Jos Cleemput over de 50 km van Kluisbergen

De secretaris van de Ultracup doet verslag op zijn eigen, unieke manier.

Enkele duizenden wandelaars trotseren het “zeverweer” dat de hele voormiddag probeert de sfeer te verpesten. De TV-berichten hebben het over 10.000 wandelferventen, waaronder we aan de aankomst 81 ultralopers van de 50 km noteren, ook al oversteeg het inschrijversaantal lichtjes de honderd.

Danny Van Lancker, uit Semmerzake, vorig jaar nog 2u31 waard in de Flanders Fields, wil zijn opgave van vorige week in Visé goedmaken en deed dat met veel succes in een briljante 3u09’31. Na het wedstrijdrecord dat sinds vele
jaren met 3u05’44” op naam van Jean-Paul Praet staat, is dit de tweede tijd uit de geschiedenis. Hierbij bedenken we dat menig deelnemer bemodderd binnenloopt na kennismaking met de moddervlakte. De verschillende chronos doen ons wel wat vragen rijzen over de juistheid van de afstand, toch overtuigen ze ons van sterke prestaties.

Danny moet immers meervoudig winnaar Geert Breynaert, die we met enorm genoegen opnieuw mogen ontmoeten, achter zich houden. Geen lacheding, toch slaagt hij erin de kloof tot 4’30” uit te bouwen. Geert houdt op zijn beurt Mister CUP, Lucien Taelman, een minuut achter zich. Dat er na de opgave van gekwetste Rik Goethals daarna wat te wachten valt, verbaast niemand. Toch klinkt de naam van de vierde, Etienne Van Wesemael uit Erpe-Mere, me vreemd in de oren. Toch houdt deze Oostvlaming traditionele subtoppers Johan Cornelis en Robert Sans een paar minuutjes achter zich.

Vlaams-Brabant is gelukkig met het doorstoten van Tervuurse bergloper Eddy Feliers (7), Merchtemnaar Renaat Moyson (8) en Dirk Sonck (10). Alleen Patrick Zoete kan zich hier nog tussen wringen.

Annie Vermeulen bevestigt niet alleen het thuisvoordeel. Haar tijd, 3.57’10”, riskeert lang de vrouwelijke bestlijst van Omlooop Kluisbergen te sieren. Al betreur ik dat Annie zich nog laat afschrikken door de 100 km, verwelkom ik een nieuwe Belgische sierloopster uit Antwerpen. Inez Jacquemart belooft het WK 2002 van de Nacht van Vlaanderen bij te wonen.Haar mikdoel 9 uren lijkt me niet onrealistisch, rekening houdend met haar marathon-besttijd van 3u05′ en haar 4u04’20” in deze wedstrijd. We tippen verder op Karin Bakker en Anny Van Butsele voor onze Belgische ultradames.

Ik kan nog voortgaan over de prachtprestatie van Luc Maes, mijn Londerzeels vriend-buur Jos Geeroms en onze immer grappige “Pool” Vicenty Apiecionek. Onze rijpere Herman Janssens, Ronny Platteeuw, Etienne Machtelinckx en vader Suy houden ons ook jong. Maar ja, de uitslag leert ons het meest. Vooral als we de uitslag van de zes uren van Breda erbij leggen. Leerrijk voor de cupstanden en -perspectieven.

Jos Cleemput
jozef.cleemput@yucom.be

Nota van Jean-Paul Praet : Voor de nieuwe cupstand is het nog even wachten. Niet alleen is de volledige uitslag van Kluisbergen en Breda nog niet beschikbaar, maar in de uitslag van de Maasmarathon moeten eerst nog enkele onduidelijkheden uitgeklaard worden door de organisatoren.