrijd gestapt. Een heel jaar van voorbereiding voor niets. Linda Voets klom na een rustige start steeds hoger in het klassement . Helaas ging het tempo er net iets teveel uit en moest ze aan het eind stukken wandelen. Het resultaat was een afstand van 182,592 km waarmee Linda 41e werd. Niet onverdienstelijk, maar niet de afstand waarvoor ze kwam. De wedstrijd bij de vrouwen werd gewonnen door Patrycja Bereznowska met een afstand van 243,355 km. Bij de mannen was het haar landgenoot Andrzej Radzikowski die Europees kampioen werd met een afstand van 265,419 km.

De link naar de uitslag is: http://my4.raceresult.com/98907/

Nationaal Kampioenschap 24 uur in Deventer

Endy Kasanardjo werd op 7-8 juli in Deventer Nationaal Kampioen 24 uur met 207,238 km, een PR en parcoursrecord. Een knappe prestatie gezien de hitte, waarbij Endy aangaf dat hij meer problemen had met de relatief koude nacht. Tweede werd Albert Heikens met 181,338 km. Albert kreeg kort voor de wedstrijd bericht dat hij mee kan doen aan de Spartathlon. Deze prestatie geeft vertrouwen op een goede afloop. Frank van der Gulik werd 3e met 164,465 km. Frank is snelwandelaar, maar heeft in deze 24 uur snelwandelen met hardlopen afgewisseld waarmee zijn prestatie als hardloop prestatie gold en hij 3e werd. Mo Idrissi werd 4e met 163,303 km, wat knap is gezien hij terugkomt van een zware blessure.

De link naar de uitslagen is: http://uitslagen.nl/uitslag?id=2018070719385

Bijeenkomst ultralopers Maarn

Op 30 juni was er bij Lennart Berkman thuis een bijeenkomst voor de groep ultralopers 100 km en 24 uur en trainers en begeleiders. Naast een gezellig samenzijn werd er teruggekeken op het EK 24 uur en vooruitgeblikt op het WK 100 km. Janneke Pieterson hield een interessante lezing over voeding. Janneke is sportdiëtiste en is van 2012-2015 betrokken geweest bij de Giant-Alpecin wielerploeg met Tom Dumoulin. Het was een lezing met veel interactie. Na de lezing was er een warm-koud buffet, waarna iedereen weer huiswaarts keerde. Deze bijeenkomst was mede mogelijk door een financiële bijdrage van de organisatie van de Zestig van Texel.