Categorieën
nationale selectie nieuws

Gecombineerd WK Trail en Berglopen 2022 uitgesteld naar november

Op 11-13 februari zou het eerste gecombineerde WK Trail en Berglopen worden georganiseerd in Chiang Mai wat in het Noorden van Thailand ligt.  Dit WK was al verplaatst van november 2021 naar februari 2022. Maar vanwege de wereldwijde ontwikkelingen rond Corona wordt het WK nu uitgesteld naar half november 2022. Vervelend voor alle lopers en loopsters die zich voor  het WK hadden geplaatst. De link naar het bericht over het uitstel naar november: https://iau-ultramarathon.org/WMRAIAUITRA%20WMTR%20Championships%20November%20statement.pdf

Het onderdeel Berglopen bestaat uit een Vertical Kilometer voor mannen/vrouwen en korte berglopen voor mannen/vrouwen senioren en junioren. Het onderdeel Trail bestaat uit een korte trail van 42 km met 2290 hm+ en een lange trail van 80 km met 4800 hm+.

Het gecombineerde WK Trail en Berglopen wordt onder auspiciën van o.a. World Athletics, WMRA en de IAU georganiseerd. De selectie van deelnemers aan het gecombineerde WK Trail en Berglopen valt daarmee onder de verantwoordelijkheid van de Nationale Atletiekbonden. In Nederland is dat de Atletiekunie. Binnen de Atletiekunie is er naast een werkgroep Berglopen een werkgroep Ultralopen, Ultraplatform, waaronder ook de trail valt. Ultraplatform doet voor de Atletiekunie de selectie van de trail onderdelen van het WK en regelt begeleiding bij het WK in Thailand voor de deelnemers aan de trail.

Na het vertrek van Laurens Groenendijk als coördinator is er geen vervanger voor hem gevonden. Daarom heeft Henri Thunnissen zijn taken tijdelijk overgenomen tot er een nieuwe coördinator trail is. Henri is de afgelopen periode bezig geweest met de voorbereiding zodat Nederland in februari in ieder geval met een kleine NL ploeg bij het WK Trail vertegenwoordigd zou zijn. Een ploeg die eventueel nog aangevuld zou kunnen worden. Nienke Brinkman was geselecteerd voor de korte trail van 42 km. Ragna Debats en Peter van der Zon waren geselecteerd voor de lange trail van 80 km. Onder voorwaarde van vormbehoud zijn zij voor het WK trail half november geplaatst.

De nieuwe datum biedt kansen aan anderen om zich voor het WK Trail te plaatsen. De kwalificatie periode loopt tot half augustus, 3 maanden voor het WK. Een topprestatie in een van de UTMB wedstrijden van 22-28 augustus kan nog meetellen. Voor selectie zijn meerdere goede resultaten in relevante trail wedstrijden vereist. Liefst behaald in sterk bezette trails. Een relevante trail is een trail die qua terrein en hoogtemeters overeenkomt met de trails die bij het WK worden gelopen. Er wordt ook naar de ITRA ranking gekeken. Indicatie mannen minimaal 800 punten, vrouwen minimaal 700 punten. Afhankelijk van of er voldoende geld voor een ploeg is kunnen de kwalificatie-eisen wat soepeler worden gehanteerd. Maar de selectie zal strenger zijn dan bij vorige WK’s Trail.

Lopers en loopsters die worden uitgezonden naar kampioenschappen hebben een eigen financiële bijdrage. De inzet is om die financiële bijdrage bij het WK in Thailand voor de deelnemers te beperken tot de vliegreis naar Thailand vv.  

Tijdelijk coördinator trail: Henri Thunnissen, contact thun007(at)homel.nl

Henri Thunnissen