Zolder, Belgisch nieuws en de KNAU in actie…

..lees het in Ton Smeets’ tweede column van het nieuwe jaar.

Zondag 13 februari was het dan zover: de tienduizendste bezoeker van UltraNed was een feit. Zo rond Pasen vorig jaar gingen we van start, en nu, terwijl vastenavond nog moet komen hebben we al 10.000 bezoekers gehad. Er is dus duidelijk behoefte aan goede en actuele informatie over ultramarathons. Ook het aantal abonnees van Marathon Plus groeit, dus dat blijkt elkaar alleen maar aan te vullen.

Maar er is meer goed nieuws. Op donderdag 3 februari was de persconferentie van de 50 kilometer van Zolder die zaterdag 19 februari van start gaat. Belangstelling was er van diverse schrijvende pers, van de radio en van lokale televisie. De burgemeestersvrouw van Zolder toonde haar belangstelling voor de sport evenals enkele andere politici. Zolder kan rekenen op ruim meer dan honderd deelnemers, en schuift daarmee door tot de grotere ultramarathons in de BeNeLux. Rekening houdend met het feit dat er op de wedstrijddag nog kan worden na-ingeschreven, zou het wel eens een wedstrijd van rond de honderdvijftig deelnemers kunnen worden. Voor de organisatie aldaar een enorme opsteker, maar ook een aardige reclame voor het autocircuit van Zolder, dat zo op een heel andere wijze positief in het nieuws komt. Verheugend is ook het feit dat de organisatie van Zolder op voldoende steun kan rekenen om wellicht in de toekomst eens een keer kandidaat te zijn voor een Belgisch kampioenschap 100 kilometer. Daarmee gaat het in België ook weer de goede kant op met de ultramarathon. In Nederland is die ontwikkeling ook te zien. Al dit jaar kunnen geïnteresseerden zich in Apeldoorn melden voor een 100 kilometerwedstrijd. Deze 100 kilometer gaat gelijk van start met de 24 uur van Apeldoorn. Wel tijdig beslissen, want 24 april sluit de inschrijving aldaar. En dan Stein, dat al jaren een sterke organisatie heeft laten zien op de 6 uur van Stein. Diezelfde club vrijwilligers van atletiekvereniging Caesar, die zorgen dat de 6 uur staat als een huis, hebben nu laten weten in 2002 eind oktober of begin november een 100 kilometer wedstrijd te willen houden. Verder heeft natuurlijk ook de 12 uur van Cranendonck (voorheen te Geldrop) telkens officiële tussentijden op de 100 kilometer, dus daar zit dan aardig wat aanbod in. Welgeteld levert dat immers in 2002 vier evenementen waar een loper of loopster een 100 kilometer tijd kan realiseren.

Dan tot slot de KNAU, die zit ook niet stil. Op 18 februari is er een oriënterende vergadering om een nieuwe werkgroep ultralopen te creëren Het moet een driehoofdige werkgroep worden, waar in eerste instantie Peter ter burg, Gerrit van Rotterdam en Martien Baars voor gevraagd zijn om daar zitting in te nemen. Martien Baars heeft zijn eerste sporen op dat gebied al in het zand gedrukt. Vorig jaar realiseerde hij een bijzondere special over de Nederlandse ultralopen. Nu is hij bezig met de belangstelling voor het ultralopen in Nederland in kaart te brengen. Andy Milroy (voormalig lig van de IAU executive council) deed een poging om het totaal aantal ultramarathonners over de gehele wereld in kaart te brengen. Voor Nederland komen we op ongeveer 400 ultramarathonlopers voor het afgelopen jaar. Hoe zich dit aantal heeft ontwikkeld over de afgelopen tien of twintig jaar is nog niet helemaal duidelijk. De ranglijsten van de 100 kilometer laten immers een teruggang zien, maar de indruk is dat er in de breedte steeds meer belangstelling komt voor de ultramarathon. De KNAU zal met name geïnteresseerd zijn om die belangstelling van de breedte ook vertaald te krijgen in een groei op topniveau, zodat Nederland weer haar partij kan meeblazen op internationale kampioenschappen.