Marathon en Ultra Cup, en ander kalendernieuws

Met naast een nieuwe Marathon Plus ook een dikke Kalender Special 2001 in de brievenbus, kan een ieder zijn binnen- en buitenlandse wedstrijden verder gaan plannen. Martien Baars heeft wat Benelux aanvullingen op Smeets’ monnikenwerk.

Marathon en Ultra Cup, en ander kalendernieuws

Van de week lag er een dubbel-pakket van Marathon Plus in mijn brievenbus, nummer twee van 2001, en een Kalender Special 2001, met maar liefst 350 ultramarathons, marathons en wandeltochten. Chapeau Ton Smeets, want ongeveer tweederde (1) van de ultra- en marathonlopers maakt nog geen gebruik van internet en ook diegenen die er wel gebruik van maken koesteren Marathon Plus als een handzaam naslagwerk! (2)

Op pagina 21 van M+ 2001-2 staat een overzichtje van de Marathon en Ultra Cup, en een telefoontje naar Jos Cleemput leerde mij dat de organisaties die in M+ genoemd worden als hoogst waarschijnlijk nog tot de editie van 2001 toetredend, inmiddels allen bevestigd hebben dat ze ook daadwerkelijk meedoen. Dit is dan het definitieve lijstje van 16 wedstrijden, met 9 ultramarathons (waarvan 4 in Nederland) en 7 marathons (waaronder de Mergelland Marathon):

17 feb Zolder (B) 50 km
11 maart Stein 6 uur
31 maart La Louvière (B) 6 uur
16 april Texel 60 en 120 km
6 mei Visé-Maastricht-Visé (B) marathon
13 mei Breda 6 uur
27 mei Kluisbergen (B) 50 km
22 juni Torhout (B) marathon en 100 km
8 juli Kortrijk-Brugge (B) marathon
18 aug Budel Dorplein 12 uur
18 aug Welden (B) 24 uur
9 sept Meerssen marathon
9 sept Nieuwpoort-Ieper (B) marathon
30 sept Gent (B) marathon
14 okt Hoei / Huy (B) marathon
27 okt Brussel-Schaarbeek (B) baanmarathon

Per wedstrijd zijn punten te behalen naar de individuele prestatie, aan de hand van tabellen naar leeftijdsgroep en geslacht. Dus winnaars krijgen vaak minder punten dan zeer goede vrouwen of veteranen! Helaas is er geen punten-bonus voor zware parcoursen (of moeilijke weersomstandigheden), dus potentiële cupliefhebbers onder de ultralopers kunnen hun hoogste scores halen op 50 km of 6 uurswedstrijden op mooie vlakke parcoursen, en beter het zand van Texel vermijden 😉 De beste 4 resultaten tellen voor 100% mee, mits 1 van die 4 wedstrijden geen marathon is. Alle overige wedstrijd-uitslagen tellen voor 10% mee. Naast de normale aanmelding per wedstrijd moet men zich voor het Cup-klassement ook afzonderlijk aanmelden (zonder kosten) bij Cup-organisator Jos Cleemput, Terlinden 52, B-1785 Merchtem, België, tel 0032-52-372096.

Verrassend zijn twee nieuwe Belgische lopen binnen de Cup: eindelijk weer een 24 uur op Belgische bodem in Welden, vlak bij Oudenaarde (en voornemens om het Belgisch Kampioenschap 24 uur weer op de rol in 2002 te krijgen), helaas wel op 18 augustus samenvallend met Cranendonck 12 uur; en zowaar een baanmarathon in Brussel op 27 oktober die meteen de afsluitende wedstrijd van het Cup-gebeuren vormt.

De 24-uurs wedstrijd in Welden staat nog niet in Ton’s Kalender Special 2001, of in de Benelux Ultrakalender van mijn hand die deze week in Runner’s World verscheen, en dat zelfde geldt voor de FAF Schinnen die onlangs op UltraNed werd aangekondigd (nieuws 17 januari). In de Kalender Special 2001 ontbreekt ook de 100 km Scheveningen-Amersfoort (nieuws van Mik Borsten op UltraNed 5 december), en bovendien wordt door Ton een verkeerde datum voor de Zes Uur van de Haarlemmermeer vermeld: die wedstrijd in Hoofddorp vindt al plaats op zaterdag 30 juni in plaats van zaterdag 28 juli.Voorts is te melden dat de Monnikentocht op zaterdag 25 augustus een nieuw, en langer (en nog mooier), parcours heeft gekregen: nu 60 km, van Ter Apel naar Bourtange. Bovendien, in tegenstelling tot de mededeling op p. 33: de Testloop Gouda 50 km gaat op zondag 26 augustus wel degelijk door! Tot slot: in de Kalender Special ontbreken bij nogal wat ultra-organisaties in de Benelux de gegevens om contact met ze te zoeken: zie voor noodzakelijke aanvullingen de lijsten in mijn artikel Benelux Ultra Calendar 2001 dat hopelijk dit weekend op de website Ultramarathon World wordt gepubliceerd (die site is aan te klikken via het logo op de welkomstpagina van UltraNed).

Zoals de afgelopen jaren gebruikelijk geef ik in de begeleidend tekst van dat UW-kalenderartikel ook weer wat feitjes en getalletjes, en dit maal presenteer ik met name de deelname aan de Nederlandse ultramarathons over 1999 en 2000. Een voorproefje daarvan stond al hier op UltraNed (nieuws 6 december), maar inmiddels zijn de deelnemers aan de Zes Uren van Heerde en de Fat Ass Fifty Soerendonk ook verwerkt. Telden we in 1999 883 starters in 17 Nederlandse ultra’s, in 2000 stonden er voor het eerst (vet) meer dan 1000 aan de start in 20 ultra’s totaal: 1164 ! De toename zit zoals eerder gemeld vooral in de buitenlanders (met name dankzij de IAU Championships in Winschoten en Uden): van 347 in 1999 naar 620 in 2000. Het aantal Nederlandse starts was met 544 afgelopen jaar vrijwel gelijk aan de 536 in 1999.

Oorspronkelijk lag in mijn bedoeling om het verloop van de deelnemersaantallen over de gehele 25 jaar van reguliere Nederlandse ultramarathons te presenteren – startend met de geboorte van Winschoten in 1976. Maar door tijdgebrek en het missen van de gegevens van enkele lopen uit het verleden is die historie nog niet helemaal compleet te reconstrueren. Zo mis ik nog de aantallen starters van de eerste drie jaar van Apeldoorn dat de solo 24 uur daar gehouden werd (1984-85-86) en de drie of vier jaar van het 70 km onderdeel binnen de Berg-tot-Berg race in Wageningen (1992-96?) Wie kan me aan deze gegevens helpen? Bijvoorbeeld door terug te willen gaan zoeken in de eigen plakboeken, of in bewaarde start- en uitslagenlijsten, of in oude jaargangen van Atletiekwereld, De Veteraan e.d. (die niet in mijn bezit zijn)? Mijn adres: Duinroosstraat 6, 1796 BJ De Koog (of email baars@nioz.nl). Alvast dank voor elke aanvulling!

Texel, 26 januari 2001 Martien Baars

1) Die tweederde heb ik grofweg afgeleid uit een kleine steekproef: op de inschrijfformulieren voor De Zestig van Texel kan men ook zijn of haar emailadres invullen. Op 16 jan. jl (= 3 maanden voor de wedstrijd) waren er 66 inschrijvingen van solo-lopers binnen, waarvan er 22 een emailadres opgaven.

2) Men kan zich op Marathon Plus abonneren door het overmaken van 8 Euro (oftewel f 17,60) op giro 188 60 13 of bank 60 37 97 229 ten name van A. Smeets, Peeldijk 11, 6024 BX Budel Dorplein, onder vermelding van Marathon Plus 2001. Reeds verschenen nummers van 2001 worden nagezonden. Geinteresseerde Belgische lopers kunnen beter Bfr 400 per brief opsturen (en krijgen dan navenant meer nummers dan de verschuldigde Bfr 320 per jaar) want ook in het Euro-tijdperk zijn we nog niet verlost van de hoge transferkosten bij stortingen op buitenlandse rekeningen 😉