Categorieën
nieuws

BK 100 km opent inschrijving

Het Belgisch en Vlaams Kampioenschap 100 km is dit jaar in Torhout op 20 juni, met ook een 50 km en marathon.

BK 100 km op 20 juni

De Pinksterlopen gaan dit jaar niet door. Organisatie Marathon en More van Joeri Schepers en co kreeg geen vergunning van de gemeente Aalter. Op de deelnemerslijst van de 100 km stonden veel sterke lopers en loopsters. De Nacht van Vlaanderen biedt voor deze lopers en loopsters mogelijk uitkomst. Zij hebben het Belgisch en Vlaams Kampioenschap 100 km toegewezen gekregen.

Een stukje geschiedenis van de Nacht

De Nacht van Vlaanderen heeft een lange geschiedenis. Van oudsher was het een 100 km wandeltocht waar hardlopers welkom waren. Er kwamen steeds meer hardlopers en vaak stond er een sterk deelnemersveld aan de start met Jean Paul Praet als absolute topper. Praet liep hier zijn 6.03.51, de snelste tijd ooit gelopen op een 100 km. Al is die tijd niet erkend als Wereldrecord. Het eerste WK 100 km werd in 1987 in Torhout gelopen en er zouden nog veel kampioenschappen volgen. In 2013 was de laatste hardloop-editie van de Nacht van Vlaanderen en ging het evenement door als 100 km wandeltocht met voor de hardlopers afstanden tot en met de marathon. Maar in 2021 is de 100 km terug als hardloopwedstrijd.

De Nacht van Vlaanderen overdag

Op zondag 20 juni wordt een corona proof wedstrijd georganiseerd bij Torhout. Die wedstrijd wordt gelopen op een afgesloten parcours van 5 km. De ronde is nagenoeg vlak en Jones Counter opgemeten. De wedstrijd heeft het Bronzen IAU-label. De route gaat o.a. door het Provinciaal domein Kasteel d’Aertrycke en over een voormalige spoorbaan, nu fietspad. De wedstrijd wordt overdag gelopen met een beperkt aantal deelnemers. Op de 100 km zijn dat er 50 en op de 50 km 100. Op de marathon zijn er 2 startgroepen met elk maximaal 100 deelnemers. De 100 km start om 9.00 uur in de ochtend, de 50 km om 10.00 uur en de marathon om 11.00 en 14.00 uur.  Er is ook een 5 km die in 3 startgroepen om 16.00, 17.00 en 18.00 uur van start gaat. Vanwege Corona zijn er geen kleedkamers noch douches. Er is wel een verzorgingspost op het 5 km punt en een waterpost op het 2,5 km punt.

Inschrijving, informatie

De inschrijving gaat vandaag 21 mei om 20.05 uur open. De inschrijving loopt tot 10 juni. Zie hiervoor de website: https://www.nvv.be/alternatieve-loopwedstrijd-nvv

De meest recente informatie staat op de Facebookpagina van de Nacht van Vlaanderen RUN, https://www.facebook.com/NVWVl/

Voor vragen kan je contact opnemen met André Migneau via amos@telenet.be met als onderwerp van je mail “NVV Run 2021”.

Er geldt nog wel een klein voorbehoud. In deze rare tijden kan een vergunning altijd weer worden ingetrokken door een gemeente als de Corona cijfers daar aanleiding toe geven. Maar laten we daar niet van uitgaan. Wat zou het mooi zijn als dit door kan gaan.

Henri Thunnissen