Zes Uur Stein 2002 in woorden om 13:00 uur

Een persoonlijk verslag van het wedstrijdverloop van de zes uur van Stein door Anton Smeets

Heerlijk weer hier in Stein. Zonnetje nagenoeg windstil, net genoeg dat een koel briesje zorgt dat de warmte afgevoerd kan worden. Perfect dus. Zo zal ook Janos Bogar zijn gedachten hebben. Meteen al na het aanloopstuk van 500 meter kwam Bogar ver voor de anderen door. Bogar blijft echter op dat hoge tempo lopen, en een schema van boven de 100 kilometer lijkt mij een tikje overdreven. Vraag is dus niet of Bogar gaat inleveren, maar hoeveel, want de wetten van de lange afstand leren dat je voor de te snelle kilometers in het begin het meervoudige in een later stadium moet inleveren. Achter Bogar een groepje dat niet echt lijkt samen te werken. Gaten vallen bij de verzorgposten, door een sanitaire stop en dat soort zaken. Het tempo wisselt voortdurend en ook dat heeft zo zijn gevolgen voor straks.

Dat maakt het natuurlijk een ideale wedstrijd voor de intelligente loper. Die kan makkelijk onopvallend zijn gang gaan en berekenend toeslaan in een latere fase. Het houdt de spanning er wel in, want is het de getalenteerde loper Bogar die genoeg talent heeft om zijn onbezonnen opening te compenseren, of wordt het een minder voor de hand liggende outsider die nu nog niet in beeld komt? Of toch die groep achtervolgers met Hostens, Beckers De Ruiter en dergelijke. Kijkt u zelf maar eens naar het cijferwerk tot nu toe en maak uw eigen prognoses. U mag uw gedachten ook per e-mail aan ons sturen, smeets-pauptit@hetnet.nl en dan publiceren wij uw mening via deze pagina’s.

Bij de vrouwen ging Ria Buiten op kop, en ook zij zat op een schema waar vraagtekens bij gezet kunnen worden. Meer dan 75 kilometer, richting 78 zelfs, als je natuurlijk rekent met een vlak schema, om nog maar te zwijgen van de tactiek van een negatieve split.

Wat het vernieuwde parcours betreft, daar is iedereen enorm lovend over. Snel, goede ondergrond, weinig bochten, sfeer en optische afwisseling, door stukjes Steinerbos en door de woonwijk en het centrum van Stein. Een pendelstuk waar de lopers elkaar in de gaten kunnen houden, waardoor het van begin af aan een wedstrijd is waar de atleet zelf kiest hoeveel controle hij of zij wil houden over het geheel.

Weer en parcours zitten dus honderd percent mee. Of de keuzen van de toplopers ook zodanig zijn dat zich dit vertaalt in aansprekende prestaties op wereldniveau zal blijken in de uren die nog komen. Wij houden u via dit medium op de hoogte van de ontwikkelingen

Anton Smeets

Tot zo ver