Strandlopers JKM gaan een prachtige nacht in

Precies om 22.00 stoven 2 vrouwen en 22 mannen van de brug van Fort Kijkduin de hoek om, de asfaltdijk van Huisduinen op. Met 160 kilometers voor de boeg

Ondanks de korte voorbereidingstijd kan Ton Smeets nu al met grote tevredenheid terugkijken op zijn inspanningen om deze vijfde editie van de JKM uit het weerbarstige zand te trekken. Met 23 ultralopers daadwerkelijk aan de start, werd het record-startveld van 2000 ge-evenaard. Zie de lijst van startnummers van afgelopen donderdag: gestart zijn nummers 401 Ron Teunisse t/m 413 Tom Hendriks, en nummers 415 Hermy Heymann t/m 424 Ronald Kessenich. Ubel Dijk (nr 414) start straks om 05.00 voor de halve JKM, en nummers 425 en 426 zijn niet op komen dagen. Het startveld werd gecompleteerd door de eerste loper van het estafetteteam van de OSG De Hogeberg uit Den Burg, leerkracht Albert Hoven (tevens de algeheel coƶrdinator van De Zestig van Texel), die altijd de eerste etappe voor zijn rekening neemt tussen de ‘grote jongens’.

De omstandigheden zijn, zeker voor eind maart, weer uitzonderlijk goed. Wat dat betreft heeft eigenlijk elke editie van de JKM nog geboft. Het ZW windje tegen is maar heel zwak. De temperatuur is omstreeks 7 graden (Ron Teunisse en sommige anderen zijn dan ook in korte broek gestart), en de bewolking is vrij gering dus is er behoorlijk licht van de maan en de sterren. Dat scheelt ongetwijfeld in het aantal keren dat de lopers intuitief het verkeerde spoor kiezen en natte poten halen.

Wie zijn de kanshebbers? Wim Epskamp zal blij zijn als zijn liesblessure niet terugkomt en hij de JKM uberhaupt kan voltooien. Dat zelfde geldt voor Ron Teunisse die voor het eerst sinds tijden weer aan een ultraloop meedoet. (Maar hij kreeg bij het voorstellen van de lopers, vlak voor de start, het grootste applaus, een teken dat iedereen het prachtig vindt dat hij ter ere van Jan Knip weer meedoet). Ik zelf gok op een erepodium met Rut Zoutman, Karl Graf en Tom Hendriks. Maar het kan raar lopen in de ultra en zeker op de JKM.

Het parcoursrecord uit 2000 (13 uur plus een minuut) van drievoudig winnaar Wim-Bart Knol zal zeker niet gebroken gaan worden. Ton Smeets meldde dat de route nu inderdaad rond de 160 km (100 mijl) bedraagt en niet meer de circa 155 km van de vorige edities. Want de lopers moeten niet alleen bij IJmuiden en Scheveningen van het strand af, maar nu ook al bij Egmond, vanwege de gevarenzone rond een blootgespoelde oude Duitse onderzeeƫr aldaar.

Van mij kunt u geen verdere berichten over de JKM meer verwachten, want de kinderen zijn thuis op Texel en ik doe niet mee in het estafetteteam van de OSG. Dus wordt het genieten van een rustige Pasen zonder het nachtbraken van de JKM of de hectiek van De Zestig ;-). Toch hoop ik voor Tweede Paasdag 1/4 op mooi weer, want ik heb Jacob Visser (zie het nieuwe april-nummer van Runner’s World) beloofd met hem mee te fietsen, voor zijn natje en zijn droogje, tijdens zijn Zestig in z’n uppie (maar hij heeft ook aanspraak van anderen van AV Texel die etappes meelopen). Ik wens iedereen die dit leest een zelfde portie gezonde buitenlucht met de Paas! En duim voor alle lopers in de JKM vannacht en 1e paasdag overdag, ze hebben alle geestelijke steun hard nodig!

Groeten van Texel, Martien Baars baars-kliphuis@hetnet.nl