Categorieën
nationale selectie nieuws

WK 50 km Zuid-Afrika 28 mei 2023

In 2022 wordt er een EK 50 km in Spanje georganiseerd en in 2023 een WK 50 km in Zuid-Afrika.

WK 50 km Port Eizabeth 28 mei 2023

Nog maar een paar dagen geleden werd het EK 50 km op 8 oktober 2022 in Spanje aangekondigd. Vandaag werd door het IAU het Wereld Kampioenschap aangekondigd dat op 28 mei in het Zuid-Afrikaanse Port Elizabeth wordt georganiseerd. Port Elizabeth ligt in het Zuiden van Zuid-Afrika aan de Indische Oceaan, op ca. 700 km ten Oosten van Kaapstad.

Zuid-Afrika is een echt ultraloopland waar ultralopen als the Two Oceans marathon (56 km) en the Comrades (89 km) 15.000-20.000 deelnemers trekken. Dit jaar werd er in Port Elizabeth op 23 mei een 50 km recordrace georganiseerd waar de IAU Wereldrecords 50 km bij zowel de mannen als de vrouwen werden verbeterd. Er werd gelopen op een vlak parcours van 10 km grotendeels langs zee. Of bij het WK 50 km op ditzelfde parcours wordt gelopen is nog niet bekend. Op Ultraned stond een artikel over deze 50 km race, zie: https://ultraned.org/?p=12959 

Voor de aankondiging van het WK 50 km 2023 op de website van de IAU zie: https://iau-ultramarathon.org/2023-iau-50-km-world-championships-announcement.html

In 2015 en 2016 werd het WK 50 km in Doha georganiseerd. Harm Sengers haalde in 2015 een knappe 6e plek en finishte als snelste Europese loper. In 2019 werd er in het Roemeense Brasov het derde WK 50 km gehouden wat van hoog niveau was, zie de uitslag op de website van de DUV: https://statistik.d-u-v.org/getresultevent.php?event=59078

De aangekondigde WK’s in 2020 in Jordanië en in 2021 in Taiwan werden afgelast vanwege Corona.    

Kwalificatie-eisen NL ploeg en gekwalificeerde lopers/loopsters:

De kwalificatie-eis voor de NL ploeg is mannen/vrouwen een tijd van <3.20/3.50 op de 50 km. Dat mag een tijd zijn bij een 50 km wedstrijd of een geregistreerde tussentijd op 50 km tijdens een uitgelopen 100 km wedstrijd. Betere marathon lopers- en loopsters kunnen voor deelname aan het WK 50 km in aanmerking  komen. De kwalificatie-eis voor de marathon is een tijd van mannen/vrouwen <2.35/2.57.30 uur bij de vrouwen. De kwalificatie periode loopt van 1 januari 2021 tot en met 28 februari 2023, 3 maanden voor het WK. De prestatie moet geleverd zijn op een officieel opgemeten parcours.

Er zijn per 29 september 3 vrouwen en 2 mannen die aan de kwalificatie-eis op de 50 km hebben voldaan. Bij de mannen Piet Wiersma (3.14.10) en Thijmen van der Loop (3.14.30). Bij de vrouwen Leonie Ton (3.32.02), Hinke Schokker (3.38.21) en Lian Stadhouders (3.44.26). De mannen en vrouwen die aan de kwalificatie-eis hebben voldaan krijgen hierover nog bericht.

Bij een WK is er een individueel en een teamklassement. Een teamresultaat wordt neergezet door de best geklasseerde 3 mannen en/of 3 vrouwen. Een team bestaat idealiter uit 4 mannen en/of vrouwen. Bij een groter team moeten de 5e en 6e man/vrouw voldoen aan een kwalificatie-eis van <3.10/3.40 op de 50 km of <2.25/2.47.30 op de marathon. Het maximum aantal mannen en/of vrouwen is 6 per team.

Er is bij uitzondering 1 aanwijsplek beschikbaar. Die aanwijsplek is op basis van een goede prestatie in een korte ultraloop wedstrijd of een goede prestatie op de 50 km die buiten de kwalificatie periode van 2021-2023 valt. Het bestuur van Ultraplatform beslist over deze aanwijsplek.

Algemeen:

Ultraplatform doet voor de Atletiekunie de selectie en begeleiding van de lopers/loopsters. De inzet van de selectie is dat teams en lopers/loopsters bij de beste helft van het deelnemersveld kunnen finishen. De Atletiekunie zorgt voor kleding die de lopers/loopsters dragen bij het kampioenschap waar zij voor Nederland uitkomen. Om mee te kunnen doen aan een EK/WK moeten lopers/loopsters een geldige wedstrijdlicentie van de Atletiekunie hebben.

Als lopers/loopsters voor een EK/WK geselecteerd zijn, maken ze afspraken met hun coördinator over hoe hun traject richting een kampioenschap eruit ziet. Daarbij valt te denken aan zaken als vormbehoud en wedstrijdplanning. Geacht wordt dat lopers/loopsters zich aan de gemaakte afspraken houden.

Lopers/loopsters die worden uitgezonden naar kampioenschappen hebben een eigen financiële bijdrage. Die bijdrage verschilt per kampioenschap.

Binnen de mogelijkheden die Ultraplatform heeft gaat er begeleiding mee om de lopers/loopsters bij een EK/WK te begeleiden en ondersteunen.  

Contact:

Coördinator 50 km en tijdelijk trail:

Henri Thunnissen thun007(at)home.nl

Henri Thunnissen