Laatste info parcours De Zestig van Texel 2001

Of de lopers droge voeten houden op de Hors en in De Nederlanden is even afwachten. Het KNMI voorspelt zaterdag 5 mm regen, maar zondag maar 1 mm

Afgelopen zondag hebben de Texelaars de laatste etappe proefgelopen. Dat stuk van 15.3 km van Krassekeet via Oost, Oosterend en Oudeschild naar de finish op de wielerbaan is geheel verhard, en heeft eigenlijk geen knelpunten. Straks zijn het wel de laatste loodjes voor de ultralopers, dus of die dan nog veel oog hebben voor het prachtige landschap van het Hoge Berg gebied is de vraag ;-). Als men zaterdag 20/10 nog wat in wil lopen, zou ik dat daar gaan doen. Daar vlakbij de route over de Schansweg kan men eventueel ook het graf van Jan Knippenberg bezoeken op het kerkhof van Oudeschild, naast de Georgische Begraafplaats (op Texel beter bekend als het ‘Russenkerkhof’), aan de Zuidhaffel. Jan’s graf is gesitueerd aan de noordkant en is herkenbaar aan de markante bronzen ‘steen’.

Ook de derde etappe is geheel verhard, maar is zoals eerder gemeld nu verreweg de langste (16.8 km) want loopt van het nieuwe doorkomst- cq. wisselpunt even zuid van de Sluftertrap (aan het eind van de Slufterweg) naar Krassekeet.

De parcours-problemen zaten in de eerste twee etappes, die nu 14.5 en 13.4 km kort zijn: begin vorige week stond de opgang naar de Hors behoorlijk blank en was het pad door De Nederlanden heel sompig. Door het droge weer van de afgelopen week is de boel gelukkig aardig opgedroogd. Dinsdagmiddag heb ik nog lekker over de Hors gelopen en zelfs de ‘trechter’ stond geheel droog. Daar konden op 5 april 1999 de lopers nauwelijks langs maar nu is het een met zeekraal begroeide vlakte waar een groepje sneeuwgorzen voor me uitdansten. Of die er zondag ook zitten kan ik niet beloven maar de vogelkenners onder 120 km lopers moeten maar even opletten 😉 Woensdagmiddag hebben we nog eens de route tegen de klok gereden (dus als de 1e ronde van de 120 km) en ook met de auto waren strand en de Hors goed begaanbaar. Met andere woorden: op dit moment lijken er geen knelpunten te zijn.

Maar het KNMI voorspelt met name voor zaterdag regen (5 mm). Voor zondag zijn de kansen op zon en neerslag gelijk (beiden 30%), maar wel is dan de verwachte hoeveelheid neerslag veel minder (1 mm). Met ZW 4 verwacht op zondag lijkt het een normaal windje voor De Zestig van Texel te worden, alleen zijn de verwachte nacht- en dagtemperatuur veel hoger dan we normaliter op Tweede Paasdag gewend zijn: 10 en 16 graden Celcius.

Al in een eerdere voorbeschouwing (UltraNed 26 sept.) heb ik aangegeven dat vanwege de lange hoogwater-periode op de ochtend van 21 oktober niet bij voorbaat rekening moet worden gehouden met mogelijke verbeteringen van parcoursrecords. Bovendien komen de Duitse houdsters van de huidige records helaas niet naar Texel: Anke Drescher is te druk met haar nieuwe baan aan de Universiteit van Tübingen, en Birgit Lennartz loopt dit jaar geen ultramarathons meer. Maar ook op 5 april 1999 was het hoogwater (zij het niet zo lang) en kwam Jan Vandendriessche toch akelig dicht bij het record van Gerrit van Rotterdam. En 4 van de 5 edities zover kenden hoogwater, en 4 van de 5 stevige ZW wind (zie UltraNed 15 okt.). Dus wie weet.

Mijn persoonlijke lijstje van voorspellingen voor de winnaars (m/v) is als volgt. Op de 60 km ‘gok’ ik op nummer 46 Edward de Ruiter, hoewel ik die schoen van Jan Knip ook graag bij startnummer 6 Veron Lust op de schoorsteenmantel zie belanden ;-). En bij de vrouwen 60 km tip ik nummer 410 Inge van Oijen, zeker nu nr 370 Joke Keuning helaas geblesseerd heeft moeten afzeggen – en ook Jacqueline Sellink en Eva Heithoff komen helaas niet. Inge had samen met haar man Eric een droom-ultradebuut in 2000: toen op 27 augustus won zij in 4.00 en hij in 3.28 het Rondje Voorne, die prachtige 50 km met 10 km strand. En van de zomer liep ze in de Zes Uur van de Haarlemmermeer de 2e afstand ooit door een Nederlandse gelopen: 68.309 km (de NL best-prestatie staat met 70.145 km op naam van Ria Buiten, Amersfoort 1997). Maar Inge heeft de afgelopen tijd veel op de ladder staan te schilderen in verband met verhuizing & verbouwing en heeft naar eigen zeggen minder kunnen trainen dan ze voor De Zestig eigenlijk had moeten doen. En bovendien start ze voor het eerst op Texel, dus weet ze nog niet wat haar exakt te wachten staat. Dat zelfde geldt bijvoorbeeld voor de (mij onbekende) Duitse loopster Mariethres Kellmann, en ook voor Jolanda Grande en Prisca Vis (die dit jaar het Rondje Voorne won, in 4.15). Terwijl Lies Heijnen in 1999 al ontspannen derde werd en ruim twee weken voor Texel met verve 111 km in de 12 uur van Almere haalde, de 2e afstand ooit door een Nederlandse op de 12 uur (ook die NL best-prestatie staat op naam van Ria Buiten, 120.325* km, Den Haag, 1997). De meeste Texel-ervaring heeft nummer 300 Letteke Broekman, winnares in 1991 en 1993, en derde in 1995. In 1997 deed ze een 30 km en in 1999 zat Letteke in het familie Broekman-estafetteteam, dus dit wordt al haar 6e deelname. Dat geldt trouwens ook voor nummer 8 Jaap Vis, die nu al weer voor de 6e keer aan de 60 km gaat beginnen! En ook de andere twee ‘overkanters’ die tot nu toe alle edities hebben meegemaakt, zijn weer van de partij: Joachim Girulat doet de 1e 30 km en Cees de Jager, inmiddels 80, zit weer in het estafetteteam ‘De Jager’.

Voor de 120 km is Paul Beckers de favoriet, maar ook hij debuteert op Texel, dus vlak de eiland-kenners Wim Epskamp en Guus Smit niet bij voorbaat uit. Bijzondere vermelding verdienen hier ook Alain Ponchelet en Jaap Swart, niet omdat ze potten gaan breken, maar omdat ze drie weken voor Texel de 250 km lange Spartathlon hebben volbracht! Ria Buiten is de enige vrouw die in de 120 km wedstrijd start en zij is ongetwijfeld nog vol energie want in de Spartathlon moest ze op het 75 km punt stoppen vanwege tijdsoverschrijding. Iedereen gunt haar dat de, kennelijk bij haar overmijdelijk optredende, maagklachten onderweg nu eens overkoombaar zullen zijn en dat ze de twee rondes op Texel gaat volbrengen.

Hecht niet teveel waarde aan mijn tips want het kan natuurlijk heel grillig lopen in de ultramarathon en zeker op zondag 21 oktober op Texel! Bovendien, welke 60 km lopers komen nog onverwacht bij de na-inschrijving opduiken? Uit bovenstaande proeft de lezer misschien hoe ook de organisatie zich al weer verheugt op wat ongetwijfeld een boeiende strijd op diverse fronten gaat worden. Maar bovenal hopen we dat eenieder straks na het gevecht met de elementen in het schitterende Texelse landschap met voldoening op zijn of haar ‘tocht der verschrikkingen’ mag terugkijken.

Texel, 18 oktober Martien Baars, PR De Zestig van Texel

* Gecorrigeerde berekening van de 121.300 km die Ria toen volgens de uitslag van 1997 liep, want in 1998 werd het parcours van Haag Atletiek officieel gemeten en bleek toen niet de aangenomen 1866 meter maar slechts 1851 meter lang te zijn. De prestatie van Ria Buiten ontbreekt nog steeds in de UltraNed ranglijst overigens, heren mederedacteuren 😉