Categorieën
nieuws

Teun Geurts loopt nieuw FKT op Pieterpad

De FKT van Gerben Oevermans stond scherp, maar Teun Geurts wist toch een nieuw FKT neer te zetten.

Even voorstellen: Teun Geurts

Teun Geurts is een loper met een indrukwekkend loop-cv, waarbij de regel geldt van hoe langer hoe beter. Officieel heet hij Teun Geurts-Schoenmakers, maar hij houdt het zelf op Teun Geurts. Hij boekte al de nodige mooie resultaten voordat hij vorig jaar de Legends 500 won met bijna een dag voorsprong op de nummer 2. En dat was Ivo Steyaert, een gekend ultraloper. Een tocht van 500 km door de winterse Ardennen met een hoog autonomie gehalte. Met maar een zeer beperkt aantal verzorgingsposten waarbij veel aankomt op de deelnemers zelf. Later in 2020 liep Teun een snelste tijd op het Duitse Lange Afstands Wandelpad de Eifelsteig, in de categorie Self-Supported. Een FKT zoals dat genoemd wordt, waarbij er onderscheid wordt gemaakt in lopers die begeleid worden door derden of zonder begeleiding lopen. Teun zette een tijd neer van 2 dagen, 6 uur en 21 minuten. In 2019 had hij al de FKT in de categorie Supported gelopen met een tijd van 2 dagen, 1 uur en 6 minuten. De Eifelsteig is 313 km lang en telt 8000 hm+. Teun schreef een mooi verslag op zijn website over zijn tocht van 2020: http://teungeurts.nl/avontuur/eifelsteig-self-supported-2020/

FKT op het Pieterpad, de voorbereiding

Het volgende plan van Teun Geurts was een FKT neerzetten op het Pieterpad. Het FKT stond op naam van Gerben Oevermans met 88 uur, 45 minuten en 56 seconden. Teun wilde die poging doen in de categorie Self-Supported. Over zijn voorbereiding schreef hij een stuk op zijn website: http://teungeurts.nl/avontuur/planning-pieterpad-self-supported-2021/?fbclid=IwAR3d6MbojlStbfRNyAtWIWBaHwdDvP4LM6EGgEO8AzN4AMQiXuqyfGRTvno en hij maakte ook een schema voor zijn tocht in detail: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1w3ZuFNoRoLD8aKgXfT_ejXJzGdWKD4574Cpa-65Gel4/edit?fbclid=IwAR0P2ONZ91FgUWQXpAPqKAi8TaqkDDdSHAbmqjrLZm0I9IWXjbalTkHsyC0#gid=1729156291 Dat schema was handig bij het volgen van Teun Geurts. Hij was te volgen middels tracking: http://teun-pieterpad.legendstracking.com/#

Pieterburen-Millingen

Teun Geurts passeerde de 100 km in 11.55. Na een rustperiode van 2 uur vlak voor Coevorden kwam hij na 24 uur door op een afstand van ruim 174 km. In Vorden op 239 km lag hij wat achter op zijn schema. In zijn schema had hij ruime pauzes ingepland om te eten. Door wat korter te rusten kon hij dat mooi compenseren. Het doel was om de eerste pont naar Millingen te nemen, die van 8.00 uur. Voor de pont had hij een langere rustpauze ingelast. Na Vorden begon het te regenen en hij besloot zijn rustpauze wat eerder te nemen bij een boerenschuur in Zelhem. Om de pont te halen moest Teun nog stevig doorlopen, maar het lukte. Aan de overkant in Millingen had hij er 295 km opzitten.

Millingen-Grubbenvorst

De grote puzzel in het Pieterpad betreft de 3 pontjes, die elk hun vaartijden hebben. Teun was met de eerste pont in Millingen maar moest voor 21.00 bij de pont in Grubbenvorst zijn. Een afstand van 90 km, te lopen in minder dan 13 uur en dat met al bijna 300 km in de benen. Teun Geurts liep een half uur achterstand op zijn schema op. Het leek niet meer haalbaar te zijn, maar door enorm te pushen wist hij die laatste pont toch te halen. Daarmee was een nieuw FKT bijna zeker.

Van Self-Supported naar Supported*

Aan de overkant besloot Teun Geurts om zijn lange rustpauze wat eerder te nemen en belde hij een aantal B&B’s op. Die waren allemaal volgeboekt. Iemand die naast hem zat bood aan dat Teun bij hem thuis in Venlo kon slapen, slechts 100 meter van de route. Hoe minder omwegen hoe beter, elke meter extra telt. Teun heeft daar lekker geslapen en een douche genomen. Vervolgens toch even gecheckt of dat wel binnen de regels van Self-Supported viel. Dat bleek niet zo te zijn. De FKT wordt er dus eentje in de categorie Supported. *Update: In zijn nabeschouwing gaf Teun aan er niet 100% zeker van te zijn of de overnachting buiten de regels viel. Hij gaat zijn FKT wel aanvragen in de Self-Supported categorie. In de regels staat o.a.: “Camping in a friends yard would be Supported, because that is not available to the public.” Maar degene bij wie hij overnachtte was geen vriend van Teun.

In zijn schema had Teun voor de laatste 110 km een gemiddelde snelheid van 5 per uur ingepland. Na een wat moeizaam begin na zijn lange rustpauze wist hij dat tempo toch op te voeren zodat hij voordat het donker werd kon finishen.

Nieuw FKT Teun Geurts

Het nieuwe FKT van Teun Geurts is officieus 83 uur en 56 minuten. Die tijd kan nog iets worden bijgesteld. Weer een prachtige prestatie van hem. De vraag is nu wie in staat is om dit FKT te verbreken. Dat wordt een hele uitdaging, maar uitdagingen zijn er om aan te gaan.

Addie van der Vleuten

Addie is de derde loper die deze week van start gaat op het Pieterpad. Hij is vandaag 14 mei om 14.00 uur in Pieterburen gestart. Hij loopt in een wat rustiger tempo dan Teun Geurts, maar neemt minder rustpauzes. Addie is te volgen middels tracking: http://addie-pieterpad.legendstracking.com/# Zie ook het artikel: https://ultraned.org/?p=12866

Henri Thunnissen