Categorieën
nationale selectie nieuws

Ultraloopnieuws weekend 7-9 mei

Arenda Könnecke haalde bij een kleinschalige invitatieloop de kwalificatie-eis voor het WK op de 24 uur.

24 uur Nijverdal

In Nijverdal werd op de atletiekbaan van AV Atletics een invitatieloop op de 24 uur georganiseerd. Deze 24 uur moest een aantal keren worden uitgesteld vanwege de avondklok. Maar op zaterdag 8 mei ging deze kleinschalige loop met 6 deelnemers van start. Met Endymion Kasanardjo ging er een zeer ervaren loper van start. Arenda Könnecke maakte haar debuut op de 24 uur met als doel kwalificatie voor het WK 24 uur in Roemenië in oktober dit jaar. Daarvoor moest ze minimaal 190 km lopen. De kwalificatie-eis bij de mannen is minimaal 210 km.

Arenda bereikte haar eerste marathon in 3.53. Een behoorlijk snelle start, maar Endymion ging nog wat sneller weg. De dubbele marathon passeerde zij in 8.10 en de 100 km in 9.49. Na 12 uur had Arenda er 119,6 km opzitten. Op dat moment waren alleen zij en Endymion nog in de wedstrijd. Van Endymion heb ik minder doorkomstgegevens. Zijn voorsprong op Arenda veranderde in een achterstand. Hij kwam op de dubbele marathon door in 8.24. Zo rond de 18 uur wedstrijd lag hij 20 kilometer achter Arenda. Maar in het laatste gedeelte kwam hij mede dankzij zijn ervaring weer dichterbij. Arenda passeerde de 100 mijl in 17.42 en was na ruim 23.09 op de 190 km. Uiteindelijk kwam zij op een afstand van 192,910 km uit. Daarmee haalde zij de kwalificatie voor het WK 24 uur. Endymion Kasanardjo liep een afstand van 182,250 km. De 24 uur was te volgen op Facebook. Voor de uitslag zie: https://statistik.d-u-v.org/getresultevent.php?event=75018

Endurance Day Hamme

In Hamme was zaterdag 8 mei de Hamme endurance day  met een 100 km, 50 mijl, 50 km en marathon. Dankzij de nodige aanpassingen kreeg de organisatie groen licht van de gemeente en politie. De loop werd niet als wedstrijd georganiseerd. Er was wel tijdsregistratie maar er werd geen klassement opgemaakt. Voor wie nieuwsgierig is naar de prestatie heeft Marathon en More die op de website gezet. Een mooie service. Zo help je elkaar als wedstrijdorganisaties. De beste prestatie op de 100 km was die van Robin Velghe met zijn tijd van 8.15.30. Een uur sneller dan zijn PR. https://www.marathonandmore.be/p/tijdsregistratie-uitslagen.html

Wereldrecord 100 km loopband vrouwen Anne Stephan

In januari verbeterde Adinda Vetsuypens het Wereldrecord 100 km bij de vrouwen op de loopband van 8.30.34 naar 8.21.22. Ze liep een mooie vlakke race. Zie het verslag op Ultraned: https://ultraned.org/?p=12197 Op 8 mei deed de Duitse Anne Stephan een aanval op haar Wereldrecord. Anne is een loopster met sterke prestaties op vooral de 6 uur met een PR van 76,392 km. De recordpoging was te volgen middels een live stream. Anne Stephan liep een vlak schema en verbeterde het Wereldrecord van Adinda met haar tijd van 8.14.19.

HUT 2.0, Holland Ultra Tour

Wilma Dierx en Erwin Borrias organiseerden tussen 2 en 8 mei een kleinschalige etappeloop. Voor de route gebruikten ze het lange afstandswandelpad de Pelgrimroute. Deze route gaat van Maastricht naar Amsterdam en is ca. 450 km lang. Sjirk Overal een van de deelnemers schrijft op zijn FB: “ ’s Ochtends opstaan is ook een dingetje. Stijf van de vorige loop ik als een oude man van 90 naar het toilet, daarna koffie, ontbijten, tentje en de spullen oppakken en in de bus (organisatoren Wilma en Erwin hebben een mooi ruim busje gehuurd voor deze week en die transporteert onze bagage van camping naar camping) en rond 8 uur starten. De eerste groep start om 7 uur, maar omdat wij wat sneller lopen, mogen wij een uurtje later van start. De 1e km is iedere keer weer een ramp. Als ouwe mannetjes lopen we toch een partij stram te wezen en je vraagt je af hoe je dan weer 65 km kunt lopen…….het kàn dus. Ik loop de hele week in de korte broek, weer of geen weer. Lange loopbroek ook gewoon thuis gelaten. Het is echter wel best fris in de ochtend. 1 keer moeten we zo’n beetje het ijs van onze tentjes afvegen. Gelukkig is mijn slaapzak warm genoeg.”

Kalender Ben Mol 1000 marathons-ultralopen

Vergeet niet regelmatig op de wedstrijdkalender te kijken. Ben Mol organiseert zeer kleinschalige marathons in zijn woonplaats Almere. Op 3 juli loopt hij zijn 1000e marathon-ultraloop. Daarmee is hij de derde Nederlander die die grens gaat halen, naast Willem Mütze 1773 (eind december 2020) en Sjoerd Slaaf 1010 (eind december 2020). Hij wordt wereldwijd de 40e met 1000 of meer marathons-ultralopen op z’n naam.

Kalender RFR High5 en T4

In die kalender staan ook de nodige virtuele lopen zoals de High5 en T4 van RunForestRun. Met klassementen voor de meer competitiegerichte deelnemers. Een speciale vermelding is er voor mensen die alle routes zo kort mogelijk achter elkaar lopen, waarbij er alleen met daglicht mag worden gelopen. Heiko Lampe kwam tot 53 uur voor de 5 trails van de High5 met een afstand van 225 km. Wolter de Lange kwam dit weekend tot 51 uur.

Kalender LSV Invictus Mei Maand Marathon

Mensen die liever een marathon lopen kunnen de hele maand mei nog terecht bij LSV Invictus die een marathonroute aanbiedt in de mooie omgeving van Appelscha. De route is gemarkeerd en gaat grotendeels over verharde wegen en fietspaden.

Henri Thunnissen