Categorieën
nieuws

IAU Wereldrecords 50 km verbroken

Bij een Zuid-Afrikaanse recordrace werden de IAU Wereldrecords op de 50 km bij zowel de mannen als vrouwen verbeterd.

In Zuid-Afrika werd op 23 mei door Nedbank een 50 km wedstrijd georganiseerd met als doel om de IAU Wereldrecords bij de mannen én de vrouwen te verbreken. Het IAU Wereldrecord bij de mannen staat al heel lang op naam van de Zuid-Afrikaan Thompson Magawana die in 1988 een tijd liep van 2.43.38. Dat was een tussentijd op de 50 km bij de Two Oceans Race. Het IAU Wereldrecord bij de vrouwen staat op naam van de Britse Aly Dixon, die bij het WK 50 km van 2019 in Brasov een tijd van 3.07.20 liep. Eerder dit jaar liep de Amerikaanse Des Linden een tijd van 2.59.54. Maar de vraag is of de wedstrijd waarin zij haar prestatie liep voldeed aan de eisen voor een IAU Wereldrecord en of het is aangevraagd. De Zuid-Afrikaanse organisatie is ervan uitgegaan dat dat niet zo is.

Er werd een voor Zuid-Afrikaanse begrippen vlak parcours van 10 km uitgekozen en een enorm sterk deelnemersveld uitgenodigd. De wedstrijd had een IAU-label en het parcours was officieel Jones Counter opgemeten. In het deelnemersveld veel ervaren marathon en ultra lopers en loopsters, maar ook een aantal atleten die nog nooit verder dan een halve marathon. Voor de top lag er een hoog prijzengeld te wachten met voor het verbreken van een Wereldrecord nog een extra bonus. Winnen in een Wereldrecord leverde omgerekend bijna 15.000 euro op. De deelnemerslijst is te vinden op deze link: Nedbank Running Club – About+Us Nedbank+Runified+50km Vanwege Corona waren er weinig atleten van buiten Afrika. Alleen Dominika Stellmach en Alexandra Morozova waren present. Vanuit Afrika atleten uit Botswana, Ethiopië, Kenia, Leshotho, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Er stonden in totaal 70 mannen en 35 vrouwen aan de start. De start van de vrouwen was een half eerder dan die bij de mannen, waarmee het verschillende wedstrijden waren.

De race was te volgen op de Zuid-Afrikaanse televisie. Er is een filmverslag van gemaakt, zie: https://www.youtube.com/watch?v=KPaAIWJ8Esw

Irvette van Zyl (marathon 2.28.40) won bij de vrouwen in een tijd van 3.04.24. De Keniaanse Lilian Chemweno werd tweede in een tijd van 3.05.01 en de Poolse Dominika Stelmach (Europees recordhoudster 100 km 7.04.36) werd 3e in 3.10.26. De Russische Alexandra Morozova finishte net buiten het podium als 4e in 3.14.00. Er liepen 6 vrouwen onder de 3.20 uur, waarvan 2 onder het IAU Wereldrecord van Dixon.

Bij de mannen won de Ethiopiër Ketema Negesa (marathon 2.11.07) in een tijd van 2.42.07. De Zuid-Afrikaan Jons Makhele die nog nooit verder dan een halve marathon liep werd 2e in 2.42.14 voor zijn landgenoot  Ntsindiso Mphakathi in 2.42.17. Bij de mannen kwamen 6 lopers onder het oude record en maar liefst 38 mannen liepen een tijd van onder de 3 uur.

De link naar de live uitslag is: http://www.mobiielite.com/results/RaceID/7c9e9bac-7f6c-4cac-a043-2b387e04459d?fbclid=IwAR0jsMOJbwH9NB8x6XqnsPAa8bhEg1izlgEqBXFCP2tj3CYlTkJSA4JFpSo

Henri Thunnissen