Verslag Beekse Marathon 2002

Onze sympathieke verslaggever Vincent Schoenmakers schrijft over de prettige marathon waar hij eerste werd in zijn categorie.

{b}BEEKSE MARATHON, KWALITEIT TEGEN BODEMPRIJS.{eb}

Prijzen inschrijving marathon Eindhoven, voorinschrijving € 25,- na inschrijving € 30,-; Amsterdam € 20,- en € 30,-; Antwerpen € 25,- en € 37,50; Hilvarenbeek € 7,- en € 10,-. Ze organiseren er al voor de 23e keer de Beekse marathon. Toch trekken ze zich niets aan van de prijsopdrijvingen die elk jaar weer door de loophobbyisten in de massamarathons moeten worden opgebracht. Kun je dan zo’n evenement voor € 7,- organiseren? Ze zullen wel goede sponsors hebben! Ze zullen geen startgelden betalen! Ze zullen wel bezuinigen op de prijzen! Het kan nooit veel zijn, anders zouden er wel toppers komen. Voor vette prijzen moet je een andere marathon kiezen.

Soortgelijke vragen en opmerkingen zullen velen te binnen schieten als ze de prijsverschillen vergelijken. Ik was er op zondag 14 september voor de derde keer en heb daarom een aardige indruk van wat die marathon te bieden heeft. Vorig jaar schreef ik al dat ze vele jongere vrijwilligers hebben, die er alles aan doen om het de loper naar de zin te maken. Dit jaar leek alles nog vlotter te gaan. De inschrijving wordt snel en bekwaam verwerkt en op maar liefst 3 spons- en verzorgingsposten (op 1 ronde, marathonafstand 4) wordt door de jeugd hard gewerkt. Op de doorkomsten die heel sfeervol op de atletiekbaan plaatsvinden, geeft de microfonist je nog wat extra psychologische kracht voor de volgende ronden. De gewone leuke loper, die met plezier zijn hobby beoefent, ook de veteranen en trimmers, worden er voor vol aangezien. In massamarathons heeft men in het algemeen weinig respect voor veteranen, terwijl die wel heel veel jongere lopers voorbijrennen. Men is enthousiast voor degenen die onder de 3 uur finishen, maar evengoed krijgen de prestaties van hen die er 4 uur of langer over doen jubelende toejuichingen van de toeschouwers. Welke marathons hebben de uitstraling en status waar de groten zich zo graag op beroemen? Juist ja, waar de vrijwilliger zich nog uit de naad wil werken omdat hij elke loper even belangrijk vind. En dat zijn er gelukkig meerderen in ons land.

Er kon op diverse afstanden worden gestart. Onder de 300 lopers hadden er zich 45 voor de marathon ingeschreven. “Ik zag je gisteren niet op de 100 km van Winschoten”, hoorde ik iemand zeggen. Dankzij mijn bezoek ’s morgens op https://www.ultraned.org kon ik hem van repliek dienen. Niet iedere ultraloper heeft aan deze Europese kampioenschappen meegedaan. Ik zag Jack Hendrickx, Rob Froonhoff en Rob van den Hoek. Alle deelnemers startten half 12, zodat je de eerste kilometers moeite moest doen om niet te snel te vertrekken. Jack deed dit wel, hij was weer blessurevrij en wilde goed presteren. Wat is het lekker lopen op de smalle wegen en fietspaden door het mooie natuurgebied van de bossen Gorp en Rovert. Het korte stukje onverharde weg was een gezonde afwisseling voor de belastbaarheid van de spieren en gewrichten. Koetsiers op rijtuigen getrokken door 2 paardenkrachten, fietsers, wandelaars, zij allen zorgden voor de nodige afwisseling en kletspraatjes. Op de halve afstand kwam ik door in 1.50, het ging lekker.

Vorig jaar liep ik hier nog 3.36 maar een jaar later en diverse marathons rijker, zou er dat nu niet meer inzitten. De laatste keer dat ik nog onder de 4 uur liep was begin juni in Leiden, vandaag moest dat zeker wéér mogelijk zijn. Na 2 uur inspanning eet ik graag een stukje banaan. Ik zag ze onderweg al liggen bij de verzorgingsposten, maar toen ik ze nodig had waren ze op. Heel beleefd kreeg ik van de medewerkers te horen: “sorry mijnheer”. Dat vond ik dan ook het enige minpuntje. Omdat mijn lichaam eten even belangrijk vind als drinken raakte ik even uit mijn evenwicht. Als ik maar niet in problemen kom, beukte het in mijn kop. Na het tempo wat gematigd te hebben, ging het verder gelukkig uitstekend. In 3.51.15 finishte ik en was daarmee tot mijn verbazing ook nog de sterkste in de categorie Veteranen 3. En als je al mocht denken dat de organisatie je met deze prestatie met een bloemetje naar huis zou sturen, heb je het mis. Nee hoor, voor de €7,- kennen ze in alle categorieën een 1e, 2e en 3e prijs toe. U hoeft er niet voor naar de grote organisaties af te reizen. Met mooie beker als herinnering plus een envelop, en niet te vergeten voor een kleine man de hoogste plaats op het podium, reisde ik dik tevreden terug naar huis.

Organisatie, jury, vrijwilligers vooral de jongelui, bedankt voor de middag fijne topsport.

{b}Vincent Schoenmakers{eb}
vincentschoenmakers@hetnet.nl