Categorieën
nieuws

FKT Pieterpad, 3 pogingen 10-18 mei

Irene Kinnegim, Teun Geurts-Schoenmakers en Addie van der Vleuten wel/niet op weg naar een nieuw FKT op het Pieterpad.

Gerben Oevermans liep vorig jaar het Pieterpad en verbeterde het FKT van Wouter Huitzing naar 88 uur, 45 minuten en 56 seconden. Irene Kinnegim, Teun Geurts en Addie van der Vleuten doen in mei een aanval op dat FKT. Ze zijn ‘live’ te volgen met tracking, waarbij de positie van Gerben zichtbaar is in het scherm. Gerben startte relatief rustig met een eerste 24 uur van 149 km en kende een erg sterk slot. Gerben heeft weinig geslapen wat een voordeel is bij dit soort afstanden. Voor het verslag op Ultraned zie: https://ultraned.org/?p=11433

Irene Kinnegim, vertrek 10 mei

http://irene-pieterpad.legendstracking.com/

Irene Kinnegim vertrok op 10 mei om 9.00 uur vanuit Pieterburen. Ze liep een pittig tempo. In het eerste gedeelte van het Pieterpad wordt er relatief meer verhard gelopen. Bovendien had zij een andere wedstrijdindeling in gedachten, waarbij zij elke nacht onderweg in een hotel ging slapen.

De tijd die je ligt te slapen moet je dan natuurlijk compenseren met een wat hoger looptempo. Na 50 km kwam Irene door in ca. 4.35 uur en de 100 km in 9.35 uur. Toch een indrukwekkende snelheid. Haar eerste overnachting was in Coevorden waar zij op 134 km aankwam na ca. 13 uur looptijd. Na een rustperiode van een kleine 7 uur ging zij weer op pad. Op dat moment regende het. Na een kleine 160 km kreeg ze last van haar quadriceps. Het voelde niet goed maar ze kon nog wel in een mooi tempo doorlopen. Na 24 uur kwam zij door met 172,5 km. Ruim meer dan de 149 km die Gerben Oevermans bij zijn FKT na 24 uur had. Voorbij Ommen kreeg zij steeds meer last van haar blessure. Ze moest een rustiger tempo lopen en later vanaf Hellendoorn vooral wandelen. Maar voor alleen wandelen was het nog veel te ver. Na 219 km is Irene gestopt.

Update: Op haar FB schreef ze: “Op mijn been na voel ik me verder top. Maar het besef dat het gewoon niet slim is door te gaan. Ook al zit er al 219k op de teller, de resterende 280k gaan wandelen met pijn is gewoon dom en het niet waard. Ook al is een fkt poging op zo’n afstand altijd een aanslag op je lijf, er is een verschil met doorlopen met een blessure.” en inmiddels 2 dagen later thuis: “De spier blijkt gelukkig niet gescheurd maar flink verrekt. Pure pech. Goed herstellen nu en dan eens een potlood en een agenda gaan zoeken.”

Teun Geurts, vertrek 11 mei

http://teun-pieterpad.legendstracking.com/

Teun Geurts-Schoenmakers vertrok op 11 mei om 10.00 uur vanuit Pieterburen. Hij loopt Self-Supported. Hij schreef een verslag over zijn voorbereiding: http://teungeurts.nl/avontuur/planning-pieterpad-self-supported-2021/?fbclid=IwAR3d6MbojlStbfRNyAtWIWBaHwdDvP4LM6EGgEO8AzN4AMQiXuqyfGRTvno Daaruit blijkt dat hij zich heel goed heeft voorbereid op zijn tocht. Maar dan nog zijn er veel onzekerheden. Teun heeft nu bijvoorbeeld te dealen met het mooie weer. Aan de ene kant prettig, aan de andere kant levert dat een extra vochtbehoefte op. Teun maakte een tijdschema voor zichzelf met daarop de punten waar hij kon drinken en eten kon kopen. https://docs.google.com/spreadsheets/d/1w3ZuFNoRoLD8aKgXfT_ejXJzGdWKD4574Cpa-65Gel4/edit?fbclid=IwAR0P2ONZ91FgUWQXpAPqKAi8TaqkDDdSHAbmqjrLZm0I9IWXjbalTkHsyC0#gid=1729156291

Dat schema geeft een goed inzicht of hij zijn tactiek met de pontjes kan uitvoeren. In het eerste gedeelte speelt dat natuurlijk nog niet. Teun ging rustiger weg dan Irene. Na 50 km kwam hij door in ca. 5.25 uur en de 100 km passeerde hij na ca. 11.55 uur waarbij hij op 55 km een lange pauze voor zijn avondeten had ingelast.  Kort voor Coevorden rustte Teun een kleine 2 uur alvorens weer op pad te gaan. Na 24 uur had hij er ca. 174,5 km opzitten, wat hij vierde met een geplande rustpauze. Hij had hier wat achterstand op zijn schema, reden waarom hij het op een kortere pauze hield. In Vorden op 239 km kwam hij met 30 minuten achterstand binnen. In plaats van een uur was zijn pauze om te eten 40 minuten waardoor hij met 10 minuten achterstand weer vertrok. Hij compenseert met kortere pauzes dus zijn wat lagere dan geplande snelheid. Na Vorden begon het hard te regenen wat niet goed voor de moraal was.

De planning van Teun was er op gericht om met de eerste pont om 8.00 uur over de Rijn naar Millingen te varen. Met daarvoor een wat langere slaapperiode van 3 uur. Die slaap pakte hij net voor Zelhem, vanwege de regen wat eerder dan gepland. Hij vond een boerenschuur met stro aan de route. Eigenlijk wat langer geslapen dan de bedoeling waardoor het nog stevig doorlopen was om de pont te halen. Maar dat lukte. In Millingen was Teun dus weer helemaal op schema. Met de pontjes van Afferden en Grubbenvorst te gaan ook van belang. In Gennep had Teun een half uur achterstand op zijn schema. Zijn loopsnelheid ligt lager dan gepland. Hij nadert het tweede pontje in Afferden. Inmiddels is hij overgevaren met een half uur achterstand op het schema. Het gaat spannend worden of de planning van Teun gaat werken en hij de laatste pont van 21.00 uur in Grubbenvorst op tijd weet te bereiken.

Op zijn FB staat een filmpje van hem: https://www.facebook.com/teungeurts/videos/4236779459686345

Update 1: Teun Geurts haalde de laatste pont in Grubbenvorst. Daarvoor heeft hij stevig moeten doorlopen. Hij gaat volgens planning iets na Venlo 4 uur rusten. Als Teun zijn schema volgt komt hij na 87.09 uur aan bij het eindpunt op de Sint-Pietersberg. Dat is op zaterdag 15 mei om 1.09 uur. Daarmee heeft hij een reserve op de FKT van Gerben Oevermans van ruim anderhalf uur. So far so good, maar het is nog ver en er kan veel gebeuren.

Update 2: Toen Teun met de pont van Grubbenvorst over was gevaren besloot hij een Bed and Breakfast te nemen in Velden, maar alles was vol. Op het bankje naast hem zat een man die hem aanbod om bij hem thuis in Venlo te overnachten op 100 meter van het parcours. Teun heeft daar lekker geslapen en een douche genomen. Vervolgens toch even gecheckt of dat wel binnen de regels van Self-Supported viel. Dat bleek niet zo te zijn. Hij loopt dus nu in de categorie Supported. Maar zoals het uit er uitziet kan het FKT Supported en Overall hem niet meer ontgaan. Hij wil voor het donker zo rond 22.00 uur en 84 uur looptijd finishen. Hij ligt met nog 50 km te gaan 1 uur voor op zijn schema. Hij heeft in zijn schema van 87 uur nog ruimte voor tijdswinst omdat hij voor dit gedeelte uitgegaan is van een gemiddelde snelheid van 5 km per uur.

Addie van der Vleuten, vertrek 14 mei

http://addie-pieterpad.legendstracking.com/

Update: Addie start om 14.00 uur in Pieterburen. In de wetenschap dat er bijna zeker een nieuw FKT zal zijn. Hij gaat vooral genieten. Waarbij Addie een loper is die bij de Legends 250 2e werd en de FKT op het Limburgse Petranpad heeft. Een sterke loper dus.

Addie loopt voor het KWF kankerfonds. Van zijn pagina op de website van KWF:

“14 mei 2021 ga ik “Addie” het hele Pieterpad 500 km aan een stuk lopen. Ter nagedachtenis aan mijn vader die hier ook heel graag liep alleen helaas nooit de hele route heeft gelopen. Hij is helaas veel te jong overleden. Nu wil ik geld ophalen voor het KWF zodat ze meer onderzoek kunnen doen. Alvast bedankt voor uw donatie!!!”  https://supp.to/pieterpad-lopen-voor-kwf?fbclid=IwAR1N-b6MFpQ5BREmvQ4VAoKg-5lYWPPLtA4pu8CmN6T55XG3p2g-HBZOkNY

Henri Thunnissen