In overleg in klein comité op het nieuwe KNAU Bondsbureau in IJsselstein is dinsdagavond 11/12 een nieuwe start van de KNAU bemoeienis met het ultralopen gemaakt. De wensenlijst van Gerrit van Rotterdam is welwillend ontvangen, en ook het bijbehorende financiële plaatje is niet van tafel geveegd. Op de vraag van Gerard Nijboer of Gerrit van Rotterdam na deze eerste periode als Ad Interim Bondscoach nu ook definitief als Bondscoach Ultralang wilde gaan fungeren, kwam een volmondig ”ja”als antwoord.
Duidelijk was voor het drietal aanwezigen dat er veel meer dan in het verleden vroegtijdig keuzes gemaakt moeten worden over de afvaardiging van teams naar internationale kampioenschappen, mede afhankelijk van het aantal en de beschikbaarheid van de geselecteerde lopers. Uitzendingen naar internationale kampioenschappen worden deels bekostigd uit NOC*NSF subsidies, en zijn dus gekoppeld aan strenge selectiecriteria. De kans op honorering van KNAU-subsidieverzoeken aan NOC*NSF hangt ook af van op eerdere kampioenschappen behaalde resultaten, zowel qua team als individueel. De financiële armslag van de Bondscoach Ultralang wordt dus nadrukkelijk bepaald door de behaalde resultaten van zijn ultraselectie. Meer dan in het verleden wordt een coach dus ‘feitelijk afgerekend’.
Daarnaast zijn de NOC*NSF gelden die naar de KNAU-sector Topatletiek gaan exclusief gekoppeld aan de A- en B-atleten van Olympische nummers. De financiële lasten van selectie-trainingen en andere bijeenkomsten van ultralopers (en bv berglopers) moeten dan ook uit andere KNAU-posten dan de topsport-begrotingsposten komen, en zullen zeker niet ‘automatisch’ vergoed worden. Van een Bondscoach ‘nieuwe stijl’ wordt verwacht dat hij zelf ook actief op zoek gaat naar aanvullende financiering van dergelijke activiteiten: middels sponsoring.
De Bondscoach staat daar niet alleen voor: Gerrit van Rotterdam mag zelf een nieuwe ‘werkgroep’ gaan formeren, ter ondersteuning van alle door hem opgezette activiteiten. De ‘oude’ Werkgroep Ultralange Afstand wordt opgeheven, en Gerrit krijgt de vrije hand bij de formatie wat ik hier gemakshalve maar de ‘Steungroep Ultra’ zal noemen. Onder de taken van Gerrit valt ook het opstellen van een nieuw beleidsplan, toegespitst op de ultratoppers. In wezen ligt er met Gerrit’s wensenlijst al een eerste aanzet voor dat nieuwe plan.
Het was verfrissend om te merken hoe onbevangen Gerard Nijboer (Hoofdcoach Weg binnen de Sector Topatletiek) naar praktische en werkbare constructies streeft. En zich dus niets aantrekt van de structuur die een paar jaar geleden bij de KNAU werd ingevoerd: met een vrij strikte scheiding tussen uitvoerende taak (bondscoach) en beleidsadviserende taak (werkgroep). Wat ik altijd een wat kunstmatige scheiding heb gevonden. Opmerkelijk was ook het scala van mogelijke KNAU faciliteiten, oa op Papendal, dat Gerard opnoemde, waar ultratoppers tot op heden nooit gebruikt van gemaakt hebben. Zoals loop- en conditie-testen, analyses van medische en voedings-problemen etc.
Naast allerlei aspecten van de selectie en begeleiding van ultratoppers kwam wegens tijdgebrek het ultralopen als ‘breedtesport’ veel minder aan bod. Gerard vond het jammer dat het in 1998 en 1999 gehouden plenaire overleg van organisaties van ultramarathons al twee jaar geen vervolg had gekregen. En in zijn ogen zou daar een vertegenwoordiger van het Bondsbureau zeker niet moeten ontbreken. Op mijn opmerkingen dat (het redactioneel-onafhankelijke) Atletiek Magazine nauwelijks aandacht besteed aan ultralopen, en dit jaar weer schitterde door afwezigheid bij de Europese Kampioenschappen 24 uur (26 mei Apeldoorn) en 100 km (29 sept. Winschoten), reageerde Gerard dat hij zelf in ieder geval wel beide evenementen bezocht heeft.
En Gerard deed het aanbod om op het Bondsbureau aan te kaarten of het ultralopen geen eigen hoekje op de www.knau.nl website zou verdienen. Toen uitgelegd dat dat een gepasseerd station is. Al jaren geleden had UltraNED-iniatiefnemer Oskar van Rijswijk zo op de KNAU site willen starten. Maar door de weinig enthousiaste opstelling van de KNAU webmasters – deels veroorzaakt door de starre structuur van de toenmalige KNAU site – werd uiteindelijk maar een aparte, eigen site gestart (waarbij Bert Paauw van de KNAU toen wel zo genereus was om de kosten van de domeinnaam voor de eerste twee jaar te betalen). En inmiddels staat UltraNED met gemiddeld zo’n 300-400 hits per dag continu in de top-vijf van de hardloopsites! Althans van de sites die een Nedstat-teller hebben – de websites van de KNAU, of van Runner’s World, hebben zo’n tellertje niet ;-).
De twee uur overleg vlogen voorbij en tal van zaken zijn of nauwelijks aangeroerd of in het geheel niet ter sprake gekomen. Gerard vond het echter een uitstekend idee als Gerrit, of een ander, op korte termijn een vergadering bijeen zou willen roepen van een wat breder gezelschap, met vertegenwoordigers van diverse sectoren uit de ultrawereld. In wezen zouden dat de door Gerrit beoogde kandidaten voor de Steungroep of Klankgroep, of hoe Gerrit het ook gaat noemen, kunnen zijn. Plus allerlei leveranciers van gegevens of diensten, waarbij die personen formeel niet in de steungroep hoeven zitting te nemen maar wel de bereidheid tonen om zaken voor de coach en de steungroep uit te zoeken of aan te leveren. Te denken valt aan een aantal representanten van bv de ultratopatleten, van ultralopers met medische achtergrond (of belangstelling), plus van een paar organisatoren van grote ultramarathons, van een statisticus, een kalendercoördinator, van van de redactie van de ultramedia Marathon Plus en UltraNED, etc.
Gerrit van Rotterdam kan op zo’n vergadering opening van zaken geven over zijn plannen en ideeën, en inspelen op wensen die leven in het ‘veld’. Er is voorgesteld om zo’n vergadering na afloop van de, meestal door veel ultralopers bezochte, Midwintermarathon te houden (Apeldoorn, zaterdag 26 januari 2002), net als 5 jaar geleden toen de eerste aanstelling van een echte Bondscoach Ultralang speelde. In samenspraak met anderen maakt Gerrit een uitnodigingslijst. Gerard Nijboer wil dan proberen zelf ook dat overleg in Apeldoorn bij te wonen, maar hield nog een slag om de arm omdat hij nog niet helemaal kon overzien of dat goed in zijn agenda in te passen zou zijn. In ieder geval reisde ondergetekende met een goed gevoel terug naar de 1-na-laatste boot in Den Helder 😉
Texel, 18 december 2001 Martien Baars (baars-kliphuis@hetnet.nl)
PS Voor hen die ideeën, steunbetuigingen en/of felicitaties naar Gerrit willen sturen, zijn (nieuwe) adres met (het zelfde) telefoonnummer en emailadres:
Gerrit van Rotterdam
Middelblok 203
2831 BN Goudrak
0182 – 583 568
email g.van.rotterdam@planet.nl