Categorieën
nieuws

Ultranieuws Pinkster Weekend

Goed en minder goed nieuws van het ultraloop front.

Drama Chinese ultraloop

In China overleden er 21 deelnemers die meededen aan de 100 km lange trail de Yellow River Stone Forest. De omstandigheden waren bij de start nog vrij goed. Na een paar uur in de wedstrijden verslechterden de omstandigheden erg snel waardoor de deelnemers verrast werden. Onder de slachtoffers was toploper Jing Liang. Het lijkt erop dat zowel de deelnemers als de organisatie de omstandigheden hebben onderschat. In de internationale hardloop community is er veel discussie. Het bericht haalde alle media tot en met het Nederlandse teletekst. Op de Amerikaanse website IRunFar verscheen een goed artikel wat wordt geupdate als er meer informatie beschikbaar komt. https://www.irunfar.com/twenty-one-runners-die-during-100-kilometer-ultramarathon-in-china?fbclid=IwAR1LYhuUsXW-97CMuCzWCFWVcLfZgRlF74UKBy92Ool3l4UeSCowgWXrllw

Into the Woods 24 uur 2021

In het Pinksterweekend werd er een 24 uur zelfvoorzienende race over een trailronde van 20 km georganiseerd in het Meerdalwoud en omgeving. Het parcours met 250 hm+ per ronde was door het slechte weer uitdagend. Winnaar werd Werner Roels die 10 ronden aflegde, goed voor 200 km met 2500 hm+. Hij deed er 23.30 uur over. Een knappe prestatie van Werner. De link naar de website van de organisatie: https://intothewoodstrail.weebly.com/

FKT Streek GR Vlaamse Ardennen

In Nederland hadden we eerder deze maand maar liefst 3 FKT pogingen op het Pieterpad. In België kennen ze het verschijnsel FKT natuurlijk ook. David Liviau deed een aanval op de FKT van de Streek GR Vlaamse Ardennen, een route in een ronde van 154 km met 1890 hm+. Ivo Steyaert liep hier de snelste tijd in de categorie Unsupported met een tijd van 17.49.44. https://fastestknowntime.com/route/streek-gr-vlaamse-ardennen-belgium

David Liviau schreef op zijn FB: “Na al de regen van de voorbije dagen was ik blij te kunnen starten met een mooie opkomende zon en droog weer. Het voorziene starttempo was ongeveer 5min/km en dat was ondanks de vele hoogtemeters de eerste 40km makkelijk haalbaar. Tussen kilometer 30 en 70 had ik gezelschap en dat was mooi meegenomen voor wat verstrooiing. Nadien was ik wel blij dat ik alleen verder kon. Ik weet dat ik me na enkele uren afsluit en dan heeft gezelschap toch weinig zin. Tot Zottegem was het parcours vrij goed beloopbaar maar daar kwam snel verandering in. Tot boven de enkels in de modder en moeilijk te lopen stukken. Aan kilometer 80 ben ik er dan ook even bij gaan liggen. Gelukkig een zachte landing door de diepe modder. Tussen kilometer 100 en 110 waren fysiek en mentaal de zwaarste. Alles deed pijn, ik kwam niet meer vooruit en dat zorgde mentaal ook voor een serieuze dip. Gelukkig heb ik me redelijk snel kunnen herpakken en kon ik de laatste marathon starten. Uiteindelijk een beweegtijd van 14u11 en een totale eindtijd van 14u43. Goed voor een nieuwe FKT op dit parcours.”

The Iceberg, trail looping

Een idee van Maarten Schön en Marek Vis om met 6 andere lopers een bijzondere uitdaging uit te gaan. Een lastige klim in de Ardennen bij Coo, verwerkt in een ronde van 3,85 km met 270 hm+. “Het rondje was in te delen als volgt, de trap, middelzware stijging, middelzware stijging met bitchie einde, vlak stukje, lichte stijging tot de top, vlak stuk, middelzware afdaling met gemeen stukje, vlak stuk, net te steile afdaling om lekker te rennen, vlak stuk, middelzware afdaling, de trap.” Een paar rondjes is voor weinigen een probleem, maar de uitdaging was om er 42 te doen, bij elkaar goed voor ruim 100 mijl en 11.357 hm+. Marek schreef er een leuk verslag over: https://www.acceptnolimits.eu/the-iceberg-trail-looping-coo/?fbclid=IwAR30QUdZaacI7nuRucpXRIruy360GZSyI9yYIThE8BssAoCOsjk6yNx4gcE

Henri Thunnissen