Categorieën
nieuws

Een stukje over Wereldrecords

Het ultralopen kent veel wedstrijd onderdelen, van 50 km tot 6-daagsen. Tot voor kort kon er alleen op de 100 km weg een officieel Wereldrecord worden gelopen. Records op andere ultraloop onderdelen gingen door het leven als Wereld Best Prestatie. Een term die altijd verwarring opriep.

Daarin komt per 1 januari 2022 verandering. Vanaf 1 januari 2022 erkent World Athletics records op de 50 km weg als officieel Wereldrecord. Daarmee krijgt de 50 km meer status en kan het voor marathon lopers  en loopsters die in de subtop van de marathon meedraaien interessant zijn om voor de 50 km te kiezen. Zo kan de 50 km uitgroeien tot een volwaardig onderdeel.

Op de 50 en 100 km plus nog 7 andere onderdelen kunnen vanaf 2022 IAU Wereldrecords worden gelopen. Van de 1000 km en 1000 mijl worden geen lijsten meer bijgehouden. Dat zou voor de 6-daagse in eerste instantie ook gelden, maar daar is de IAU op teruggekomen.

Bij de IAU Wereldrecords worden de prestaties in leeftijdscategorieën vanaf M35-W35 bijgehouden onder de naam World Age Best Performance. Nederland scoort goed op die lijsten met Jo Schoonbroodt (6 uur), Wil van der Lee (100 km) en Jan Albert Lantink (50 km, 100 km, 100 mijl en 6 uur).

Op de 50 km, 100 km en 24 uur worden lijsten met IAU Continental Best Performances bijgehouden.

Het overzicht:  

Wereldrecord (weg):

50 km, 100 km – mannen/vrouwen

Nederlands Record (weg):

50 km, 100 km – mannen/vrouwen

IAU Wereldrecord (baan-indoor-weg):

6 uur, 12 uur, 24 uur, 48 uur, 6-daagse, 50 km, 100 km, 50 mijl, 100 mijl – mannen/vrouwen

IAU Continental Best Performance (baan-indoor-weg):

50 km, 100 km, 24 uur – mannen/vrouwen

IAU World Age Best Performance (baan-indoor-weg):

6 uur, 12 uur, 24 uur, 48 uur, 6-daagse, 50 km, 100 km, 50 mijl, 100 mijl – mannen/vrouwen vanaf M35-W35 in leeftijdscategorieën van 5 jaar

Om in aanmerking te komen voor een record moet aan veel voorwaarden worden voldaan, zoals het hebben van een geldige wedstrijdlicentie. Voor IAU records moet de wedstrijd waarin het record wordt gelopen een IAU-label hebben. Doping controle is bij zowel World Athletics Wereldrecords, IAU Wereldrecords als bij Nederlandse Records een verplichting en de schoenen waarop gelopen wordt moeten aan de eisen van World Athletics voldoen. Voor een World Athletics Wereldrecord en een Nederlands Record is een IAU-label geen plicht. Wel moet het een officiële wedstrijd zijn waarvan het parcours Jones Counter is opgemeten. Voor een World Athletics Wereldrecord geldt de regel dat start en finish binnen de 50% van elkaar af moeten liggen. Die regel geldt weer niet voor IAU Wereldrecords.

Nederland volgt doorgaans het beleid van World Athletics. World Athletics erkent de bestaande Beste Wereld Prestaties bij de mannen en vrouwen op de 50 km met terugwerkende kracht als Wereldrecords 50 km weg. In Nederland liepen Harm Sengers met 2.53.48 (50 km Winschoten 2015) en Hinke Schokker (3.29.16 50 km tussentijd bij 100 km Winschoten 2019) de snelste tijden. In een 50 km wegwedstrijd was Hinke ook de snelste met haar 3.31.35 in 2019 bij het WK 50 km in Brasov. Als de Atletiekunie het beleid van World Athletics volgt zouden Harm en Hinke per 1 januari 2022 de Nederlandse Records op de 50 km weg hebben. Nog even onder voorbehoud.

Harm Sengers RUN Winschoten 2015 2.53.48 (foto Paul Mellens)

World Master Athletics is gestopt met het bijhouden van de Wereldrecords in leeftijdscategorieën op de 100 km weg. De Atletiekunie volgt de lijn van World Master Athletics en houdt de Nederlandse Records in leeftijdscategorieën niet meer bij. De bestaande leeftijdsrecords zijn bevroren. Ook op de 50 km weg zullen er geen lijsten met records in leeftijdscategorieën worden bijgehouden door World Master Athletics en dus ook niet door de Atletiekunie.

Voor lopers en loopsters die van plan zijn om een record te verbeteren is het aan te raden om bij de keuze van de wedstrijd daar rekening mee te houden en zich vooraf goed voor te bereiden wat er allemaal nodig is voor een record aanvraag. Van handtekeningen van de starter en officials tot aan de dopingcontrole. Die dopingcontrole moet binnen 72 uur na de wedstrijd. Het is verstandig om een geprint record aanvraagformulier mee te nemen wat kan worden ingevuld na de wedstrijd door de organisatie. Bedenk dat een record of beste prestatie in een leeftijdscategorie zelf moeten worden aangevraagd, iets wat helaas niet altijd gebeurt. Op de website van de Atletiekunie staat informatie over de aanvraagprocedure van Nederlandse Records plus een aanvraagformulier: https://www.atletiek.nl/over-atletiek/statistieken-en-records/nederlandse-records

Voor het artikel op de IAU website met informatie over de aanvraagprocedure en voorwaarden voor erkenning van IAU Wereldrecords en World Age Best Performances, zie: https://iau-ultramarathon.org/iau-world-records-(iau-wr).html en https://iau-ultramarathon.org/downloads.html

Henri Thunnissen