FKT’s
Dutch Mountain Trail 101 km met 2000 hm+
Deze nieuwe wandel- en trailroute uit 2020 verbindt de 7 hoogste punten van Nederland met elkaar. Er zijn al veel traillopers die deze uitdagende route hebben gelopen. Wouter Huitzing zette op 13 mei een FKT neer met zijn tijd van 11.20.22. Op 28 mei verbeterde Wouter de Vries het FKT naar 10.54.49. Deze prestaties zijn terug te vinden op de internationale website van alle routes waarop FKT’s kunnen worden neergezet: https://fastestknowntime.com/ Dat geldt (nog) niet voor de volgende 2 routes.
Petranpad 112 km met ca. 500 hm+
Op deze wandelroute in Midden-Limburg organiseren Theo en Karen Lamers een kleinschalige ultraloop. Dit jaar op 6 juni won Remko Vleerlaag in een scherpe tijd van 10.57. De snelste tijd ooit gelopen op deze route, een FKT dus.
Westerwoldepad 93 km
Pascal Remminga won eerder dit jaar het virtuele klassement bij de High5 XXL met enorme voorsprong. Op 12 juni liep hij het nieuwe Westerwoldepad, een wandelpad door Zuid-Oost Groningen. Met veel onverhard, weinig hoogtemeters maar veel hoog gras kwam Pascal tot een tijd van 8.46.22. Adriana Overgoor liep deze route op 25 april en zette toen een tijd van 12.07 uur neer. Waar je bij het Pieterpad 3 keer met de pont over moet, zit in het Westerwoldepad een oversteek met een kabelbaan. (Foto Jantje Remminga)
Backyard ultra’s
Wereldrecord
Bij de Suffolk Backyard Ultra verbeterde John Stocker het record van Karel Sabbe van 502,920 km. Stocker kwam tot een afstand van 543,197 km. Matthew Blackburn werd tweede met 536,491 km. Het duo liep 43 ronden samen voordat de beslissing viel. Stocker heeft op de 24 uur een PR van ruim 196 km staan en werd dit jaar bij de Grand Union Canal Race van 145 mijl 5e. Een goede maar zeker niet uitzonderlijke loper. De Backyard Ultra heeft zijn eigen specialisten.
Backyard Ultra Kasterlee
Op het parcours waar Karel Sabbe vorig jaar zijn record liep werd dit jaar op 11 juni weer een Backyard Ultra gelopen. Merijn Geerts die vorig jaar 2e werd bleef als laatste over. Zijn concurrente Fanny Jean haakte op 42 ronden af. Merijn had dit jaar aan 288,358 km genoeg voor de overwinning. Fanny verbeterde zich ten opzichte van vorig jaar met haar 281,652 km.
Bijzondere prestaties Belgische-Nederlandse ultralopers in het buitenland
Peter van der Zon liep op 24 april de Amerikaanse trail The Canyons. Een trail van 99 km met 4890 hm+. In een bijzonder sterk deelnemersveld werd Peter 9e in een tijd van 9.57.38.
Rémy Gardier won op 5 juni de Swiss Canyontrail 51 km 2470 hm+ in een tijd van 3.57.48. Omdat hier het Zwitsers trailkampioenschap werd gehouden stond er een sterk deelnemersveld aan de start.
Officieus Wereldrecord Ria Buiten verbeterd
In het jaar 2000 organiseerde Ed van Beek een 72 uurswedstrijd in Deventer. Bij de vrouwen kwam Ria Buiten toen tot een afstand van 449,117 km, een Officieus Wereldrecord. Dit record heeft lang stand gehouden. Vorig weekend kwam de Poolse wereldtopper Patrycja Bereznowska in Suwalki tot een afstand van 457,187 km.
Vrijspraak Hinke Schokker
Hinke kreeg na een positieve dopingtest bij de RUN Winschoten een dopingschorsing van 2 jaar. Ze tekende beroep aan. Het Instituut Sportrechtspraak heeft haar vrijgesproken. Hinke gebruikte het middel Modafinil tegen concentratie klachten. Ze had hiervoor geen doktersvoorschrift. Hinke heeft met terugwerkende kracht een doktersvoorschrift voor Modafinil gekregen voor ADHD.
China
Naar aanleiding van het drama bij een 100 km trail waarbij 21 deelnemers om het leven kwamen, zijn wedstrijden met een hoger risico in China voorlopig verboden. Daar vallen trail- en ultralopen onder. De verwachting is dat er in de toekomst wel weer trail- en ultralopen georganiseerd kunnen worden, maar dan onder zeer strikte voorwaarden. De ambtenaren die verantwoordelijk waren voor de organisatie van de wedstrijd waar de doden vielen zijn streng gestraft.
Overlijden Norman Wilson
Norman Wilson is overleden. Norman was in het verleden een top marathonloper die o.a. de marathon van Berlijn won. Hij liep een aantal ultralopen waaronder London-Brighton. Het ultralopen trok hem aan. Hij is jarenlang Vice President en Director van de IAU geweest. Hij was ook actief in de organisatie van het Britse ultralopen, zowel bij de nationale teams, als coach en als wedstrijd organisator. https://iau-ultramarathon.org/norman-wilson-ex-iau-vice-president-and-director-has-died.html
Henri Thunnissen