Categorieën
nationale selectie nieuws

WK 24 uur Taiwan 2023

Op vrijdag 1 en 2 december wordt in Taipei, de hoofdstad van Taiwan, het Wereldkampioenschap 24 uur georganiseerd.  Na het WK 100 km in 2003 en het WK 24 uur in 2006 het derde WK in Taiwan. Janneke Cazemier werd in 2006 9e bij het WK 24 uur met haar afstand van 203,625 km.

Er wordt gelopen op een parcours van 2 km lang in het Dajia Riverside Park langs de Keelung River. Een park met weinig bomen, maar met een waterspeelpark voor kinderen en sportfaciliteiten. Het is een vlak parcours over een fietspad met goed asfalt.  De atleten zijn ondergebracht in een aantal hotels niet ver van het parcours. De temperatuur is begin december relatief gunstig voor Taiwanese begrippen.

Naast het Wereldkampioenschap van de IAU wordt gelijktijdig het Wereldkampioenschap Masters gehouden voor lopers en loopsters in de categorie vanaf 35 jaar. Aan dat WK Masters kunnen ook lopers en loopsters meedoen die niet voor hun land zijn geselecteerd.

Nederland zal vertegenwoordigd zijn met 3 mannen en 2 vrouwen. Paul Musegaas werd bij zijn debuut als ultraloper Nationaal Kampioen 24 uur met een afstand van 232,180 km. Gezien de extreem hoge temperaturen in Amersfoort een knappe prestatie. Rene Kuijs liep eind november vorig jaar een afstand van 228,707 km bij de Indoor wedstrijd in het Bislett stadion. De derde man is Mark Wagenaars die in 2021 Nationaal Kampioen werd met 210,239 km. Leonie Ton was eerder al actief voor Nederland bij het WK trail en 100 km. Leonie heeft een PR op de 24 uur staan van 219,914 km. Arenda Könnecke verbeterde vorig jaar bij het EK 24 uur in Verona haar PR naar 200,713 km. Erik Hengstman, Renske Kuijs en Henri Thunnissen gaan mee als begeleiders.

Link naar de aankondiging op de website van de IAU: https://iau-ultramarathon.org/iau-24h-world-championships-1-2-december-2023-chinese-taipei-invitation.html

Henri Thunnissen

Werkgroep Ultralopen Atletiekunie