Tijdens de jaarvergadering van de Marathon en Ultra Cup van Vrijdag 14 december 2001 te Drongen rezen weer wat oude vragen opnieuw naar boven.
De genoemde Cup heeft een eigen puntentellingsysteem ontwikkeld en een leeftijdscorrectiesysteem. Spijtig genoeg is dit een systeem dat geen aansluiting vind bij internationaal geaccepteerde systemen. Het was Lucien Taelman die wederom de discussie oprakelde, vandaar dat we via deze weg de verwarring proberen op te heffen.
Als lid van de IAU, thans zitting hebbende in het record comité, ben ik altijd zeer intensief betrokken geweest bij de puntentelling en leeftijdscorrecties voor de ultramarathon.
In 1993 kwam een puntentelling tot stand die gebaseerd was op de IAAF puntentabellen van 1962. Natuurlijk was er in 1983 al een nieuwe puntenwaardering binnen de IAAF geaccepteerd, maar die puntentabellen waren gericht op de meerkampen, de tienkamp voor mannen, de zevenkamp voor vrouwen, de vijfkampen en de indoor-meerkampen. Probleem daarbij was dat de loopnummers onevenredig veel punten kregen, simpelweg omdat meerkampers bepaald geen lopers zijn. De puntentabellen ultramarathon die in 1993 tot stand kwamen waren dus doelbewust gebaseerd op oude formulestructuren van de IAAF. Overigens heeft ook de KNAU tot recent deze oude tabellen blijven toepassen voor de competitie of zoals men dat in België noemt de interclub.
In de jaren negentig heeft de WAVA twee maal nieuwe leeftijdscorrecties voor leeftijdsgroepen geaccepteerd. Op dezelfde systemen, die geaccepteerd zijn door de IAAF voor de beoordeling van meerkampresultaten, heeft de IAU ook leeftijdscorrecties samengesteld. Dit resulteerde eind 1999 in het boekwerkje “1999 IAU Age-Graded Tables”; een 45 pagina’s tellend boekwerkje met tabellen en toelichtingen over het gebruik er van. Dit boekwerkje geeft voor de meest gangbare ultramarahonnummers leeftijdscorrecties per jaar. Internationaal worden de veteranen ingedeeld in leeftijdsgroepen van vijf jaar, zodat officieel alleen die leeftijdscorrecties gelden die behoren bij een leeftijd die een veelvoud is van vijf. Maar wie meer verfijning wil, kan diezelfde tabellen makkelijk gebruiken voor leeftijdscorrecties die per leeftijdsjaar verschillend zijn, zonder dat er afgeweken wordt van de waarden per leeftijdsgroep van vijf jaar.
Eind 2000 kwam de IAAF met puntentabellen die gebaseerd zijn op de nieuwe formulestructuur van de meerkamp (als bedoeld bij de 1983 IAAF tabellen), doch proberen een eerlijk vergelijk te geven van de verschillende atletieknummers. Deze tabellen bevatten wat de langere loopnummers betreft, slechts de 5000 en 10.000 meter baannummers en de marathon als wegatletieknummer. Thans wordt hard gewerkt aan overeenkomstige tabellen voor de ultramarathon. Uit de werkzaamheden van de afgelopen maanden, waar ondergetekende hard mee in de weer is geweest, blijkt dat het geen eenvoudige zaak is om de lijn van de IAAF te volgen. Gepland was dat eind 2001 de puntentabellen van de IAU klaar zouden zijn, maar dat zal wellicht begin 2002 worden.
Wie overigens de “1999 IAU Age-Graded Tables” wilt hebben, kan deze bestellen bij Ton Smeets voor de prijs van 2.25 Euro. Voor de puntentabellen zijn boekjes per nummer gemaakt en wel voor de volgende nummers:
10, 15, 20, 25, 30, 50, 60 en 100 km, 6, 10, 15, 20, 30, 40, 50, 100 mijl, 1, 2, 6, 12, 24, 48 uur en 6 daagse; ½ en 1/1 marathon en de ekiden. De boekjes zijn alle te koop voor 0.50 Euro, met uitzondering van het boekje voor de ekiden dat 0.75 Euro kost.
Bestellen van de IAU Age-Graded Tables, of de “oude” puntentabellen kan door overmaking van het bedrag op
– giro 188.60.13 (voor Nederland)
– banknummer 1795.45.663 (voor Nederland)
– Bank van de post 000-0651753-10 (voor België)
telkens ten name van A.Smeets, Peeldijk 11, 6024 BX Budel Dorplein
Bestellingen tot en met 2 Euro moeten 0.40 Euro extra portokosten en verpakkosten rekenen; boven de 2 Euro worden geen extra kosten in rekening gebracht.
Bij de bestelling vermelden wat u wilt ontvangen; of separaat via e-mail naar: ton.smeets@ou.nl
Levertijd is normaal ongeveer twee weken. De levertijd is mede afhankelijk van het toesturen van het bewijs van overschrijving door de bank. Gebleken is dat de bank van de post in België ons niet in staat stelt om de levertijd van twee weken te waarborgen, waarvoor wij u vragen om begrip.
Wilt u de IAAF publicaties bestellen, dan kunt u op http://www.iaaf.org/InsideIAAF/index.asp het bestelformulier downloaden.
Tot slot het volgende:
In Nederland gebruikt de Dutch Ultracup (Apedoorn 24 uur en Winschoten 100 km) in alle jaren al de “oude” ultramarathon puntentabllen.
De LimburgCup, een samenwerking van Zolder 50 km en Stein 6 uur, past dezelfde puntentabellen toe en werkt met de IAU leeftijdscorrecties.
De Ultramarathon Cranendonck, 12 en 6 uur van miden augustus, past de leeftijdscorrecties toe volgens de IAU Age Graded Tables.
Zodra de ieuwe puntentabellen voor de ultramarathon zijn vastgelegd, zullen veel organisaties de “oude” puntentabellen gaan vervangen door de nieuwe, waarbij natuurlijk altijd een periode van publicatie in acht genomen moet worden.
Anton Smeets
ton.smeets@ou.nl (a.smeets@trouwweb.nl vervalt per 1-1-2002!)