Categorieën
nieuws

Diverse FKT’s en Pieterpad

In deze Corona tijden is het lopen van een FKT een mooie uitdaging. Een overzichtje van recente en komende FKT’s.

Fastest Known Time

De FKT is een mondiaal begrip. De Fastest Known Time over een route, bijna altijd een lange afstands wandelpad. Er is een organisatie met website die alle snelste tijden over routes wereldwijd bijhoudt: https://fastestknowntime.com/ Ook voor Nederland worden hier de beste prestaties bijgehouden, waarbij de website niet altijd even actueel is. In deze Corona tijden zijn er weinig tot geen wedstrijden en is het lopen van een FKT een goed alternatief. De afgelopen periode zijn een aantal  mooie prestaties geleverd.

FKT Krijtlandpad

Irene Kinnegim was op het Zuid-Limburgse Krijtlandpad (90 km, 1750 hm+) met haar tijd van 9.18 van 2016 de snelste vrouw. Vorig jaar verbeterde Kim Roeling die tijd naar 9.10 maar op 9 april dit jaar pakte Irene met een tijd van 8.28 de koppositie bij de vrouwen weer terug. Op het Krijtlandpad is Daan Nieuwenhuis met 8.08.15 (2021) de snelste.

FKT Ultra Pad Nederland

Alex Olieman verbeterde de FKT op het Ultra Pad Nederland. Op deze route van 157 km kwam Alex tot een tijd van 15.24. Alex werd begeleid. Irene Kinnegim was hier tot nu de snelste met een tijd van 15.46. Zij werd niet begeleid. De route loopt globaal van Wezep langs Hoog-Soeren, Arnhem, Wageningen, Rhenen, Soesterberg naar Hilversum. Van station naar station met een foto van vertrek en aankomst met stationsklok als bewijs. Het is een route van Han Savelkoel.

FKT Toikado road Japan

In het verre Japan liep Léonie van den Haak een FKT op het traject van de Toikado road van Tokio naar Kioto. Op deze route van 526 km met ruim 2600 hm+ zette zij een tijd neer van 108 uur en 39 minuten.  https://fastestknowntime.com/route/tokaido-japan

FKT pogingen Pieterpad vanaf 10 mei

Gerben Oevermans liep vorig jaar het Pieterpad en verbeterde het FKT van Wouter Huitzing naar 88 uur, 45 minuten en 56 seconden. De komende periode gaan Irene Kinnegim, Teun Geurts en Addie van der Vleuten een aanval doen op dat FKT. Ze zijn ‘live’ te volgen met de tracking van legends tracking, waarbij de positie van Gerben zichtbaar is in het scherm. Gerben startte relatief rustig met een eerste 24 uur van 149 km en kende een erg sterk slot. Gerben heeft weinig geslapen wat een voordeel is bij dit soort afstanden. Voor het verslag op Ultraned zie: https://ultraned.org/?p=11433

Gezien de kwaliteiten van Addie van der Vleuten, Teun Geurts en Irene Kinnegim is de kans zeker aanwezig dat er een nieuw FKT aan zal komen. Irene wint veel trails overall en is Nederlands recordhoudster op de 100 km en 24 uur. Addie werd vorig jaar 2e bij de Legends 250 km. Teun won daar de Legends 500 km met een enorme voorsprong op de nummer 2. De linkjes naar de FKT pogingen op het Pieterpad:

Irene Kinnegim, vertrek 10 mei om 9.00 uur

http://irene-pieterpad.legendstracking.com/

Teun Geurts, vertrek 11 mei

http://teun-pieterpad.legendstracking.com/

Addie van der Vleuten, vertrek 14 mei

http://addie-pieterpad.legendstracking.com/

Addie loopt voor het KWF kankerfonds. Van zijn pagina op de website van KWF:

“14 mei 2021 ga ik “Addie” het hele Pieterpad 500 km aan een stuk lopen. Ter nagedachtenis aan mijn vader die hier ook heel graag liep alleen helaas nooit de hele route heeft gelopen. Hij is helaas veel te jong overleden. Nu wil ik geld ophalen voor het KWF zodat ze meer onderzoek kunnen doen. Alvast bedankt voor uw donatie!!!”  https://supp.to/pieterpad-lopen-voor-kwf?fbclid=IwAR1N-b6MFpQ5BREmvQ4VAoKg-5lYWPPLtA4pu8CmN6T55XG3p2g-HBZOkNY

Henri Thunnissen